Infofinanciar > Lumea la zi > SUA: rata șomajului și inflația au atins valori istorice. Declarațiile secretarului Trezoreriei Americane
Lumea la zi

SUA: rata șomajului și inflația au atins valori istorice. Declarațiile secretarului Trezoreriei Americane

Janet Yellen - Sursa foto: newsmaker.ro
sursa foto - newsmaker.ro

SUA se confruntă la momentul actual cu o serie de probleme pe piața muncii, și anume o rată foarte scăzută a șomajului, în paralel cu o puternică și constantă creștere a inflației.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, continuă să vadă o cale de reducere a inflației fără o creștere semnificativă a șomajului, chiar dacă Rezerva Federală menține o strategie agresivă de majorare a ratelor de dobândă, care ar putea declanșa o încetinire a creșterii sau o recesiune.

Oficialii Federali „trebuie să ușureze unele presiuni pe piața muncii, dar cu siguranță nu vreau să spun că rata șomajului trebuie să crească” până la 5%, a declarat ea la un eveniment organizat joi, potrivit Bloomberg.

Recesiunea afectează rata șomajului

Comentariul ei a venit ca răspuns la o întrebare referitoare la predicția fostului secretar al Trezoreriei, Larry Summers, potrivit căruia șomajul ar trebui să atingă 5% timp de cel puțin șase luni înainte ca rata inflației să scadă sub 2,5%.

„O recesiune la scară largă înseamnă o perioadă în care există un șomaj excesiv”, a spus ea. „Avem una dintre cele mai strânse piețe ale forței de muncă pe care am avut-o în prezent în istoria Americii. Cred că putem menține o rată a șomajului scăzută și o piață a muncii puternică, unde oamenii își pot găsi locuri de muncă.”

Previziunile băncilor centrale arătau o creștere a șomajului la 4,4% până la sfârșitul anului viitor și până la finalul anului 2024 – în creștere de la 3,7% luna trecută.

„Avem două locuri de muncă vacante pentru fiecare șomer și cred că acest lucru pune presiune inflaționistă în sistem”, a spus Yellen. „Dar putem avea în continuare o piață a muncii bună și puternică fără o presiune atât de mare asupra salariilor„.

Rata dobânzilor, în creștere

Miercuri, la decizia autorităților, au fost majorat ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază pentru a treia oară consecutiv, ridicând astfel totalul majorărilor din martie până la 300 de puncte de bază și prognozând o înăsprire suplimentară de 1,25 puncte procentuale până la sfârșitul anului. În plus, oficialii au redus previziunile de creștere, au îmbunătățit perspectivele privind șomajul, iar președintele Jerome Powell a vorbit în repetate rânduri despre încetinirea dureroasă care este necesară pentru a reduce presiunile asupra prețurilor care se află la cele mai ridicate niveluri din anii ’80 încoace.

Se așteaptă ca rata șomajului să crească în medie la 3,8% în 2022 (de la 3,7%) și apoi la 4,4% în 2023 (de la 3,9%). În august, aceasta a fost de 3,7%, una dintre cele mai scăzute din ultimii 50 de ani, arată HotNews.

Rezerva Federală a SUA și-a actualizat, de asemenea, previziunile economice la finalul ședinței de politică monetară de miercuri. Aceasta se așteaptă ca încetinirea activității cauzată de majorarea ratelor să ducă la o creștere ușor mai mare a șomajului decât anticipase anterior.

Janet Yellen a subliniat că există „nevoia de a ușura presiunile de pe piața muncii”, dar nu și că „rata șomajului trebuie să crească atât de mult”, a adăugat ea.