Infofinanciar > Lumea la zi > Relațiile dintre SUA și Ungaria se strică. Aliații lui Viktor Orbán intră în vizorul sancțiunilor americane
Lumea la zi

Relațiile dintre SUA și Ungaria se strică. Aliații lui Viktor Orbán intră în vizorul sancțiunilor americane

Premierul Ungariei, Viktor Orban
Sursă foto: Mediafax

Un grup din Congresul SUA elaborează un proiect de sancțiuni americane care vizează personalități politice maghiare importante legate de guvernul Viktor Orbán, în contextul în care relațiile dintre cele două țări continuă să se deterioreze.

Proiectul privind sancțiunile ar urma să numească foști oficiali și susținători ai guvernului, majoritatea afiliați la partidul Fidesz al premierului Viktor Orbán. Inițiativa se află în pregătire încă de anul trecut și se așteaptă să ajungă în Congres chiar luna viitoare, unde este posibil să obțină un sprijin larg, potrivit unor oficiali familiarizați cu procesul de redactare.

Proiectul de lege privind sancțiunile, raportat pentru prima dată de Radio Europa Liberă, este elaborat într-un moment în care relațiile dintre Washington și Budapesta se înrăutățesc în mod constant.

Orbán consideră SUA un adversar

Viktor Orbán a fost un aliat politic apropiat al lui Donald Trump, iar Fidesz menține legături puternice cu conservatorii americani de linie dură. Documente divulgate de Pentagon, bazate pe informații, au relatat că premierul ungar ar fi descris SUA ca fiind unul dintre primii trei adversari ai partidului său.

Joi, Ungaria a anunțat că intenționează să părăsească Banca Internațională de Investiții (IIB), controlată de Rusia, la o zi după ce SUA au impus sancțiuni asupra instituției cu sediul la Budapesta, considerată pe scară largă drept „calul troian” al Moscovei în interiorul Europei.

Departamentul Trezoreriei anunțase, de asemenea, măsuri împotriva fostului președinte al consiliului de administrație al IIB, Nikolay Kosov, și a doi înalți funcționari din conducere, Georgy Potapov și Imre Laszlóczki.

Anunțându-și decizia de a-și retrage reprezentanții din bancă, Ungaria și-a exprimat frustrarea față de presiunea americană. „Acceptăm și înțelegem că reprezentăm poziții diferite, dar nu înțelegem de ce este necesar să facem presiuni asupra altor state pentru a le schimba pe ale lor”, a declarat ministrul de externe, Péter Szijjártó, în cadrul unei conferințe de presă. „Ungaria este un stat, prin urmare ar trebui să fie tratată ca atare, în loc de o colonie”.

Dispute diplomatice la nivel înalt

Cu o zi mai devreme, ambasadorul SUA, David Pressman, a declarat că, spre deosebire de alți aliați din NATO, guvernul ungar a ignorat avertismentele SUA cu privire la activitățile băncii. „Ungaria a respins îngrijorările guvernului Statelor Unite cu privire la riscurile pe care prezența sa continuă le reprezintă pentru alianță”, a declarat Pressman. „Suntem îngrijorați de dorința continuă a liderilor maghiari de a extinde și aprofunda legăturile cu Federația Rusă”.

Pressman a apărut ca un paratrăsnet pentru tensiunile din această relație și este frecvent ironizat în presa pro-guvernamentală. „Domnul Pressman este unul dintre cei mai puțin eleganți ambasadori care au pus vreodată piciorul pe pământ maghiar, reprezentându-și propria țară”, a declarat săptămâna trecută președintele parlamentului, László Kövér, la televiziunea proguvernamentală Hír TV. „Vorbește prostii și o face în mod agresiv”.

În martie, Pressman a mers la Washington pentru a se consulta cu secretarul de stat, Antony Blinken, și cu înalți oficiali de la Casa Albă. Ambasada SUA a declarat că aceștia au discutat despre „evoluțiile recente” în relația cu Ungaria, „inclusiv retorica antiamericană unică din partea înalților oficiali ungari și retorica antiamericană omniprezentă în mass-media controlată de guvernul Ungariei”.

Cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin în UE

Orbán este văzut de criticii săi ca fiind cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin în UE. Blocarea de către guvernul său a aderării Suediei la NATO a deteriorat și mai mult relația cu Washingtonul și, până la sfârșitul lunii martie, Budapesta a întârziat și candidatura Finlandei la aderare. De asemenea, Ungaria a blocat participarea Ucrainei la mai multe reuniuni NATO la nivel înalt începând din 2017.

După ce Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, a vizitat marți Moscova pentru a semna o serie de acorduri energetice, Politico a relatat că Oleg Ustenko, consilierul economic al președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că noile acorduri energetice încheiate de Budapesta cu Rusia nu vor face decât să prelungească războiul din Ucraina. „Dacă ați văzut videoclipul în care rușii taie capul unui soldat ucrainean, ungurii plătesc pentru cuțit”, a spus Ustenko.

Ungaria se confruntă cu un nivel alarmant de corupție

Cel mai recent raport de țară privind drepturile omului al Departamentului de Stat a remarcat un nivel alarmant de corupție în Ungaria. „Deși guvernul a luat unele măsuri pentru a identifica, investiga, urmări în justiție și pedepsi funcționarii care au comis abuzuri în domeniul drepturilor omului, acțiunile împotriva corupției la nivel înalt, cu legături politice, au fost limitate”, se arată în raport.

Studiul privind corupția realizat de Transparency International, Indicele de percepție a corupției, a clasat Ungaria ca fiind cel mai corupt stat membru al UE în 2022.

Aceasta nu este prima dată când SUA aplică sancțiuni unor persoane apropiate lui Orbán. În 2014, Washingtonul a interzis intrarea în SUA a mai multor personalități maghiare, inclusiv a șefului biroului național de taxe, din cauza îngrijorărilor legate de corupție, conform The Guardian.