Infofinanciar > Info > Dr. Florin Lăzărescu: Serviciile de medicină dentară din România sunt la nivelul celor din Vestul Europei, dar la prețuri de 3-4 ori mai mici. Digitalizarea stomatologiei reprezintă un „game changer”
Info

Dr. Florin Lăzărescu: Serviciile de medicină dentară din România sunt la nivelul celor din Vestul Europei, dar la prețuri de 3-4 ori mai mici. Digitalizarea stomatologiei reprezintă un „game changer”

Dr. Florin Lăzărescu: Serviciile de medicină dentară din România sunt la nivelul celor din Vestul Europei, dar la prețuri de 3-4 ori mai mici.
sursa foto: Dr. Florin Lăzărescu

Sistemul de sănătate din România eșuează în continuare în a-și construi o identitate proprie pozitivă. Subiectele principale care au ținut și în 2022 prima pagină a ziarelor au fost unele cu conotație negativă, fie că ne referim la subfinanțarea constantă, la lipsa de specialiști, la mica corupție sau la infecțiile nosocomiale. Din tot acest spectru se remarcă însă în mod pozitiv industria de stomatologie, o ramură a sănătății care s-a dezvoltat accentuat în ultimii 20 de ani și care reușește să ofere astăzi servicii comparabile cu cele din Vestul Europei.

Deloc întâmplător, piața autohtonă de medicină dentară este privată în proporție de peste 95%, clinicile și cabinetele de  stomatologie încercând să îi atragă pe pacienți prin investiții constante în condiții, design și aparatură premium. 

„Peste 95% din piața stomatologică din România este privată. Vorbim, deci, de o competitivitate sporită în această zonă, care a generat servicii comparabile, din punct de vedere al calității, cu cele din Vestul Europei, dar la prețuri de 3-4 ori mai mici. Clinicile și cabinetele stomatologice încearcă să îi atragă pe pacienți cu aparatură premium și ultra premium, confort, specialiști bine pregătiți și investiții în digitalizarea serviciilor. Ca în orice economie de piață, principalul câștigător al acestei competiții constante între furnizorii de servicii este clinetul sau, în cazul nostru, pacientul”, afirmă dr. Florin Lăzărescu, cofondator al Clinicii Trident și și Secretar General al Societății Europene de Cosmetică Dentară.

De ce este digitalizarea stomatologiei un „game changer”?

Stomatologia modernă este mult diferită față de cea de acum 20-30 de ani, investițiile în digitalizare reprezentând un adevărat „game changer”, potrivit dr-lui Florin Lăzărescu. Astfel, concepte care puteau părea SF la începutul secolului XXI, precum aplicarea ghidată a implanturilor dentare sau lucrările protetice realizate în totalitate în mod digital sunt, astăzi, realități uzuale în clinicile stomatologice din România.

„În ultimii doi ani am investit 400.000 de euro în transformare digitală și pregătim pentru acest an noi investiții în valoare de 300.000 de euro. În 2020, am fost prima clinică din România care a lansat o aplicație mobilă pentru pacienți care oferă acces în timp real la programul medicilor, la planurile de tratament și la istoricul financiar. Mai mult decât atât, în prezent clinicile noastre sunt complet digitalizate iar acest lucru se traduce și printr-o îmbunătățire a serviciilor prestate.  Amprentele optice, frezarea computerizată a lucrărilor finale sau aplicarea ghidată a implanturilor dentare sunt rezultate ale avansului tehnologic, net superioare tehnicilor convenționale. Nu în ultimul rând,  digitalizarea proceselor ne permite o trasabilitate sporită a instrumentarului folosit la fiecare pacient, pentru a ști ce proceduri de sterilizare au fost realizate, de către ce specialist și la ce temperaturi”, adaugă dr. Florin Lăzărescu. 

Turismul dentar, încurajat printr-o campanie internațională de promovare

Pentru că serviciile stomatologice din România ating cele mai ridicate standarde internaționale, la prețuri mult mai mici decât cele practicate în Vestul Europei, țara noastră poate deveni o destinație de luat în calcul pentru cei care practică turismul medical. 

Tocmai din acest motiv, Societatea de Stomatologie Estetică din România, alături de Asociația Națională a Agențiilor de Turism,  a lansat campania: „România, cea mai frumoasă clinică dentară din lume”, propunându-și să atragă turiștii străini la noi în țară prin mixarea a două atuuri importante ale României: servicii dentare premium și atracțiile turistice. 

„Clinicile Trident s-au alăturat inițiativei SSER pentru că ne dorim să construim o imagine pozitivă pentru România, să încurajăm turismul de incoming și să arătăm că țara noastră poate oferi nu doar peisaje unice, dar și servicii medicale la cele mai ridicate standarde internaționale”, adaugă dr. Florin Lăzărescu.