Infofinanciar > Info > Politico: Ghidul materiilor prime critice pentru Uniunea Europeană. Cât de dependent este blocul de China
Info

Politico: Ghidul materiilor prime critice pentru Uniunea Europeană. Cât de dependent este blocul de China

mina de carbune, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Acestea se găsesc în smartphone-uri și în televizoarele cu ecran plat, în panourile solare și în turbinele eoliene, în lămpi și în stimulatoarele cardiace – chiar și în cadrele bicicletelor.

Materiile prime sunt componente cheie ale multor tehnologii care alimentează societățile actuale. De asemenea, acestea sunt pregătite să joace un rol crucial în tranziția ecologică a Uniunii Europene, care va necesita un impuls major în producția de infrastructură energetică și de baterii pentru vehicule electrice.

Însă UE este din ce în ce mai preocupată de disponibilitatea acestor minerale și metale – în special, dorește să își consolideze aprovizionarea cu așa-numitele materii prime critice, care sunt esențiale pentru atingerea ambițiilor sale ecologice și digitale.

Ghidul materiilor prime critice pentru Uniunea Europeană

Deocamdată, blocul comunitar se bazează în mare măsură pe regimurile autocratice, în special pe China, pentru a furniza aceste materiale – o formă de dependență care riscă să îl facă extrem de vulnerabil din punct de vedere politic.

Comisia Europeană dorește să abordeze această problemă în viitoarea sa lege privind materiile prime critice, care urmează să fie publicată la în martie și care va include prevederi pentru a intensifica mineritul în interiorul blocului, precum și comerțul cu alți furnizori.

Dar despre ce anume vorbim atunci când vorbim despre materii prime critice? POLITICO a alcătuit cea mai bună fișă cu cele 12 materii prime pe care trebuie să le cunoașteți.

Pământuri rare

De ce sunt importante: Elementele de pământuri rare sunt esențiale pentru producția multor produse de înaltă tehnologie. Ele sunt esențiale, de exemplu, pentru producerea magneților permanenți – o componentă a telefoanelor inteligente, a televizoarelor, a computerelor, precum și a motoarelor de mașini și a turbinelor eoliene.

Contrar a ceea ce sugerează numele lor, aceste elemente nu sunt rare în natură, dar extracția lor este periculoasă. UE face distincție între un total de 15 elemente de pământuri rare grele și ușoare.

De unde se aprovizionează UE cu acestea: UE este complet dependentă de importuri pentru a-și satisface cererea de pământuri rare. În prezent, China asigură aproape 99 % din aprovizionarea UE cu aceste minerale, precum și aproximativ 98 % din magneții permanenți din pământuri rare.

Alte surse potențiale: Cel mai mare zăcământ de pământuri rare cunoscut în Europa a fost descoperit în nordul Suediei în ianuarie, dar ar putea dura între 10 și 15 ani pentru a începe extracția. Australia și SUA produc, de asemenea, pământuri rare.

Magneziu

De ce este important: Magneziul, un metal gri strălucitor care se găsește în minerale, în apa de mare și în saramura lacurilor, este un element de aliere care este esențial pentru industria aluminiului. Este utilizat într-o serie de industrii, inclusiv în transporturi și spațiu, precum și în electronicele de consum, cum ar fi laptopurile și telefoanele mobile, și în producția de produse farmaceutice. Magneziul este, de asemenea, utilizat pentru fabricarea oțelului.

De unde se aprovizionează UE: China este, de departe, cel mai mare producător de magneziu din lume, iar UE obține 93% din metal din China.

Alte surse potențiale: Lipsa producției de magneziu în cadrul blocului se datorează în mare parte politicii de producție și de export a Chinei, care a făcut imposibil pentru topitoriile cu sediul în Europa să concureze cu producția chineză cu costuri reduse. Ultimele topitorii din Europa au fost închise în 2001, iar blocul dispune doar de depozite mici de acest metal. Statele Unite produc, de asemenea, magneziu, reprezentând 4% din producția mondială.

Niobiu

De ce este important: Nobiul este un metal utilizat pentru a face oțelul mai rezistent; cu un punct de topire ridicat și o densitate relativ scăzută, este bine adaptat pentru aplicații care funcționează la temperaturi ridicate, cum ar fi motoarele de avion și motoarele de rachetă. Este, de asemenea, important pentru produsele de înaltă tehnologie și se găsește în magneții utilizați în scanerele RMN, de exemplu.

De unde provine UE: Blocul comunitar depinde în totalitate de importuri pentru a-și satisface cererea de niobiu. Acesta se aprovizionează în proporție de 85 % din Brazilia și de 13 % din Canada.

Alte surse potențiale: SUA au și ele unele rezerve de niobiu, dar acestea sunt mult mai puțin semnificative decât cele din Brazilia și Canada. Mai aproape de casă, Republica Cehă are, de asemenea, o mică rezervă.

Germaniu

De ce este important: Acest metal strălucitor este utilizat în principal în fibrele optice cu infraroșu, în materialele plastice PET, în electronice și în panourile solare. Se găsește, de asemenea, în dispozitivele militare de vedere pe timp de noapte, în celulele solare pentru sateliți și în echipamentele de stingere a incendiilor. Germaniul este extras ca produs secundar al producției de zinc și din cenușa zburătoare de cărbune.

De unde provine: Uniunea Europeană își procură peste jumătate din germaniu din Finlanda. Aproximativ 17% este importat din China și 11% din Regatul Unit.

Alte surse potențiale: Rusia este, de asemenea, un producător de germaniu, reprezentând 5% din producția mondială, dar este foarte puțin probabil ca UE să ia în considerare posibilitatea de a trece la importurile din Rusia. Germaniul poate fi găsit, de asemenea, în Franța. Deși poate fi substituit, multe alternative duc la o pierdere de performanță.

Borați

De ce sunt importanți: Borații, săruri naturale care conțin bor, sunt folosiți în principal la fabricarea sticlei, dar sunt, de asemenea, vitale pentru creșterea plantelor, așa că îi veți găsi în îngrășăminte. Sunt, de asemenea, utilizați pentru izolarea locuințelor, în componentele de siguranță ale mașinilor, cum ar fi airbag-urile, și ca conservanți în lemn, vopsele și produse de îngrijire a sănătății, de exemplu.

De unde se aprovizionează UE: Blocul comunitar își procură marea majoritate – 98% – a boratului din Turcia.

Alte surse potențiale: Alți mari producători de borați sunt SUA, care reprezintă 24% din producția mondială, și Chile (11%). În Europa, materialul poate fi găsit în Serbia.

Scandiu

De ce este important: În prezent, scandiul este utilizat în principal pentru a adăuga rezistență la aliajele de aluminiu pentru aplicații sportive, așa că îl veți găsi în rachetele de tenis și în cadrul bicicletei. Se așteaptă ca cererea pentru acest material să crească, deoarece este necesar pentru electrolizoarele care produc hidrogen, printre alte aplicații. Acesta este clasificat ca element de pământuri rare.

De unde se aprovizionează UE: UE își procură 98% din scandiu din Marea Britanie și 1% din Rusia.

Alte surse potențiale: În prezent, producția mondială este dominată de China, care reprezintă 66 % din piață, urmată de Rusia (26 %). Dar, având în vedere că blocul primește cea mai mare parte a materialului din vecinătatea sa, este puțin probabil să înceapă să caute în altă parte.

Stronțiu

De ce este important: Acest metal moale, de culoare argintie, este o componentă cheie în fluidele de foraj pentru puțuri de petrol și gaze, dar este, de asemenea, utilizat în lucruri precum artificiile și magneții permanenți care intră în difuzoare și antene.

De unde provine: UE își procură tot stronțiul de la o singură companie minieră din Spania, motiv pentru care acest metal a fost adăugat în 2020 pe lista materialelor critice ale UE. Spania este principalul furnizor mondial al acestui metal, acoperind aproximativ o treime din exporturile mondiale.

Alte surse potențiale: Teoretic, UE ar putea importa metalul moale și din Iran sau din China. Dar, în acest caz, este puțin probabil ca întreprinderile din bloc să dorească să se diversifice dinspre Spania către aceste țări riscante din punct de vedere geopolitic.

Cobalt

De ce este important: Timp de secole, cobaltul a fost utilizat în principal pentru a produce pigment albastru; acum este pregătit să joace un rol-cheie în industria digitală și în cea a energiei verzi, fiind o componentă majoră a bateriilor reîncărcabile pentru smartphone-uri și mașini electrice. De asemenea, este folosit în turbinele de avion pentru a face metalul acestora rezistent la căldură. Elementul este folosit chiar și în hrana pentru vaci și oi.

De unde se aprovizionează UE: Blocul comunitar este dependent în proporție de peste 80% de importuri în ceea ce privește cobaltul. Mai mult de jumătate din cantitatea de cobalt provine din Republica Democrată Congo, iar Finlanda și Guyana Franceză furnizează, de asemenea, cantități mici de metal.

Alte surse potențiale: Republica Democrată Congo domină piața mondială a cobaltului, dar importurile din această țară au fost asociate cu abuzuri în domeniul drepturilor omului și al muncii copiilor. Pe lângă intensificarea producției interne, UE ar putea importa cobalt din Canada sau chiar din China.

Platină

De ce este important: Industria bijuteriilor folosește frumosul metal argintiu, dar acesta este și ingredientul magic din catalizatorii auto – un dispozitiv care face ca gazele de eșapament ale mașinilor să fie mai puțin poluante. Veți găsi grupul metalelor din platină, care include paladiul, într-o gamă largă de sectoare, de la televizoarele cu plasmă și airbagurile auto până la stimulatoarele cardiace.

De unde provine UE: În ceea ce privește platina, blocul comunitar este total dependent de importuri. Se bazează în principal pe Africa de Sud, Rusia și SUA pentru importurile de metale de platină.

Alte surse potențiale: Canada și Zimbabwe exploatează, de asemenea, platină și paladiu.

Grafitul

De ce este important: Ridicați un creion, iar grafitul se află în miez. Carbonul de culoare gri închis poate fi transformat în diamante artificiale, dar este, de asemenea, utilizat în articole precum bateriile și pentru a încălzi cuptoarele de oțel.

De unde provine: Companiile din UE cumpără aproximativ jumătate din grafitul natural din China, dar îl procură și din Brazilia, Norvegia și România.

Alte surse potențiale: UE are o producție internă redusă în Austria și Germania, dar ar putea să se aprovizioneze cu grafit din alte 20 de țări, inclusiv din Madagascar, Ucraina sau Vietnam.

Litiu

De ce este important: Litiul este una dintre cele mai râvnite materii prime, și asta pentru un motiv întemeiat: este un material de top pentru baterii, ceea ce îl face esențial pentru producția de vehicule electrice. De asemenea, litiul este utilizat pentru a produce sticlă rezistentă la căldură, ceramică și medicamente psihiatrice.

De unde se aprovizionează UE: Cea mai mare parte a necesarului de litiu al UE este satisfăcută de Chile, dar UE se aprovizionează și din SUA și Rusia.

Alte surse potențiale: Europa are potențialul de a se aproviziona cu litiu de pe teritoriul său, în țări precum Portugalia, Republica Cehă și Spania, însă majoritatea proiectelor s-au lovit de opoziția autorităților locale. Metalul este, de asemenea, abundent în țări mai îndepărtate, precum Argentina, Bolivia, SUA, Australia și China.

Siliciu

De ce este important: Veți găsi siliciu metalic în celulele panourilor solare și în semiconductori, ceea ce îl face indispensabil pentru sectoarele energiei curate și al tehnologiei digitale. Pentru că face și aluminiul mai rezistent, siliciul este folosit și în mașini și avioane.

De unde îl procură UE: Siliciul este unul dintre cele mai diverse materiale critice din care se aprovizionează: Companiile din UE cumpără deja siliciu metalic din Norvegia, Franța, China, Germania și Spania.

Alte surse potențiale: Brazilia și SUA sunt alți posibili furnizori de siliciu.