Infofinanciar > Lumea la zi > Comerțul cu arme, sub semnul întrebării. Visa și Mastercard amână implementarea unui proiect pentru astfel de achiziții
Lumea la zi

Comerțul cu arme, sub semnul întrebării. Visa și Mastercard amână implementarea unui proiect pentru astfel de achiziții

Mastercard și Visa suspendă codul MCC; foto: nytimes.com
FOTO: nytimes.com

Visa și Mastercard au decis să întrerupă punerea în aplicare a unui plan prin care activiștii sperau să limiteze comerțul cu arme de foc și să contribuie astfel la reducerea violențelor.

Giganții plăților împreună cu Discover Financial Services și American Express au amânat activitatea după ce o serie de proiecte de lege din legislativele statelor au vizat noul cod al Organizației Internaționale pentru Standardizare pentru categoriile de comercianți. MCC a fost creată pentru a fi utilizată la procesarea tranzacțiilor pentru magazinele de arme și muniții.

Visa și Mastercard au suspendat procesarea tranzacțiilor pentru arme

„Există proiecte de lege care avansează în mai multe state în legătură cu utilizarea acestui nou cod”(n.r. este vorba de codul MCC), a declarat joi un purtător de cuvânt al Mastercard. Dacă vor fi adoptate, propunerile vor crea o „inconsecvență” în modul în care codul este aplicat de comercianți și de alte persoane, a spus purtătorul de cuvânt al Mastercard. „Din acest motiv, am decis să luăm o pauză în ceea ce privește activitatea de implementare a MCC specific armelor de foc” a completat reprezentantul Mastercard.

Visa a luat o decizie similară din cauza „confuziei semnificative și a incertitudinii juridice” pe care propunerile legislative le-au creat, potrivit unui purtător de cuvânt. Visa și Mastercard au declarat anterior că este posibil ca noul sistem să nu fi avut impactul pe care îl sperau susținătorii controlului armelor de foc.

Asta pentru că nu ar fi oferit informațiile necesare pentru a arăta a identifica ce cumpărau de fapt clienții, nefăcându-se nicio distincție între, de exemplu, puști automate și echipamente de siguranță. Mulți politicieni și susținători ai celui de-al doilea amendament au criticat codul propus ca fiind o intruziune în drepturile constituționale și în viața privată.

Măsura a generat indignare în rândul politicienilor

Marile rețele de plată au fost de acord anterior să implementeze noul cod, care se va aplica tuturor achizițiilor din magazinele de arme și muniții. „MCC reprezintă un singur punct de date care nu ar oferi informații despre achiziții specifice și nici nu ar rezolva probleme mai mari”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mastercard. „Ne-am angajat să lucrăm cu factorii de decizie politică și cu oficialii aleși pentru a contribui la soluții constructive care să abordeze problema violenței cu arme de foc, respectând în același timp drepturile constituționale importante și protecțiile pentru activitățile legale.

Decizia anterioară a companiilor de a implementa codul a atras aproape imediat critici din partea politicienilor. În septembrie, două duzini de procurori generali de stat au trimis o scrisoare directorului executiv de atunci al Visa, Al Kelly, și directorului general al Mastercard, Michael Miebach, în care le cereau „să ia măsuri imediate pentru a se conforma legilor noastre de protecție a consumatorilor și pentru a respecta drepturile constituționale ale tuturor americanilor”.

De atunci, mai mulți politicieni republicani au depus proiecte de lege în state precum Mississippi și Florida, încercând să restricționeze codul prin interzicerea băncilor și a procesatorilor de plăți de a-l utiliza.

La începutul acestui an, un proiect de lege care ar „împiedica utilizarea sistemelor de procesare a cardurilor de plată pentru supravegherea activităților legate de Al Doilea Amendament și a comportamentului discriminatoriu” a trecut de Camera din Virginia de Vest și a fost trimis la Senatul acestui stat.

„Din cauza legislației propuse în mai multe state americane în legătură cu codul ISO(n.r. organisme de standardizare din peste 160 de țări) de categorie de comercianți nou emis pentru magazinele de arme și muniții, facem o pauză în procesul de lucru cu parteneri terți pentru a implementa acest cod, în concordanță cu industria”, a declarat purtătoarea de cuvânt AmEx.

Scenarii de identificare a potențialilor atacatori în masă

Demersul pentru adoptarea noului cod a fost condus de directorul general al Amalgamated Bank, Priscilla Sims Brown. În luna noiembrie, Brown a declarat că băncile dezvoltau o tehnologie pentru a identifica potențialii atacatori în masă prin crearea unor „scenarii de detecție” care, dacă sunt declanșate, ar determina băncile să depună un raport de activitate suspectă la Financial Crimes Enforcement Network (Rețeaua de combatere a crimelor financiare) a Departamentului Trezoreriei.

Băncile depun deja mii de rapoarte de activitate suspectă în fiecare an, deoarece detectează o listă de potențiale abateri ale clienților. Noul cod ar însemna că acestea nu ar trata diferit problema urmăririi achizițiilor de arme de foc, a declarat Brown anul trecut.

„SAR-urile( n.r. raportarea activităților suspecte) sunt cerute în mod specific prin lege și au apărut în urma unui echilibru bine gândit între siguranța publică și intimitatea personală”, au declarat procurorii generali în scrisoarea lor din septembrie. „Activiștii au făcut presiuni asupra ISO pentru a adopta această politică ca un mijloc de a ocoli și submina procesul legislativ american. Noul cod al categoriei de comercianți va răci exercitarea unui drept constituțional fără niciun beneficiu concomitent”, informează bloomberg.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.