Infofinanciar > Info > Închirierea apartamentelor din blocuri cu „bulină”, interzisă. Ce trebuie să știe proprietarii și chiriașii
Info

Închirierea apartamentelor din blocuri cu „bulină”, interzisă. Ce trebuie să știe proprietarii și chiriașii

Clădire cu risc seismic
Credit imagine: Observator

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, a aprobat un proiect de lege care interzice închirierea și donarea apartamentelor din imobile cu risc seismic I. Acest proiect urmează să fie trimis în Parlament.

Actul normativ are în vedere nu numai interzicerea închirierii unor apartamente din blocurile clasificate ca atare, ci şi proceduri prin care alte imobile vechi să fie puse în clasele de risc seismic corespunzătoare.

Cum vor fi evaluate clădirile

„Evident, am solicitat procedură de urgenţă pentru acest proiect legislativ. În primul rând, este vorba despre accelerarea activităţilor de evaluare vizuală rapidă a clădirilor din România. Sunt mai multe etape prin care ajungem la execuţia unei lucrări de consolidare. Prima etapă, o noutate introdusă pe un model european, internaţional, este această evaluare vizuală rapidă introdusă prin Legea 212 astfel încât specialiştii, inclusiv din autorităţi locale, să poate evalua vizual rapid aceste clădiri”, a explicat ministrul, conform romaniatv.net.

Guvernul are în vedere şi termenele până la care aceste proceduri să aibă loc. Mai mult, şcolile şi spitalele au un statut prioritar în cadrul acestui proiect de lege. „Pentru şcoli şi spitale, evaluarea vizuală rapidă a clădirilor trebuie să înceapă cel mai târziu la 1 ianuarie 2024 şi trebuie finalizate aceste evaluări vizuale rapide cel târziu la 1 noiembrie 2024, astfel încât, acolo unde se constată că în urma evaluării vizuale rapide trebuie întocmit un raport de expertiză de clasificare în risc seismic, termenele să poată fi respectate.”

Cseke Attila a făcut publică și procedura aferentă celei de-a doua etape de  expertizare: „Termenele sunt cel târziu la 1 ianuarie 2025 să înceapă pentru cele care în urma evaluării vizuale rapide se constată că ar fi necesar a fi expertizate şi această expertizare să se finalizeze la 1 iunie 2026. Pentru alte clădiri cu destinaţie publică, aceleaşi termene sunt propuse: cel târziu până la 1 ianuarie 2024 să înceapă, cel târziu până la 1 noiembrie să se finalizeze evaluarea vizuală rapidă. La blocuri de locuinţe termenele propuse sunt 1 ianuarie 2025, până la care să înceapă. Evident, nimeni nu exclude să se înceapă mai repede, dar acesta este termenul final pentru a începe la toate asemenea obiective, şi finalizarea până la 1 iunie 2026”.

Situația închirierilor

Pentru buna desfășurare a activităților de expertizare, proiectul de lege interzice aglomerările de persoane în blocuri cu risc seismic I. Astfel, activitățile din încăperi unde revin mai puțin de 4 metri pătrați de persoană ies în afara legii. Interdicția se aplică atât activităților temporare, cât și celor permanente.

„De asemenea, se propune interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă, pentru apartamente care sunt situate în clădiri blocuri de locuinţă clasificate cu risc seismic I. Este o măsură temporară. Nu vorbim despre o interdicţie permanentă, vorbim despre o interdicţie temporară, pe perioada până la care se soluţionează această consolidare”, a adăugat oficialul.

Contractele de închiriere existente vor înceta în termen de 30 de zile de la expertiza tehnică.

„Deci, evaluarea vizuală rapidă nu produce efecte decât în sensul în care este obligatoriu să treci la expertizare. Interdicţia închirierii este din momentul întocmirii raportului de expertiză. Etapele sunt obligatorii, adică dacă tu, în urma evaluării vizuale rapide, ai constatat că este necesară o expertizare, nu poţi să spui că nu mai expertizezi, trebuie să mergi mai departe. Legea prevede sancţiuni inclusiv pentru autoritatea locală şi inclusiv pentru proprietari, dacă nu expertizezi o clădire care a fost evaluată vizual rapid şi în urma evaluării se cere o expertizare”, conform lui Cseke Attila.

Se schimbă cvorumul asociațiilor de proprietari

O nouă schimbare este aceea că activitățile de consolidare vor începe în momentul în care majoritatea proprietarilor își dau acordul. În momentul de față, este necesar acordul unanim pentru astfel de proceduri.

„O altă propunere de modificare în acest proiect legislativ priveşte cvorumul necesar pentru asociaţiile de proprietari, respectiv pentru proprietari acolo unde nu sunt asociaţii de proprietari, propunerea Guvernului în textul aprobat este aceea ca acest acord să poată fi luat cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenţi asociaţiei de proprietari. De asemenea, o altă modificare este prevăzută din practică, din ceea ce s-a întâmplat în judeţul Gorj la cutremurele, în principal, din 13 – 14 februarie. Partea de nord a judeţului Gorj, dacă vă uitaţi pe harta de risc seismic, este clasificată într-o zonă în care acceleraţia terenului este considerată ca fiind egală sau mai mică cu 0,15 g, e o clasificare a specialiştilor. În programul de consolidare de risc seismic pentru a beneficia, pentru a fi eligibilă o clădire la finanţare, acest procent a fost stabilit la 0,20 g, egal sau mai mare de 0,20 g. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în judeţul Gorj şi că partea unde s-au întâmplat pagube şi avarii la clădiri este situată într-o zonă care astăzi nu este eligibilă, Guvernul propune ca acest criteriu să fie redus astfel încât de la 0,15 g să poată fi eligibil un obiectiv de investiţii în programul de consolidare de risc seismic”, a clarificat Cseke Attila.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.