Infofinanciar > Info > Risc de tsunami pe litoralul românesc! Pericolul din Marea Neagră în caz de cutremur: Nu putem să-l negăm
Info

Risc de tsunami pe litoralul românesc! Pericolul din Marea Neagră în caz de cutremur: Nu putem să-l negăm

tsunami sursa shtiu.ro
Sursa: shtiu.ro

Mihai Diaconescu, seismologul de la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP), susține că nu cutremurele produse în Vrancea sunt fenomenele care poate reprezenta un pericol pentru Dobrogea, ci tsunami-urile, cum a fost cel din 1901 cu valuri de trei metri care a lovit Mangalia.

„Dobrogea este ferită de zona Vrancea, dar nu este ferită de fenomenul tsunami la Marea Neagră care există, nu putem să-l negăm”, declară Mihai Diaconescu, seismolog de la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP).

Afirmațiile seismologului Mihai Diaconescu

El ne  reamintește de tsunami-ul care a avut loc în anul 1901, cu valuri ce măsurau trei metri, care a afectat o zonă din Mangalia.

În plus, seismologul enumeră zonele cu activitate seismică ce au abilitatea de a afecta Dobrogea: Crimeea, Șabla (Bulgaria), nordul Turciei și un loc din Marea Neagră regăsit la o distanță egală între România și Ucraina, unde există un grup de cutremure cu o intensitate de 5 sau 5,5, loc poziționat la intersecția a două rupturi tectonice din urma mișcărilor tectonice verticale, cel mai probabil falia Sulina și falia Nistrului.

„Un cutremur mare, de genul celui din 1940, ar zgudui bine Constanța, dar nu cred că ar afecta foarte tare, depinde de cum sunt construcțiile făcute. Asta este problema. Istoric, Constanța nu are pierderi de vieți omenești sau mari pagube materiale. Sunt câțiva răniți la cutremurul din 1940”, mai precizează seismologul.

El oferă asigurări conform cărora nu există nicio ritmicitate sau periodicitate anume a cutremurelor de o intensitate majoră care să determine populația să simtă sentimentul de frică în așteptarea unui „mare cutremur”. De asemenea, Mihai Diaconescu spune că în cazul producerii unui cutremur de intensitate crescută, orice fel de „ascunzătoare” devine o legendă.

„Ei spun să te ascunzi sub o masă, dar când ai nouă etaje deasupra, ce masă trebuie să ai care să te protejeze?”, întreabă cu ironie Diaconescu.

Seismologul a luat parte la o conferință pe tema pregătirii Constanței în eventualitatea unui cutremur, conferință organizată de europarlamentarul Nicu Ștefănuță. Mihai Diaconescu a afirmat că Ministerul Educației ar trebui să implementeze desfășurarea unor cursuri cu profesorii de geografie sau de fizică, pentru a-i învăța ce trebuie să îi înveșe pe copii despre ce este un cutremur și cum se manifestă. Acesta a mai spus că cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență trebuie să facă exerciții și simulări cu elevii din școli, însă nu doar o singură dată.

Declarațiile colonelului ISU Dobrogea

Colonelul Mihai Georgescu de la ISU Dobrogea a clarificat faptul că fiecare unitate de învățământ în parte își planifică în număr de cel puțin patru exerciții în cursul unui an școlar. Dintre acelea, una este pentru riscul de incendiu, iar alta pentru cutremur sau inundații, în funcție de zona în care se află.

„La aceste exerciții, în funcție de solicitări, participăm și noi cu personal care coordonează evacuarea personalului din aceste școli”, afirmă colonelul.

El oferă asigurări în ceea ce privește eliminarea unor îndoieli potrivit cărora ISU Dobrogea nu este pregătită să facă față unei situații delicate, provocate de un seism. Aceste asigurări vin în contextul în care au „toate mijloacele pentru a planifica și organiza o intervenție în cazul unui seism“.

„Avem trei containere multirisc, care sunt echipate cu instalații pentru căutarea unei persoane aflate sub dărâmături, o macara pentru ridicarea elementelor prăbușite, camioane de mare tonaj cu cârlig și personal pregătit”a spus colonelul ISU, Mihai Georgescu, potrivit adevărul.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.