Infofinanciar > Lumea la zi > Revista presei internaționale. Vremea rea împiedică livrările de ajutor umanitar în Gaza
Lumea la zi

Revista presei internaționale. Vremea rea împiedică livrările de ajutor umanitar în Gaza

gaza (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: arhiva companiei

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente la nivel mondial. Un dig temporar construit de America pentru a canaliza ajutorul în Gaza a fost avariat de vreme. Ceea ce a forțat oprirea livrărilor. Anterior, tancurile israeliene ar fi intrat pentru prima dată în centrul orașului Rafah. (Armata israeliană nu a confirmat relatările.)

Oficialii palestinieni au afirmat că bombardamentele israeliene asupra unei tabere de corturi dintr-o zonă de evacuare din apropierea orașului au ucis cel puțin 21 de persoane marți. Israelul a negat implicarea. Duminică, un atac aerian israelian a ucis cel puțin 45 de persoane într-o altă tabără de corturi. Marți, administrația Biden a declarat că doar o operațiune „majoră” în Rafah ar determina America să retragă ajutorul militar.

Revista presei internaționale

FMI și-a îmbunătățit prognoza privind creșterea economică a Chinei în următorii doi ani. Fondul a precizat că se așteaptă acum ca PIB-ul celei de-a doua mari economii mondiale să crească cu 5% în 2024. Și cu 4,5% în 2025. Ambele estimări au fost cu 0,4 puncte procentuale peste prognoza sa anterioară.

Acesta a citat exporturile și investițiile puternice. Cu toate acestea, a avertizat guvernul chinez cu privire la pericolele politicii sale industriale. Inclusiv susținerea „sectoarelor prioritare”.

Crește inflația în Australia

Revista presei internaționale ne arată că rata anuală a inflației din Australia a crescut la 3,6% în aprilie, un maxim al ultimelor cinci luni. Și mai mult decât cele 3,4% așteptate de economiști. Creșterea a fost determinată de majorarea prețurilor la benzină, locuințe și alimente. Banca centrală a Australiei nu se așteaptă ca inflația să coboare în intervalul țintă, cuprins între 2% și 3%, până la sfârșitul anului 2025.

Hong Kong a efectuat primele arestări în temeiul articolului 23, legea privind securitatea națională pe care a introdus-o în martie. Șase suspecți, inclusiv Chow Hang-tung, un activist pro-democrație proeminent care se află deja în închisoare sub acuzații de securitate națională, au fost reținuți pentru că au îndemnat la „ură” împotriva guvernelor din Hong Kong și China, aparent în legătură cu postările de pe rețelele de socializare referitoare la apropiata aniversare a masacrului din Piața Tiananmen din 1989.

Condamnarea membrilor FTX

Ryan Salame, un fost director executiv al FTX, cândva una dintre cele mai mari companii de schimb de criptomonede din lume, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

El a pledat vinovat în septembrie la acuzații care includ încălcarea legii privind finanțarea campaniilor electorale. Salame a fost un adjunct de încredere al lui Sam Bankman-Fried, șeful căzut în dizgrație al FTX, care ispășește 25 de ani de închisoare pentru fraudarea clienților cu miliarde de dolari.

Parlamentul georgian schimbă legile

Revista presei ne arată că parlamentul georgian a anulat un veto prezidențial asupra unei legi care va obliga mass-media și ONG-urile susținute de străini să se înregistreze ca agenți străini. Organizațiile care obțin cel puțin o cincime din finanțare din străinătate ar putea fi supuse unor audituri și amenzi.

Legea de tip rusesc a provocat săptămâni întregi de proteste. Săptămâna trecută, America a declarat că va sancționa politicienii complici. Iar UE a avertizat că va întrerupe negocierile de aderare a Georgiei.

Focuri de artificii în timpul pledoariilor lui Trump

Au fost focuri de artificii în timpul pledoariilor la procesul penal al lui Donald Trump. Todd Blanche, avocatul domnului Trump, le-a sugerat juraților că clientul său ar putea merge la închisoare dacă va fi condamnat.

Acest lucru, au declarat procurorii după ce jurații au părăsit sala de judecată, a fost o încercare nepotrivită de a „atrage simpatia” pentru acuzat. Judecătorul a fost de acord. A calificat comentariul drept „scandalos”. Deliberările juraților vor începe după ce procurorii își vor prezenta pledoaria finală.

Alegerile cruciale din Africa de Sud

Sud-africanii votează miercuri în cadrul celor mai atent monitorizate alegeri de la cele din 1994, care au urmat sfârșitului apartheidului. Treizeci de ani în care Congresul Național African a fost la putere au lăsat țara într-o situație proastă. Cu unele dintre cele mai ridicate rate ale șomajului, inegalității și criminalității violente din lume. Există multă loialitate reziduală față de partidul care a ajutat la eliberarea sud-africanilor de culoare de sub dominația albilor. Dar ANC va avea probabil o performanță mai slabă decât în 2019. Atunci a obținut 57,5% din voturi, un nivel record.

Cât de slab se va descurca? Sub aproximativ 45%, ANC va trebui să formeze o coaliție cu unul dintre cele mai mari partide de opoziție. Peste acest nivel, partidul poate ajunge la o înțelegere cu un partid minor sau două pentru a-și continua politicile. Majoritatea analiștilor sugerează că ANC se va descurca suficient de bine pentru a continua fără a fi nevoit să facă prea multe compromisuri. Din păcate pentru Africa de Sud, acest lucru ar face-o să rămână și mai mult în urmă în ceea ce privește măsurile care contează.

O mega-fuziune minieră

Revista presei internaționale ne arată că BHP, cea mai mare companie minieră din lume, a pus ochii pe Anglo American. O firmă sud-africană veche de 107 ani care exploatează, printre altele, cupru. Cantități uriașe de metal sunt necesare pentru a electrifica transportul și pentru a construi surse de energie regenerabilă.

Anglo a respins oferta inițială a BHP, de 39 de miliarde de dolari. Și a refuzat două oferte mai mari. Dar, în cele din urmă, a fost de acord să intre în discuții pe 22 mai. Conform normelor britanice de preluare, BHP trebuie să facă o ofertă oficială până miercuri. În acea dimineață, BHP a anunțat că solicită o nouă prelungire a termenului limită.

Anglo nu agreează structura complicată a ofertei BHP, care ar necesita separarea unor unități din Africa de Sud. Extinderea a fost o problemă pentru Anglo, care s-a luptat să investească în minele potrivite la momentul potrivit. Investitorii au încurajat compania să negocieze cu BHP. Chiar dacă Anglo a promis să se restructureze. Tranzacția, dacă se va finaliza, va deveni una dintre cele mai mari din ultimele decenii și va declanșa o goană după metale pentru tranziția ecologică.

America răscumpără obligațiuni

Cea mai mare piață de active din lume este pe cale să treacă printr-o restructurare mică, dar potențial crucială. Miercuri, Trezoreria SUA va începe să răscumpere obligațiuni guvernamentale mai vechi și mai greu de tranzacționat. Prima răscumpărare din ultimele două decenii. Aceste operațiuni sunt diferite de răscumpărările de acțiuni ale companiilor. Acestea din urmă reduc acțiunile în circulație ale acestora. Și, astfel, cresc randamentul investitorilor. Scopul Trezoreriei este de a îmbunătăți lichiditatea. Va înlocui datoriile neiubite cu obligațiuni noi, menținând constant numărul total.

În ultimii ani, titlurile de trezorerie mai puțin populare, cum ar fi obligațiunile pe 20 de ani, au suferit din cauza lipsei de lichiditate. Având în vedere că prețurile activelor la nivel mondial se bazează parțial pe prețurile obligațiunilor guvernamentale americane, denaturările în tranzacționarea acestora se pot răsfrânge asupra piețelor. Prin răscumpărarea obligațiunilor mai puțin lichide, Trezoreria speră să rezolve aceste probleme. Programul său va fi limitat la 2 miliarde de dolari pe săptămână. O fracțiune din valoarea de 27 de miliarde de dolari a obligațiunilor guvernamentale americane în circulație. Dar suficient pentru a compensa diferența.

Ce țări își execută cetățenii?

Revista presei internaționale ne arată că miercuri, Amnesty International, un grup de apărare a drepturilor omului, a publicat ultimul său raport global privind pedeapsa cu moartea. Un test de turnesol destul de fiabil pentru a afla care sunt țările care respectă cel mai mult valorile liberale.

Constatările sale sunt îngrijorătoare. În total, 1 153 de persoane au fost executate în 2023. Ceea ce reprezintă o creștere de 31% față de anul precedent și cel mai mare număr din aproape un deceniu. (Cifrele nu includ țări secrete precum Coreea de Nord, Vietnam și China. Despre acestea se crede că execută mii de persoane în fiecare an). Această creștere a fost atribuită în mare parte majorării numărului de execuții pentru infracțiuni legate de droguri în Iran, care a reprezentat singur 74% din totalul execuțiilor. Se pare că autoritățile iraniene au recurs din ce în ce mai des la pedeapsa cu moartea pentru a intimida publicul în urma unei revolte în jurul drepturilor femeilor în 2022.

S-au înregistrat unele progrese. În 2023 au avut loc execuții în 16 țări, cel mai mic număr înregistrat vreodată. Acest lucru sugerează că țările care execută oameni sunt din ce în ce mai rare.

Noua nuanță de verde de la Porsche

Pasionații de Porsche 911 sunt o gașcă exigentă. Atunci când prima generație de motoare răcite cu apă a înlocuit versiunile răcite cu aer, cei care nu au cedat s-au revoltat împotriva schimbării celei mai faimoase mașini sport a companiei.

După ce au avut nevoie de 25 de ani pentru a se împăca cu ceea ce era deja de mult timp o tehnologie standard, adepții se confruntă acum cu un nou afront.

Săptămâna aceasta, Porsche a lansat primele 911 cu propulsie electrică. Dar tradiționaliștii ar trebui să-și păstreze calmul. Bateria este mică și a fost concepută doar pentru a oferi motorului pe benzină un plus de greutate, mai degrabă decât pentru a-l înlocui. Porsche spune că intenționează să continue să fabrice 911 cu motor cu combustie cât mai mult timp posibil. Compania a început deja să producă combustibil lichid sintetic neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon la o uzină din Chile, asigurându-și clienții că motoarele Porsche 911 vor continua să răcnească chiar și atunci când puterea bateriei va lua locul în alte părți, informează economist.com