Infofinanciar > Lumea la zi > Robert Habeck, acuzații la adresa americanilor. „Nu există nicio presiune din partea SUA” pentru a reduce legăturile economice cu China
Lumea la zi

Robert Habeck, acuzații la adresa americanilor. „Nu există nicio presiune din partea SUA” pentru a reduce legăturile economice cu China

Robert Habeck, Sursă foto: Bundesregierung
Sursă foto: Bundesregierung

Vicecancelarul german, Robert Habeck, a declarat joi că Statele Unite nu fac presiuni asupra guvernului său pentru a reduce legăturile economice cu China în domenii sensibile și că Germania are propriile motive pentru a-și reduce dependența de Beijing. De asemenea, oficialul a spus că Germania are un „interes propriu bine înțeles” de a reduce dependențele în sectoarele critice.

Oficialul german a declarat că există un interes față de comerțul cu China, nu este complet eradicat, însă există o diferență majoră, și anume faptul că nu au un interes de a face un comerț „stupid” cu țara respectivă.

Germania nu face comerț „stupid”

„Suntem, desigur, interesați de comerțul cu China, dar nu de un comerț stupid cu China”, a declarat Habeck într-un interviu acordat presei germane.

Oficialii americani au avut o inițiativă de a stopa livrarea unor cipuri de ultimă generație către Beijing.

„Având în vedere evoluțiile tehnologice și contextul geopolitic, guvernul a ajuns la concluzia că este necesar pentru securitatea (inter)națională să extindă controalele la export privind echipamentele specifice de fabricare a semiconductoarelor”, a declarat Habeck.

Eforturile oficialilor americani de a fermeca și de a convinge Europa să se confrunte cu China au dat, se pare, unele rezultate, odată cu decizia de miercuri a guvernului olandez de a impune controale la export asupra vânzărilor unor echipamente de fabricare a cipurilor către China. Guvernul Țărilor de Jos a încheiat un acord cu SUA și Japonia în acest sens.

Restricțiile proaspăt implementate reprezintă un mare impediment pentru ASML, liderul global a producției de echipamente avansate ce se ocupă cu imprimarea cipurilor.

Cea mai valoroasă companie tehnologică din Europa (ASML) a declarat că „va trebui să solicite licențe de export pentru expedierea celor mai avansate sisteme”.

De asemenea, Germania se pregătește să elimine componentele producătorilor chinezi Huawei și ZTE din părțile esențiale ale infrastructurii sale de telecomunicații 5G. Habeck a susținut că aceste inițiative nu sunt doar în urma ordinelor SUA.

Motivația din spatele deciziei

„Nu simt și nu știu de nicio presiune din partea Statelor Unite”, a declarat Habeck. „Cred că este în interesul bine înțeles al Germaniei să aibă și să își construiască propria suveranitate în domenii de infrastructură critică.”

Politicianul ecologist, care este și ministrul german al economiei, a declarat că investițiile care vor fi primite vor fi examinate „cu atenție” pentru a se asigura că „nu pun în pericol … securitatea și ordinea publică”.

În ceea ce privește investițiile germane în China, Habeck a declarat că Berlinul încearcă să „spargă riscul de grup” al companiilor germane care depind prea mult de afacerile lor cu China. Guvernul dorește să încurajeze companiile să își diversifice relațiile comerciale și va limita garanțiile de investiții susținute de stat la maximum 3 miliarde de euro pe țară.

Această regulă vizează în mod special China, deoarece „majoritatea investițiilor care depășesc 3 miliarde de euro au loc acolo”, a declarat Habeck, potrivit Politico.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.