Infofinanciar > Info > România așteaptă acordul Ucrainei pentru începerea măsurătorilor pe Bâstroe. Nicolae Ciucă: „Nu aveam date privind aprobarea”
Info

România așteaptă acordul Ucrainei pentru începerea măsurătorilor pe Bâstroe. Nicolae Ciucă: „Nu aveam date privind aprobarea”

Nicolae-Ciuca, sursa foto news agency
sursa foto news agency

Pentru a efectua măsurători pe canalul Bâstroe, România trebuie să primească un acord de la Ministerul Apărării Naționale de la Kiev, deoarece canalul este pe teritoriul ucrainean. Acordul trebuia să fie primit de Guvern miercuri, 15 martie, însă Nicolae Ciucă a anunțat că nu a mai sosit.

În ultimele săptămâni scandalul canalului Bâstroe a fost motiv de tensiuni în coaliție. În urma unor discuții bilaterale, cele două părți au ajuns la o înțelegere: Ucraina va opri lucrările de dragare până când România își va efectua propriile măsurători. Obiectivul principal la nivel de Ministerul Transporturilor este de a descoperi dacă ucrainenii au făcut, într-adevăr, lucrări de adâncire pe canalul Bâstroe.

Începând cu data de 15 martie până la finalul lunii trei vase românești trimise de Ministerul Transporturilor ar fi trebui să realizeze măsurători în Ucraina, pe canalul Bâstroe. Pentru a trece granița ele au nevoie de un aviz de la Ministerul Apărării Naționale de la Kiev, aviz care ieri nu a mai sosit.

Nicolae Ciucă, explicații despre lipsa avizului

„A fost o întâlnire tripartită între reprezentanţii Comisie Europene, partea tehnică ucraineană şi partea tehnică a României. A fost agreat un protocol pentru perioada imediat următoare.

Din datele care mi-au fost raportate, urma ca în acord cu partea ucraineană şi reprezentanţii Comisiei Europene să primim aprobare pentru măsurători pe braţul Chilia, pe partea ucraineană şi pe canalul Bâstroe.

Acum azi, înainte să plec de la Guvern, nu aveam date privind aprobarea. Ca atare, când va veni aprobarea, echipele vor merge în teren, dacă nu se va clarifica situaţia cu partea ucraineană”, a declarat premierul României, la o conferință de presă susținută la Călărași, conform România TV.

Ce măsurători va face partea română pe Bâstroe

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat ce fel de lucrări vor face experții tehnici români pe canalul Bâstroe. El a declarat luni că după ce avizul o să fie primit, despre care era „convins că (ucrainenii n.r.) se vor ține de promisiune și până pe 15 martie (…) vor trimite acordul scris”, partea română va trimite trei nave pe canal.

Ele „vor verifica adâncimile, pentru a calcula debitele, dacă s-au făcut doar lucrări de dragaj, de menținere a adâncimilor și a se asigura că nu s-au schimbat debitele în așa fel încât să ne afecteze pe termen mediu și lung biodiversitatea din Deltă”, conform declarațiilor sale.

„Noi am făcut câteva secţiuni, 14 puncte am măsurat şi am comparat cu datele pe care le aveam din 2017 şi nu sunt modificări mai deloc pe aceste secţiuni transversale fixe, care sunt pe braţul Chilia”, a spus Tanczos Barna, referindu-se la debitele măsurate de pe brațul Chilia, care nu sunt schimbate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.