Lumea la zi

Acțiunile americane înregistrează cea mai bună zi de tranzacționare din ultimii doi ani! Ce se întâmplă cu economia SUA

steag SUA sursă foto unsplash.com
sursă foto unsplash.com

Bursa americană a urcat în această joi în cea mai bună zi din ultimii peste doi ani și jumătate. Investitorii au fost încurajați de un raport care arată că inflația din Statele Unite ale Americii a scăzut luna trecută chiar mai mult decât se aștepta.

Creșterea prețurilor de consum a trecut de la procentul de 8,2% în septembrie la 7,7% în octombrie, reprezentând un semn că inflația ar putea lansa speranțe de încetinire, chiar dacă rămâne la un nivel maxim de aproape patru decenii.

Reticența analiștilor

Dar analiștii au avertizat că este încă prematur să declare acest lucru cu certitudine. Inflația mai lentă ar putea împiedica Rezerva Federală să majoreze ratele dobânzilor pentru a crea un mediu mai rece al economiei. Dar cel mai mare risc este că acest lucru ar putea crea o recesiune.

Fed (Federal Reserve System) a majorat rata dobânzii de referință de șase ori în acest an, în tranșe considerabile, sporind riscul conform căruia costul împrumuturilor pentru locuințe, automobile și alte bunuri de mare valoare va duce la recesiune cea mai mare economie a lumii.

Federal Reserve este sistemul bancar central al Statelor Unite ale Americii. A fost creat la 23 decembrie 1913, odată cu promulgarea Federal Reserve Act, după ce o serie de panici financiare au condus la dorința de a avea un control central al sistemului monetar pentru a atenua crizele economice.

Un alt raport care ar putea zgudui piața va ajunge pe publicația Wall Street vinerea aceasta, când cele mai recente date vor arăta la cât de mare este inflația la care ar trebui să se aștepte gospodăriile americane în anii următori, conform euronews.com.

Inflația din Statele Unite ale Americii

Statele Unite ale Americii au reușit să se ferească de nivelurile de inflație care s-au infiltrat în alte economii naționale după o pandemie globală, care a afectat toate sectoarele.

Inflația este un chin pentru oamenii din întreaga lume, invazia Rusiei perturbând aprovizionarea cu alimente și combustibil a țărilor din Africa, Asia și Orientul Mijlociu. De asemenea, monedele globale s-au slăbit din ce în ce mai mult în raport cu un dolar american puternic, ceea ce a dus și mai mult la creșterea costurilor.

Prețuri mai mari în Europa

Prețurile mai mari se răsfrâng și mai mult asupra Europei, ce resimte efectele acute ale unei crize energetice declanșate de războiul Rusiei în Ucraina.

Creșterea prețurilor, în special la alimente și energie, a declanșat un val de proteste și greve la nivelul întregului Occident, pe măsură ce costul vieții crește vertiginos și brusc.

Luna trecută, inflația a atins un nivel record de 10,7% în zona euro, formată din 19 țări, în mare parte din cauza prețurilor la energie și chiar dacă liderii europeni au aprobat pachete de ajutor pentru a ajuta la plata facturilor la energie, nemulțumirea amenință cu tulburări politice.