Infofinanciar > Info > Risc de amendă de 3.000 de lei pentru românii care stau la bloc! Cine îți poate intra în casă fără mandat
Info

Risc de amendă de 3.000 de lei pentru românii care stau la bloc! Cine îți poate intra în casă fără mandat

Amenzi mari pentru gospodari! Acest lucru este interzis prin lege
Sursă foto: playtech.ro

Românii care locuiesc în apartamente, la bloc, riscă să obțină o amendă usturătoare dacă nu respectă o anumită lege și nu oferă acces în apartament administratorului.

Nu de puține ori s-a întâmplat ca deținătorii de apartamente să se hotărască să facă schimbări în acesta, chiar și oamenii care locuiesc cu chirie să inainteze modificări fără a notifica proprietarul și asociațiile de locatari. Conform legislației în vigoare, aceste feluri de situații pot atrage sancțiuni de până la 3.000 de lei. „Făptașii” în cauză pot fi trași la răspundere de lege dacă refuză accesul în apartament, în situații specifice.

Condițiile impuse de lege

În vederea reorganizării administrațiilor de bloc, în anul 2018 a fost introdusă Legea 196/2018 care vizează instituirea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condiminiilor. În cadrul acesteia sunt prevăzute în mod clar și reglementările regulamentului de bloc, de la modalitatea de închiriere și până la multiplele modificări pe care un proprietar/chiriaș își dorește să le facă în apartament.

Aceste reglementări trebuie să fie respectate și de oamenii care au contract de închiriere, și de persoanele găzduite pentru o perioadă scurtă de timp, dar și de persoanele care se află în trecere prin bloc. Oamenii care încalcă aceste prevederi riscă o amendă.

„(5) Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu sau persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată în condominiu sunt obligați să respecte regulamentul condominiului. Responsabilitatea informării chiriașilor și a persoanelor care tranzitează condominiul referitor la prevederile regulamentului condominiului aparține proprietarului.

(6) În cazul nerespectării regulamentului condominiului de către unul dintre proprietari sau chiriași, ceilalți proprietari pot sesiza președintele”, este comunicat în Legea 16/2018.

Alte cazuri sancționate cu 3.000 de lei

Un proprietar sau un chiriaș poate primi o amendă în valoare de 3.000 de lei și în eventualitatea în care ia hotărârea de a face modificăro specifice care ar putea afecta tot blocul, fără să anunțe înainte Asociația de locatari, sau în cazul în care „pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor”.

În Legea 196/2018 se precizează și faptul că, în contextul în care sunt anumite situații care ar putea aduce pagube imobilelor, persoana care locuiește în acel apartament este nevoită să permită accesul președintelui sau administratorului de bloc înăuntru. Dacă nu se supune acestei reguli, riscă o amendă.

„Art.31 (1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.

(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.”

Dacă Asociația de locatari hotărăște să angajeze firme care să furnizeze servicii de reparație, iar un proprietar este păgubit în orice fel, plata despăgubitilor va fi suportată de Asociație sau de firma care a fost angajată pentru reparații.

„(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.

(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii”, conform româniatv.net.