Infofinanciar > Info > România, salt economic important în 2022, dar cetățenii nu simt bunăstarea. Suntem fruntași și la creșterea prețurilor
Info

România, salt economic important în 2022, dar cetățenii nu simt bunăstarea. Suntem fruntași și la creșterea prețurilor

România, salt economic important în 2022, dar cetățenii nu simt bunăstarea. Suntem fruntași și la creșterea prețurilor
sursa jurnalul.ro

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în primele trei luni ale acestui an, cu un avans de 5,2% comparativ cu trimestrul precedent, arată o estimare preliminară publicate de Eurostat, conform Bursa.ro.

Chiar și cu această creștere economică, în prezent datele arată destul de rău. Astfel, România s-a situat, în aprilie, pe locul 6 în Uniunea Europeană la creșterea prețurilor de consum, arată  Eurostat. Rata anuală a inflației fiind într-o creștere continuă. În luna aprilie la 11,7%, de la 9,6% în luna martie.

Eurostat este oficiul statistic al Uniunii Europene cu sediul în Luxemburg, avand misiunea de a furniza statistici relevante pentru toate țările membre UE. Eurostat a fost înființat în 1953 pentru a îndeplini cerințele Comunității pentru Cărbune și Oțel insa de-a lungul anilor, misiunea s-a lărgit, iar în 1958 Comunitatea Europeană a devenit o Direcție Generală a Comisiei Europene. Astăzi, Eurostat face parte din portofoliul Comisarului pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă. Principalul rol al Eurostat este furnizarea de statistici altor Direcții Generale și furnizarea către Comisia Europeană și alte instituții europene a unor date care să le permită să definească, să pună în aplicare și să analizeze politicile comunitare. Printre cele mai importante responsabilități sunt: stabilirea definițiilor, clasificărilor și metodologiilor de realizare a statisticilor europene oficiale, în cooperare cu autoritățile naționale de statistică, calcularea datelor agregate pentru Uniunea Europeană și zona euro, pornind de la date colectate de autoritățile naționale de statistică, respectând standarde armonizate pune statisticile europene la dispoziția factorilor de decizie și a cetățenilor în mod gratuit, prin intermediul site-ului Eurostat și al altor căi. Deși statisticile fiecarei țări sunt încă importante în scopuri naționale în statele membre, statisticile UE au devenit esențiale pentru deciziile și evaluarea politicilor si strategiilor care se implementează la nivel european.

Cele mai mari creșteri economice din UE

În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, România a avut una dintre cele mai mari creşteri economice din UE, de 6,5%, în primul trimestru al acestui an, mai arată datele publicate marţi de biroul european de statistică. România s-a regăsit pe locul 6 în topul celor mai mari creşteri economice din UE. Singurele state din UE cu rate ale inflației mai mari au fost: Estonia (19,1%), Lituania (16,6%), Cehia (13,2%), Letonia (13,1%) și Bulgaria (12,1%)

Cele mai mici creşteri economice au fost raportate de Suedia şi Finlanda (3%), dar şi în Germania (3,7%).

În zona euro, inflația anuală a rămas stabilă la 7,4%. La nivelul UE, inflația a crescut de la 7,8% la 8,1%. România s-a situat  și în martie în rândul celor 10 state membre UE cu cele mai mari creșteri de prețuri, însă în aprilie a urcat și mai mult în Topul scumpirilor.

Eurostat calculează rata anuală a inflației ca variație a indicelui armonizat al prețurilor de consum (HICP) într-o lună, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, conform Profit.ro.