Infofinanciar > Info > Alexandru Rafila are soluții pentru criza medicamentelor. Ministerul Sănătății a luat deja măsuri
Info

Alexandru Rafila are soluții pentru criza medicamentelor. Ministerul Sănătății a luat deja măsuri

Antibiotice, Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Principala cauză a crizei de medicamente ține de problemele legate de materia primă din care se fabrică acestea pe întregul continent european, explică Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Acesta a precizat că se ia în considerare începerea unui proces de fabricare a materiilor prime necesare în România.

Materiile prime din care se produc medicamentele atât din țara noastră, cât și în întreaga Europa, sunt fabricate în țări din Asia. Însă dependența de producția asiatică a materiilor pune în dificultate țările membre ale Uniunii Europene, deoarece ne confruntăm cu un deficit de medicamente.

„Site-urile de producţie a materiei prime pentru aceste produse generice sunt în China şi în India şi există acum o politică la nivelul UE ca ţările membre să devină sau să redevină producătoare ale acestor materii prime. Mă gândesc foarte serios să venim cu o propunere concretă pentru anumite materii prime pe care am putea să le producem în ţara noastră, şi lucrul ăsta să ţină sub control două elemente, unul e legat de aprovizionarea cu medicamente iar al doilea e legat de politica de preţ care poate fi controlată din moment ce nu mai eşti la bunul plac al altor producători din Asia şi îţi produci singur medicamentele de care ai nevoie”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății a lăudat compania Antibiotice Iași din România pentru eforturile de a produce substanțe active pentru antibiotice, însă a susținut că toate țările membre trebuie să depună eforturi pentru a reuși să scape de deficitul de medicamente, cauzat de „comoditatea” achiziționării materiilor prime produse în Asia.

„Toate ţările din UE s-au confruntat cu lipsuri în această perioadă, pentru că acolo unde se produce substanţa activă fie nu au lucrat, fie au mărit foarte mult preţul, şi lucrul ăsta a creat foarte mari perturbări pe piaţa europeană a medicamentului”, a declarat ministrul Sănătății.

Criza medicamentelor ar putea fi remediată rapid

Alexandru Rafila a susținut că deficitul de medicamente prin care trece întregul bloc comunitar poate fi remediat chiar mai devreme de jumătatea anului acesta. Proiectele românești legate de măsurile propuse sunt aproape finalizate și ar putea readuce pe piața din țară o mare parte din medicamentele generice și ieftine care au dispărut în ultimii ani.

„Cu clawback-ul cred că vom termina acum, în perioada imediat următoare, alinierea claw back-ului, cealaltă măsură, alinierea preţului, până la jumătatea anului, mai avem o veste bună pentru pacienţii din România, medicamentele care au fost aprobate pentru intrare în contracte cost-volum încă de la finalul anului trecut, în zilele viitoare aceste medicamente vor putea fi incluse pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, medicamente inovative de această dată. Efectele pe piaţa medicamentelor se vor putea vedea mai devreme de jumătatea anului”, a declarat ministrul.

Rafila a explicat că este nevoie de o Hotărâre de Guvern, și nu de un Ordin de Ministru, deoarece este vorba de bani publici din bugetul de stat al României. „Nu e vorba neapărat numai de pacienţii care sunt transplantaţi, este vorba despre pacienţii care au anumite afecţiuni care necesită un tratament cronic şi pacienţii cu transplant sunt unii dintre ei, ştiţi că am găsit o situaţie care durează de ani de zile, în care medicamentele ieftine dispar, fie că sunt medicamente generice, în general medicamentele ieftine sunt generice dar să ştiţi că sunt şi medicamente originale care sunt ieftine, costă sub 50 de lei, există o criză a acestor medicamente din cauza politicii de preţ care a existat în România de mult timp”, a mai afirmat ministrul Sănătății.

Măsurile luate de minister până la acest moment

Printre măsurile concrete luate de ministerul Sănătății pentru combaterea crizei de medicamente, Rafila a enumerat următoarele: „Prima dintre ele se referă la eliminarea produselor care stabileau preţul de referinţă şi care de fapt nu existau în România, şi era o situaţie artificială care ducea automat la dispariţia tuturor medicamentelor din aceeaşi categorie pentru că se referenţiau la un preţ foarte mic al unui produs inexistent, deci o anomalie clară, cea de-a doua problemă a fost legată de claw-back, taxa care era diferenţiată, unii plăteau 15%, alţii 20%, mă refer la cei cu medicamente generice, noi am uniformizat-o la 15% şi acest lucru a fost primit foarte bine de producătorii de medicamente, şi a treia măsură se referă la actualizarea preţurilor pentru moleculele foarte ieftine. Adică acele produse care au o valoare de până la 50 de lei, ele sunt apreciabile ca pondere, discutăm de mii de produse, care au un astfel de preţ şi am propus, am discutat şi cu ministrul Finanţelor în acest sens încât să acceptăm o indexare cu inflaţia a preţului acestor medicamente şi să le readucem pe piaţă”, a explicat Rafila.

Ministrul a susținut că toți producătorii și distribuitorii au fost de acord cu discuțiile purtate în cadrul instituției. În privința situațiilor punctuale care duc la lipsa de anumite medicamente din farmacii, Rafila a declarat că „suntem în legătură cu organizaţiile de pacienţi, avem întâlniri periodice şi îi punem şi în legătură cu distribuitorii şi producătorii. Sunt situaţii paradoxale în care în depozit apare un medicament iar în farmacie lipseşte acel medicament, încercăm să rezolvăm toate aceste probleme, ne dorim un dialog cu organizaţiile pacienţilor care uneori sesizează lucruri care sunt mai greu de observat dintr-o zonă administrativă”, citează Hotnews.