Infofinanciar > Lumea la zi > Rezerva Federală a SUA a anunțat că ratele dobânzilor nu vor mai crește momentan. Economia americană intră într-o nouă etapă
Lumea la zi

Rezerva Federală a SUA a anunțat că ratele dobânzilor nu vor mai crește momentan. Economia americană intră într-o nouă etapă

capital.ro
FOTO: capital.ro

Rezerva Federală (Fed) a trecut miercuri la o nouă etapă în gestionarea redresării economice post-pandemice, prin ceea ce ar putea traduce drept ultima dintr-o serie istorică de majorări ale ratelor dobânzilor și o atenție sporită acordată creditelor și altor riscuri economice.

Banca centrală americană a majorat rata dobânzii de referință pentru o zi cu un sfert de punct procentual, până la intervalul 5,00%-5,25%, așa cum se așteptau și piețele financiare, dar, în acest fel, a eliminat din declarația sa de politică monetară formularea potrivit căreia „anticipează” că vor fi necesare noi majorări de dobândă.

Schimbarea nu împiedică comitetul de stabilire a politicii băncii centrale să majoreze din nou ratele atunci când se va reuni în iunie, dar președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că acum este o întrebare deschisă dacă vor fi justificate noi majorări într-o economie care se confruntă în continuare cu o inflație ridicată, dar care prezintă și semne de încetinire și la care se întrevăd la orizont riscurile unei măsuri dure de reducere a creditării de către bănci.

Declarațiile președintelui Rezervei Federale

„Suntem mai aproape, sau poate chiar acolo”, a spus Powell despre punctul final al creșterilor de dobândă care au sporit rata dobânzii de politică monetară a Fed cu 5 puncte procentuale în cele 10 ședințe din martie 2022, un ritm torid pentru banca centrală și care, acum ar putea justifica acordarea unui anumit timp pentru ca impactul să fie resimțit pe deplin.

Folosind un limbaj care amintește de cel folosit atunci când a oprit ciclul de înăsprire a dobânzii în 2006, Fed a declarat că „pentru a determina măsura în care o întărire suplimentară a politicii poate fi adecvată”, oficialii vor lua în considerare modul în care impactul politicii monetare se acumulează în economie.

În prim-plan: inflația și impactul unei înăspriri a creditării despre care oficialii Fed consideră că încă evoluează în urma atât a creșterii ratelor dobânzilor, cât și a unui sector financiar zdruncinat de falimentul recent a trei bănci americane. În cadrul unei conferințe de presă care a urmat publicării declarației, Powell a declarat că inflația rămâne principala preocupare și că, prin urmare, este prea devreme pentru a spune cu certitudine că ciclul de majorare a ratelor s-a încheiat.

„Suntem pregătiți să facem mai mult”, a declarat Powell, urmând ca deciziile de politică monetară începând cu luna iunie să fie luate în funcție de „fiecare ședință în parte”. De asemenea, el a respins așteptările pieței potrivit cărora Comitetul federal pentru piața monetară deschisă, care stabilește politica monetară, va reduce ratele în acest an, afirmând că o astfel de măsură este puțin probabilă.

„Noi, cei din comitet, suntem de părere că inflația va scădea nu atât de repede, ci va dura ceva timp”, a declarat președintele Fed reporterilor, iar „în această lume, dacă această prognoză este în general corectă, nu ar fi oportună reducerea ratelor” în acest an.

Aterizare ușoară

Cu toate acestea, Powell a fost de acord că „politica este strânsă” și a spus că acest lucru face posibilă șansa ca banca centrală să fi făcut suficient cu ratele, în special având în vedere tensiunile în curs de dezvoltare din economie, posibilitatea ca înăsprirea creditării de către bănci să încetinească economia mai mult decât se așteaptă și speranța rămasă a Fed că poate fi evitată o recesiune.

Rata dobânzii de politică monetară a Fed este în prezent aproximativ aceeași ca în ajunul unei crize financiare destabilizatoare, similară cu cea din urmă cu 16 ani, și se află la nivelul la care majoritatea oficialilor Fed au estimat în martie că ar fi de fapt „suficient de restrictivă” pentru a readuce inflația la ținta de 2% a băncii centrale. În prezent, inflația încă este de peste două ori mai mare decât această țintă.

Creșterea economică rămâne modestă, dar „evoluțiile recente sunt susceptibile să ducă la înăsprirea condițiilor de creditare pentru gospodării și întreprinderi și să influențeze activitatea economică, angajările și inflația”, a precizat Fed în declarația sa.

Cu toate acestea, creșterea numărului de locuri de muncă „a fost robustă”, a precizat Fed, iar Powell a menționat că unele date recente privind scăderea numărului de locuri de muncă vacante și creșterea mai mică a câștigurilor, împreună cu un șomaj scăzut din punct de vedere istoric, susțin ideea că economia ar putea încetini fără o creștere dramatică a ratei șomajului. „Cazul evitării unei recesiuni este, în opinia mea, mai probabil decât cel al unei recesiuni”, a spus Powell.

Riscurile din jurul impasului privind limita de îndatorare a SUA între republicanii din Congres și președintele democrat Joe Biden au sporit sentimentul de prudență cu privire la încercarea de a înăspri și mai mult condițiile financiare. Schimbarea abordării Fed s-a reflectat în contractele futures privind ratele dobânzilor din SUA, care au arătat așteptări mari pentru nicio majorare la niciuna dintre următoarele două ședințe de politică monetară ale băncii centrale.

Acțiunile americane și-au păstrat inițial câștigurile după publicarea declarației Fed, dar au scăzut mai târziu în cursul după-amiezii și au închis în scădere. Randamentele la titlurile de trezorerie americane au scăzut puternic, informează Reuters.

„Pentru mine, cheia a fost schimbarea unui singur cuvânt, spunând că ei cred că vor determina dacă sunt necesare viitoarele majorări, în timp ce data trecută au spus că anticipează că vor fi necesare noi creșteri ale ratelor”, a declarat Sam Stovall, strateg șef de investiții la CFRA Research. „Cu cuvântul „determinând” în loc de „anticipând”, (aceasta) spune în esență piețelor că Fed se află acum în pauză”,  a completat Sam Stovall.