Infofinanciar > Info > România rămâne fără medici! Suntem pe locul trei în lume la deficitul de personal medical
Info

România rămâne fără medici! Suntem pe locul trei în lume la deficitul de personal medical

consultații medicale
Sursă foto: Playtech

Țara noastră se află în capul listei celor mai afectate țări de exodul medicilor. Peste 22.000 de medici ce au studiat și s-au specializat la noi în țară activează medicina în străinătate, potrivit unei analize a platformei de date Statistica. 

Astfel, potrivit analizei, daca toți medicii s-ar întoarce să activeze în România, forța de muncă a țării ar putea crește cu până la 37 de procente. 

Cum am fost afectați de exodul de medici 

Țara noastră se află pe locul trei în lume când vine vorba de migrarea medicilor noștri în alte țări. India este țara cu cei mai mulți medici cu pregătire internă care lucrează în străinătate în cadrul OCDE  Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că densitatea medicilor din India este foarte scăzută într-o comparație internațională. Cu toate acestea, chiar dacă toți medicii expatriați s-ar întoarce acasă, acest lucru nu ar consolida cu mult forța de muncă medicală din India. 

După o analiză a țărilor în care au fost disponibile date, cel mai recent se arată că 75.000 de medici formați în India lucrau în OCDE. Aproximativ două treimi dintre aceștia se stabiliseră în Statele Unite iar 19.000 se stabiliseră și activau medicina în Marea Britanie. 

Numărul medicilor formați în China care lucrau în OCDE a fost mult mai mic, de aproximativ 8.000, care au ales ca destinații în principal SUA și Australia. 

Sub India, se situează Pakistan, cu un număr de 25.607. Numărul de medici care au părăsit Pakistanul însumează aproximativ 10,6% din forța de muncă. 

După România, pe listă se află Germania, cu 18.827 de medici plecați din țară, apoi Marea Britanie, cu 18,314 medici. Lista se termină cu Rusia, Egipt și Polonia, potrivit Economedia.ro. 

Câți doctorii mai avem de fapt în țară 

„În 1990, în țara noastră profesau 38.997 de medici, în timp ce în 1989 în unitățile sanitare subordonate primăriilor, Ministerului Sănătății și Ministerului Învățământului își desfășurau activitatea 39.306 medici, conform unor cifre obținute de la INS”. 

În anul 2021, aveam puțin peste 2.700 de medici specializați în terapie intensivă la nivel național, în timp ce, în același an, tot la nivel de țară existau doar 247 de medici de sănătate publică și management. În România lucrează 698 de epidemiologi și puțin peste 2.900 de pediatri. 

„În privința situației migrației medicilor, subliniem faptul că aceste cifre reflectă numărul medicilor care au solicitat certificat de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara țării, neputând fi compilată o evidență a celor care practică efectiv medicina în alte state”, arată Colegiul Medicilor din România. 

„Ulterior eliberării documentelor pentru a profesa în străinătate, petenții nu informează Ministerul Sănătății referitor la utilizarea acestora în alte state ale Uniunii Europene”, transmite și Ministerul Sănătății.