Infofinanciar > Esential > Trăiește un salariat cu minimul pe economie în România la fel de bine ca unul din Geneva?
Esential

Trăiește un salariat cu minimul pe economie în România la fel de bine ca unul din Geneva?

sursa foto Unsplash
sursa foto Unsplash

În 2014, sindicaliștii împreună cu socialiștii din parlamentul confederației Elvețiene doreau să impună cu salariu mediu pe economie de 22 de franci pe oră, aproximativ 20 de euro. Votul nu a întâlnit majoritatea, ba chiar a fost respins de 3 sferturi din parlamentari, deoarece se credea că această măsură ar ridica prea mult costurile angajatorului. Însă, la nivel de cantoane, unele „state” au votat în favoarea proiectului.

Ca expat ce muncește în Geneva, nu mai trebuie să te preocupe acest lucru – în urma unui scrutin ce a avut loc la sfârșitul lunii septembrie 2020, cetățenii au votat în favoarea unui salariu minim pe economie cu plata pe oră a 23 de franci, aproape 22 de euro, pentru o săptămână cu 41 de ore de muncă.  Astfel, s-a ajuns la o cădere de comun acord asupra unui salariu minim de 3.608 euro pe lună.

Este printre cele mai mari salarii minime pe economie din lume, însă întrebarea adevărată este: poți să trăiești o lună bine, cu acești bani? Până la urmă, salariul minim are un scop – încearcă să facă viața celor mai modești dintre noi să fie mai bună, să își poată permite un trai mai decent. Astfel, oriunde ar fi pe glob, salariul minim în mod implicit are ca populație țintă segmentul care nu trăiește așa bine. În Elveția, adoptarea unor măsuri de acest gen nu este extrem de populară: doar 3 dintre cele 26 de cantoane au introdus o astfel de măsură, urmând ca un al patrulea să intre în grup la începutul anului 2021. În România, aproximativ 1,3 milioane de angajați lucrează pe salariul minim, adică aproape 1 din 4 angajați la nivel național.

Însă, realitatea stă în următorul fel – cei care o să câștige cel mai mult de pe urma acestei măsuri sunt francezii care lucrează în Geneva, deoarece ei se pot lipsi de cele mai costisitoare cheltuieli din oraș – chiria și utilitățile. Pe de altă parte, guvernul francez la 1 septembrie 2020 a introdus o măsură foarte inteligentă: lucrătorii francezi care au un job în Elveția trebuie să petreacă maxim 25% din timpul petrecut la muncă pe teritoriul țării mamă – practic, limitează orele de muncă remote pe un salariu atât de mare. Scopul din spate a fost de a nu scăpa de cheltuielile financiare din orașele extrem de scumpe din Elveția și a rămâne la o plată a taxelor scăzute.

Astfel, dacă francezii care sunt angajați în Geneva spre exemplu, aleg să lucreze remote de la ei de acasă, din Lyon (un drum de 150 de km pe care îl faci într-o oră și jumătate), angajatorul este obligat în a-i plăti taxele angajatului către autoritățile franceze, care sunt un pic mai mari. Aproximativ 330.000 de expați lucrează în Elveția, dintre care 85.000 sunt francezi.

Ok, până la urmă, cât costă traiul în Geneva?

Fiind unul dintre cantoanele cele mai dezvoltate ale confederației, prețurile sunt pe măsură. Pentru a ne face o imagine de ansamblu, cele mai bune salarii le au doctorii și veterinarii – între 100.000 și 120.000 de euro pe an, iar poștașul are în jurul a 60.000 de euro pe an. Acestea sunt salariile medii pe întreaga confederație – în funcție de canton, ca poștaș poți câștiga mai mult sau mai puțin.

Un studiu arată cum traiul unei familii de patru persoane costă în jurul a 5.400 de franci pe lună în Geneva, aproximativ 25.000 de lei, fără chirie. Numbero, platforma care a realizat studiul, a făcut și un index al costului de viață, iar primele 6 cele mai scumpe orașe din lume sunt toate elvețiene, subiectul articolului nostru fiind al patrulea cel mai scump din lume(la jumătatea anului 2020).

Chiria – o garsonieră în Geneva costă între 1.400 și 2.300 de euro pe lună, iar un apartament cu două camere între 2.100 și 3.000 de euro. Din start, dacă nu ești rezident al orașului, chiria îți înjumătățește veniturile, fie că ești singur sau mai locuiești cu încă o persoană(în scenariul apartamentului cu două camere). Piața de imobiliare este extrem de scumpă – un metru pătrat în centru Genevei costă 12.000 de euro în medie, iar în restul orașului, 8.500.

Costurile utilităților lunare ajung pentru un apartament de 85 m2 la 200 de euro pe lună, iar internetul, cu viteză de 60mb/s, costă 60 de euro. Coșul de cumpărături în Elveția este aproape de două ori mai costisitor decât cel din Franța.

Astfel, majoritatea studiilor arată cum, pentru un trai decent, fără răsfățuri, costul lunar de trai ajunge la 4.400 de franci, aproximativ 4.100 de euro. Putem considera că ești sărac cu 3.600 euro pe lună? Cel mai probabil nu, mai ales dacă nu plătești chirie, însă cu siguranță ca turist, vei avea nevoie de ceva bani pentru un weekend în Geneva.

Viața în Uniunea Europeană

Cele mai scumpe țări din Uniunea Europeană, comparate cu costul traiului în Elveția, sunt Luxemburg și Danemarca. La nivelul UE, Danemarca este lider în prețuri: pâinea, îmbrăcămintea, băuturile non-alcoolice, uleiurile și grăsimile, peștele și carnea sunt cele mai scumpe.

Comparativ cu cunoștințele noastre exacte, România are cele mai ieftine cereale, băuturi non-alcoolice, legume și fructe din Uniune, iar la restul categoriilor, prețuri mai accesibile se găsesc în Bulgaria și Polonia.

Spre exemplu, carnea la noi în țară este cu 40% mai ieftină decât media Uniunii, iar fructele, legumele, cartofii și pâinea sunt cu 50% mai ieftine. Pentru absolut orice fel de activitate ce implică bani, România și Bulgaria sunt cele mai ieftine din Uniune. La noi în țară, prețurile pentru mâncare sunt cu 35% mai ieftine activitățile de recreere cu 43%, hotelurile, abonamentele de telecomunicații și transportul cu 50% decât media europeană.

Costurile pentru chirii, întreținere, reparații, apă, electricitate, canalizare, gaz și alte utilități domestice sunt cu 60% mai ieftine decât media UE.

Salariații minimi – trăiesc la fel peste tot în Europa?

Din ianuarie 2010 până în ianuarie 2020, salariul minim pe economie din România a urcat de la 140 de euro pe lună la 460 – s-a triplat. Este cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, iar după noi vin bulgarii, cu o evoluție de la 120 de euro la 310.  În prezent, cel mai mare salariu minim îl au luxemburghezii, cu peste 2.100 de euro pe lună. Întrebarea este – un salariat minim din România, cu un salariat minim din Bulgaria, și un salariat minim din Luxemburg, trăiesc la fel? Cel mai probabil, cu toții știm deja răspunsul.

Conform datelor publicate de Eurofound, „Salariile minime din majoritatea țărilor (europene n.r.) rămân sub 60% sau chiar sub 50% din salariile medii. Aceasta este situația în special în statele membre centrale și estice, care au început de la niveluri relative foarte scăzute la începutul mileniului și continuă să aibă ținte de aproximativ sau sub 50% în reglementările privind salariul minim”, iar acest lucru este o problemă majoră pentru lucrătorii de rând.

Conform aceluiași studiu, 7 din 10 lucrători cu salarii minime raportează cel puțin o dificultate în satisfacerea necesităților – acest fapt ne arată că salariul minim este ceea ce este, peste tot în Europa. Însă, în realitate, salariul minim din Bulgaria nu îți oferă o calitate a vieții la fel de bună cu cel din Suedia, iar studiul a observat fix acest lucru: „Mai puțin de 10 % din lucrătorii cu salarii minime din Danemarca, Finlanda, Germania și Suedia consideră că au dificultăți mari sau foarte mari; comparativ cu 50 % până la 60 % în Bulgaria, Croația și Cipru și 80 % în Grecia”.