Infofinanciar > Info > Reclamele pentru jocurile de noroc interzise și în Belgia. Guvernul este îngrijorat de gradul mare de îndatorare al jucătorilor
Info

Reclamele pentru jocurile de noroc interzise și în Belgia. Guvernul este îngrijorat de gradul mare de îndatorare al jucătorilor

Păcănele, jocuri de noroc, sursă foto dreamstime
FOTO: dreamstime.com

A venit rândul belgienilor să interzică spoturile publicitare pentru jocurile de noroc. Executivul de la Bruxelles a adoptat un proiect de lege care prevede ca de la 1 iulie reclamele pentru casele de pariuri sau a cazinourilor să fie interzise pe mai multe platforme.

Obiectivul vizat, constă în combaterea dependenței și diminuarea ratei de îndatorare a jucătorilor. De asemenea, autoritățile belgiene vor interzice reclamele pentru jocurile de noroc pe stadioane și sponsorizarea cluburilor sportive.

„Guvernul este profund îngrijorat cu privire la impactul volumului mare de publicitate pentru jocurile de noroc asupra societăţii noastre. Iar pentru cei care vor să scape de dependenţa de jocurile de noroc, tsunami-ul de publicitate la jocurile de noroc este o problemă suplimentară”, a explicat ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne.

Belgienii interzic reclamele pentru jocurile de noroc

Măsura interzicerii spoturilor publicitare, prin care se promovează jocurile de noroc, se va aplica atât pentru posturile de televiziune, radio, cinematografe, reviste, ziare și spații publice, spre deosebire de România, belgienii au extins această măsruă și în spațiul virtual.

Nici în spațiul virtual nu vor mai fi permise reclamele pentru jocurile de noroc, site-urile web și platformele social media vor fi obligate să elimine orice conținut care promovează jocurile de noroc.

Executivul belgian a luat la țintă, la propriu, casele de pariuri și cazinourile, de la 1 ianuarie 2024, vor fi aplicate noi interdicții privind publicitatea jocurilor de noroc pe stadioane, după care, de la 1 ianuarie 2028, companiile care au ca obiect de activitate jocurile de noroc nu vor mai avea voie să sponsorizeze cluburile sportive profesioniste, mai ales echipele de fotbal.

Potrivit reuters.com, Guvernul belgian a luat această decizie după ce un studiu științific a demonstrat că spoturile publicitare accentuează dependența jocurilor de noroc și contribuie masiv la acumularea datoriilor survenite în urma jocurilor de noroc. În România, Senatul a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege care limitează campaniile de publicitate pentru jocurile de noroc și pariurile sportive.

Reclamele pentru jocurile de noroc sunt interzisie în intervalul 23-06

Prin urmare, între orele 06:00 și 23:00 posturile de televiziune nu mai pot afișa reclame pentru jocurile de noroc, de asemenea, reclamele outdoor nu pot depăși 30 de metri pătrați. Inițiativa legislativă pentru completarea art. 29 din Legea 504/2002 a audiovizualului și pentru modificarea și completarea Legii 148/2000 privind publicitatea va fi supus dezbaterii în Camera Deputaților care este for decizional în acest caz.

Proiectul de lege a fost modificat de deputații social-democrați care au decis să nu mai susțină inițiativa legislativă. În forma inițială, actul normativ prevedea interzicerea totală a reclamelor pentru casele de pariuri . Decizia PSD-iștilor a fost influențată de președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu.

”La câteva zile după ce am semnat proiectul, ne-a sunat președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) (Gino Iorgulescu, n.r.). «Eu ce fac cu fotbalul, nu mai pun reclame?» Ne-am dat seama că proiectul e o prostie cât casa. De aceea ne-am retras semnăturile”, potrivit libertatea.ro. „Au spus că nu mai vor reclame la 300 de metri de școli și acum interziceau de tot reclamele la jocurile de noroc. Nu am dorit să mai susținem proiectul, chiar dacă problema rămâne. Trebuie scrisă mai bine”. PSD