Lumea la zi

Partidul republican american riscă să repete în 2024 dezastrul din 1964! Acum este momentul pentru luarea unor decizii importante

Vot SUA, Sursă foto: Observator
Sursă foto: Observator

Republicanii trebuie să analizeze greșelile făcute în alegerile din 2022 și să se gândească la un plan care le-ar putea asigura victoria în următoarele alegeri prezidențiale din 2024.

Liderul republican Kevin McCarthy a recrutat în mod constant candidați din grupuri minoritare, cât și femei și veterani. Acest lucru le-a permis republicanilor republicanilor din Camera Reprezentanților să câștige locuri în Senat pentru a doua oară consecutiv, în ciuda pierderilor din alte părți ale Partidului Republican.

În mod similar, accentul pus de președinta Comitetului Național Republican, Ronna McDaniel, pe deschiderea de birouri în districtele minoritare a dat roade. Alegătorii latino-americani și asiatici s-au mutat semnificativ înspre partidul conservator.

Cu toate acestea, anul 2022 a implicat o mulțime de înfrângeri și dezamăgiri șocante pentru republicani. Anul 2024 este posibil să aibă potențial și mai periculos pentru speranțele republicanilor.

Într-un interviu cu Fox News, Newt Gingrich analizează starea partidului conservator din prezent, comparând-o cu înfrângerea din 1964, când republicanul Barry Goldwater a fost anihilat în alegeri de catre Lyndon B. Johnson: „ Am trăit în 1964 și am văzut cât de rău se poate distruge pe dinăuntru  un partid divizat”.

Înfrângerea prezidențială republicană din 1964 a avut un impact atât de mare, încât a tras în jos candidații republicani din Congres, guvernatori și legislatori de stat. „A fost nevoie de ani de zile pentru a ne reveni”.

Ce s-a petrecut în 1964

„Președintele Johnson l-a succedat pe președintele John F. Kennedy după ce acesta a fost asasinat la 22 noiembrie 1963. Johnson ar fi fost probabil reales, deoarece poporul american nu ar fi dorit un al treilea președinte în mai puțin de doi ani”, continuă Newt Gingrich.

„Cu toate acestea, într-un an electoral normal – dacă s-ar fi confruntat cu un Partid Republican unit – Johnson ar fi obținut probabil o victorie relativ strânsă. Partidul Republican nu ar fi fost deosebit de zdruncinat. Cu toate acestea, atunci când procesul de nominalizare republicană, care a provocat diviziuni acerbe, s-a încheiat, republicanii erau atât de divizați încât Goldwater a obținut doar 38,5% din voturi și a obținut doar șase state.”

Acesta a explicat că în urma prăbușirii lui Barry Goldwater, republicanii au pierdut 36 de locuri în Camera Reprezentanților și au rămas cu doar 140 de membri. În Senat, republicanii au pierdut două locuri și au rămas cu 32 de locuri. Republicanii nu aveau să mai câștige o majoritate în Senat până în 1980.

„Goldwater a pierdut atât de rău pentru că amărăciunea personală dintre mișcarea conservatoare și Partidul Republican tradițional a devenit intensă și incontrolabilă. Când guvernatorul Nelson Rockefeller a luat cuvântul la Convenția Națională a Partidului Republican din San Francisco, a fost huiduit. Aripa moderată a GOP l-a ridiculizat și l-a atacat în mod deschis pe Goldwater. Tenorul campaniei a fost surprins de ambasadorul Bill Middendorf într-o carte intitulată „Dezastrul Glorios: Campania prezidențială a lui Barry Goldwater și originile mișcării conservatoare”.  În acel „dezastru glorios”, semințele viitorului au fost plantate încă din octombrie 1964, când un actor pe nume Ronald Reagan a ținut un discurs strălucit, televizat la nivel național, intitulat „A Time for Choosing” (Momentul alegerii). A strâns o sumă remarcabilă pentru acea epocă și l-a lansat pe Reagan într-o căutare de 16 ani pentru președinție. În acest sens,  Barry Goldwater a contribuit strategic la schimbarea Americii, deși s-a prăbușit în alegerile imediate.

Pericolul din prezent

Candidații republicani care se concentrează pe distrugerea adversarilor lor primari, mai degrabă decât pe rezolvarea problemelor Americii, vor îndepărta și mai mult milioane de americani care s-au săturat de abordarea negativă și distructivă a atacurilor.

Dacă republicanii sunt suficient de ghinioniști (și după eșecurile alegerilor din 2022 nu există niciun motiv să credem că republicanii vor fi norocoși peste doi ani), atunci suporterii lui Donald Trump vor refuza să susțină orice alt candidat în afară de acesta, iar facțiunea anti-Trump va dori să susțină pe oricare alt candidat republican.

O viitoare elecție din 2024 în care partidul republican va fi profund divizat ar însemna un dezastru istoric similar celui din 1964.