Infofinanciar > Lumea la zi > Putin: „O alternativă rezonabilă pentru Europa pur şi simplu nu există”. Se anunță prețuri exorbitante la energie
Lumea la zi

Putin: „O alternativă rezonabilă pentru Europa pur şi simplu nu există”. Se anunță prețuri exorbitante la energie

Putin sursa foto Cancan
Sursa foto: Cancan

Vladimir Putin, președintele Rusiei a declarat că renunțarea la aprovizionare cu energie rusească va face Europa să plătească cele mai scumpe prețuri din lume pentru aceasta.

Statele membre UE încearcă negocierea unei propuneri de embargo asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Discuțiile au eșuat săptămâna aceasta din cauza votului Ungariei. Ea este puternic dependentă de importurile de petrol rusesc.

„Evident, unele state UE, în a căror balanță energetică ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea face acest lucru pentru o perioadă lungă de timp să renunțe la petrolul nostru”, a declarat Putin.

El susține că renunțarea la aprovizionarea cu energie rusă, va duce Europa într-un declin economic. Ea va trebui să plătească cele mai scumpe prețuri la energie din lume pe termen lung. Competitivitatea industriei sale va fi subminată categoric.

Inflația se datorează sancțiunilor europene 

De asemenea, el a spus și că inflația crescută se datorează sancțiunilor occidentalilor.

„Țările europene continuă să introducă noi sancțiuni pe piețele de petrol și gaze. Toate acestea duc la inflație, dar în loc să își recunoască propriile greșeli, caută pe cineva pe care să dea vina”, a declarat Putin, în timpul unei reuniuni privind industria petrolieră.

La momentul actual, Rusia se confruntă cu o scădere majoră a producție de petrol. Un astfel de eveniment nu a mai fost de la prăbușirea Uniunii Sovietice încoace. Acest lucru se datorează tot sancțiunilor impuse. Acestea complică foarte mult vânzarea petrolului de proveniență rusească la nivel mondial.

„Europenii recunosc că nu pot renunța complet la resursele energetice rusești și este de asemenea evident că anumite țări din UE, în care ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, pentru o perioadă lungă de timp nu vor putea renunța la energia noastră”, a spus el, adăugând că deciziile adoptate de Uniunea Europeană „și declarațiile privind renunțarea completă la sursele de energie rusești au provocat deja o creștere a prețurilor la petrol”.

Putin oferă ajutor producătorilor interni de petrol, dar și facilitarea accesului la împrumuturi și asigurări.

Nu există o variantă rezonabilă pentru Europa

Conform BBC, Vladimir Putin spune că Europa nu are altă opţiune decât să continue să folosească resursele energetice ruseşti, avertizând că vor exista consecinţe economice „extrem de dureroase” dacă europenii vor încerca să înlocuiască oferta de petrol şi gaze.

„O alternativă rezonabilă pentru Europa pur şi simplu nu există”, a spus Putin. „Pur şi simplu nu există volume de rezervă pe piaţa globală, iar livrările din alte ţări, în principal din SUA, care pot fi trimise în Europa, vor costa consumatorii  mult mai mult.