Lumea la zi

Politico: Robert Habeck, ministrul Economiei: Germania ar trebui să reducă dependența față de China

Robert Habeck, Sursă foto: Bundesregierung
Sursă foto: Bundesregierung

Berlinul dorește să își diversifice interesele de afaceri în Asia și să devină mai puțin dependent de China, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-un interviu acordat duminică în Singapore, la DW. Totodată, oficialul german a mai spus că Germania trebuie să blocheze orice tentativă a statului asiatic de a acapara industria autohtonă.

„Suntem, bineînțeles, interesați de comerțul cu China, dar nu de un comerț stupid cu China”, a declarat Habeck în interviul acordat postului de presă german.

El a spus că invazia Rusiei în Ucraina a evidențiat pericolul unei dependențe excesive de o singură țară.

„Bunurile care provin din sectoare critice precum telecomunicațiile, sectorul energetic, cipurile și semiconductorii trebuie protejate”, a spus Habeck.

„Acest lucru nu înseamnă că nu există posibilitatea de a face afaceri. Dar trebuie să avem grijă să avem [propria] suveranitate în acest domeniu, iar acesta este modul în care acționăm acum”, a continuat acesta.

Industria trebuie protejată

Săptămâna trecută, Habeck a împiedicat investitorii chinezi să cumpere o fabrică germană de cipuri, spunând că țara trebuie să protejeze industriile cheie de potențiale amenințări la adresa securității.

Habeck a spus că ar putea exista unele sectoare în care investițiile chinezești ar fi „problematice”, inclusiv în aeroporturi, spitale sau porturi, scriu cei de la Politico.

Comentariile sale vin după ce, luna trecută, Berlinul a dat undă verde companiei chineze de stat Cosco s achiziționeze o parte dintr-un terminal din portul Hamburg, important din punct de vedere strategic. Investiția portuară a fost o versiune diluată a ceea ce Cosco anticipase inițial, dar a provocat totuși indignare în cadrul coaliției de guvernare de la Berlin. Habeck, care s-a opus investiției, a subliniat că acordul a fost unul „slăbit”.

„Cred că este doar o jumătate de măsură, o jumătate de victorie într-un fel”, a declarat Habeck. „Dar trebuie să avem unitate în cabinet. Și aceasta a fost singura modalitate de a obține această unitate. Așa că a fost un pas înainte, dar nu a fost tot drumul”, a mai completat acesta.

Xi Jinping susține contrariul

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit vineri cu cancelarul german Olaf Scholz la Beijing, în cadrul primei întâlniri a liderului asiatic cu un lider occidental de la preluarea celui de-al treilea mandat.

Printre altele, Jinping a subliniat importanța cooperări dintre statul său și Germania, în „vremuri de schimbare și frământări”. Acesta a mai adăugat că în prezent „situaţia internaţională este complexă şi volatilă”.

„Ca ţări mari şi influente, în vremuri de schimbare şi frământări, China şi Germania ar trebui cu atât mai mult să lucreze împreună, să aducă mai multe contribuţii la pacea şi dezvoltarea lumii”, a mai spus Xi Jinping.

De partea cealaltă, Scholz nu a dat curs acestor invitații, însă a atras atenția că este bine că cei doi se întâlnesc în persoană în aceste timpuri tensionate. În plus, oficialul german a mai transmis că invazia Rusiei în Ucraina creează probleme pentru ordinea mondială bazată pe reguli, scriu cei de la Reuters, citați de Digi24.