Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Energetice! Erdogan: Legăturile dintre Turcia și Azerbaidjan sunt „excepționale”
Lumea la zi

Revista Presei Energetice! Erdogan: Legăturile dintre Turcia și Azerbaidjan sunt „excepționale”

sursă foto: eurofer.eu; revista presei energetice
sursă foto: eurofer.eu

Președintele Azerbaidjanului, İlham Aliyev, a lăudat discursul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Adunarea Generală a ONU pentru respectarea principiilor la dreptul internațional și corectitudinea în protejarea intereselor lui Baku. Karabakh este teritoriu azerbaigian, a declarat săptămâna trecută președintele turc Recep Tayyip Erdogan la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York, afirmând că impunerea oricărui alt statut pentru regiune nu va fi niciodată acceptată.

„Am susținut procesul de negocieri dintre Azerbaidjan și Armenia încă de la început. Cu toate acestea, vedem că Armenia nu a profitat pe deplin de această oportunitate istorică”, a spus Erdogan. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit în exclava autonomă Nakhcivan a Azerbaidjanului luni, la invitația omologul său Ilham Aliyev.

Relații „excepționale”

Legăturile dintre Turcia și Azerbaidjan sunt „excepționale”, a afirmat președinte turc Erdogan, promițând că Ankara va continua eforturile de consolidare a cooperării în fiecare câmp cu Baku. Este o chestiune de mândrie pentru Turcia și pentru Azerbaidjan activitățile antiteroriste din Karabakh s-au încheiat cu succes și cu maxim respect pentru civili, adaugă președintele Erdogan.

Săptămâna trecută, Azerbaidjan a lansat „măsuri contra-terorismului” în Karabakh pentru a respecta prevederile prezentate într-un acord de pace trilateral pe care l-a semnat în noiembrie 2020 cu Rusia și Armenia după 44 de zilede ciocniri cu Erevan. Cu cea mai recentă victorie a Azerbaidjanului, noi ferestre de oportunitate s-au deschis pentru normalizarea cuprinzătoare în regiune, preşedintele Turcieispune Erdogan.

„Azerbaijan și Türkiye „vizează pacea, stabilitatea în regiune, nu război”, spune președintele Azerbaidjan Aliyev. „Republica Azerbaidjan s-a asigurat că ajutorul umanitar este livrat armenilor care locuiesc acolo”, a adăugat el.

Conducta de gaze naturale Igdir-Nakhcivan

Ankara și Baku au convenit în 2020, într-un memorandum de înțelegere, să furnizeze gaze naturale din Turcia către Nakhcivan din Azerbaidjan. „Conducta de gaze naturale Igdir-Nakhcivan va extinde parteneriatul Turciei cu Azerbaidjan și va contribui la securitatea aprovizionării cu energie a Europei”, a spus președintele Erdogan.

Noua conductă de gaz de 85 de kilometri va rula de la Türkiye din provincial de est Igdir până la Sederek din vestul Azerbaidjanului, cu o capacitate anuală de 500 de milioane de metri cubi și o capacitate zilnică de 1,5 milioane de metri cubi. Proiectul va fi realizat printr-un parteneriat între Compania de comercializare a conductelor de țiței și gaze naturale din Turcia BOTAS și Compania petrolieră de stat SOCAR din Azerbaidjan.

În 2021, Turcia și Azerbaidjanul au semnat „ Declarația Shusha”, un pact care se concentrează pe cooperarea în apărare și stabilirea de noi rute de transport. „Declarația Shusha a ridicat relațiile dintre Turcia-Azerbaijan la un nou nivel”, spune președintele Azerbaidjan Aliyev, adăugând că relațiile sunt la „cel mai înalt nivel”, citează trtafrika.com

O afacere de peste 10 milioane de euro cu Snam

Cenergy Holdings anunță că Corinth Pipeworks, divizia sa de țevi de oțel, a primit de către Snam un contract în valoare de peste 10 milioane de euro, pentru furnizarea a aproximativ 13 km de țevi de oțel cu sudură dreaptă cu arc submers (LSAW) pentru dezvoltarea unei conducte de gaze naturale submarine și terestre pentru Unitatea de stocare și gazeificare plutitoare (FSRU) din Italia.

Proiectul terminalului GNL, bazat pe noul FSRU din portul Ravenna, este un proiect strategic care va contribui la asigurarea nevoilor energetice ale Italiei, la consolidarea securității energetice și la diversificarea rutelor energetice. În plus, proiectul va asigura o infrastructură vitală, cu o capacitate de 170.000 de metri cubi și manipularea a 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Conducta de 26 de inci va fi certificată pentru a transporta până la 100% hidrogen.

Corinth Pipeworks folosește tehnologie și infrastructură de ultimă generație, oferind soluții pentru certificarea hidrogenului noilor conducte, astfel încât conductele produse și instalate astăzi în rețelele de gaze naturale existente să corespundă mixului energetic de mâine. Țevile vor fi fabricate la instalația Corinth Pipeworks din Thisvi, Beoția, și vor include o căptușeală interioară, precum și o căptușeală exterioară din trei straturi de polipropilenă și greutatea betonului (CWC). Aceasta este cea mai recentă misiune către Corinth Pipeworks, de către Snam din Italia, și se bazează pe cooperarea de succes de lungă durată cu compania italiană de infrastructură energetică în implementarea unor proiecte similare, scrie energypress.gr.

TAP dezvăluie intervalul de timp pentru lucrările de construcție

Conducta Trans Adriatică (TAP) a inițiat lucrările de construcție civilă asociate cu pregătirea legăturilor, a declarat consorțiul TAP AG pentru Trend. „Această lucrare în curs este programată să fie finalizată în trimestrul IV 2023. În continuare, principalele lucrări de construcție vor începe cu lucrări civile suplimentare pentru fundații”, a spus consorțiul.

TAP transportă gaze naturale din zăcământul gigant Shah Deniz din sectorul azer al Mării Caspice în Europa. Conducta lungă de 878 km se conectează cu Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la granița turco-greacă din Kipoi, traversează Grecia și Albania și Marea Adriatică, înainte de a ajunge la țărm în sudul Italiei.

TAP facilitează furnizarea de gaze către țările din Europa de Sud-Est prin interconexiunile existente și viitoare. TAP este conectat la Interconnector Greece Bulgaria (IGB), care și-a început operațiunile comerciale în octombrie 2022, furnizând gaze caspice Bulgariei, sporind securitatea aprovizionării cu energie într-o altă țară europeană. Ieșirile TAP în Grecia și Albania, împreună cu aterizarea în Italia oferă oportunități multiple pentru transportul suplimentar de gaze din Azerbaidjan către piețele europene mai largi. Acționariatul TAP este format din bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) și Axpo (5%),notează en.trend.az.

Coridorul de Mijloc – alternativă valoroasă

Letonia vede ruta de transport internațional transcaspică (Coridorul de Mijlociu) ca o alternativă importantă în situația geopolitică actuală, a declarat pentru Trend o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Letonia. „În situația actuală, nu ne putem baza pe rutele tradiționale doar din cauza riscurilor geopolitice, de securitate și de evaziune a sancțiunilor”, a spus ministerul.

După cum a menționat sursa, Letonia creează în mod activ noi rute logistice care leagă țara de Ucraina prin Polonia în direcția nord-sud.

„Au fost create Benzile de solidaritate UE-Ucraina pentru exportul de produse agricole. Letonia sprijină ferm Ucraina și procesul Solidarity Lanes, oferind capacități largi ale porturilor letone pentru exportul cerealelor din Ucraina și importul diferitelor mărfuri în Ucraina. În următorii ani, este așteptată extinderea rețelei TEN-T. Un nou coridor TEN-T Baltic-Marea Neagră-Egee cu conexiuni suplimentare cu Ucraina și Moldova va oferi noi oportunități logistice pentru statele baltice către Europa de Sud-Est—Ucraina, România, Bulgaria, Grecia și Turcia”, a spus ministerul.

Potrivit ministerului, acest coridor va fi o conexiune naturală integrată cu coridorul transcaspic și rutele de transport TRACECA, iar în viitor, poate crea noi oportunități logistice între Letonia și alte state baltice, Caucaz, Kazahstan, alte zone din Asia Centrală, chiar și China.

Coridorul Mijlociu este o rută de transport și comerț care leagă Asia și Europa, trecând prin mai multe țări din regiune. Este o rută alternativă la Coridorul de Nord și Coridorul de Sud tradițional. Traseul începe din China și traversează țări din Asia Centrală precum Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan. Apoi trece prin Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia și Turcia înainte de a ajunge în Europa. Coridorul Mijlociu oferă o rută terestră care leagă părțile de est ale Asiei, inclusiv China, cu Europa, ocolind rutele maritime mai lungi, scrie en.trend.az.

Egiptul solicită oferte de explorare pentru 23 de blocuri de petrol și gaze

Egiptul a lansat luni o rundă internațională de licitații pentru explorarea petrolului și gazelor în 23 de blocuri onshore și offshore, a declarat Ministerul Petrolului și Resurselor Minerale. Egiptul va oferi în această rundă de licitație 10 blocuri în regiunea Deșertului de Vest, două blocuri în Deșertul de Est, șapte zone în Golful Suez și patru blocuri în Marea Roșie, potrivit unui anunț al ministerului transmis de Reuters.

Termenul limită de depunere a ofertelor este 25 februarie 2024. Egiptul, care a cunoscut câteva descoperiri mari de gaze în ultimii ani și care își propune să devină un hub energetic regional, caută să-și stimuleze producția de petrol și gaze și să atragă mai multe investiții. Egiptul și estul Mediteranei au devenit puncte fierbinți pentru explorarea gazelor după mai multe descoperiri semnificative, inclusiv uriașul câmp Zohr din Egipt, care a fost descoperit și este operat de Eni.

În ultimii opt ani, producția de gaze din Egipt a crescut cu 66%, veniturile din export crescând de 13 ori. Anul trecut, exporturile de GNL ale țării au depășit 8 milioane de tone, cea mai mare parte a acestora fiind trimisă în Europa înfometată de gaz. Egiptul caută acum să sporească producția de petrol și gaze printr-o extindere a uriașului câmp Zohr și noi proiecte de explorare.

Egiptul intenționează, de asemenea, să investească 1,8 miliarde de dolari pentru a fora noi puțuri de gaze offshore în Marea Mediterană și Delta Nilului, a declarat ministrul Petrolului, Tarek El Molla, pentru Agenția de știri Emirates în iulie. Planul – care implică companii precum Eni, Chevron, ExxonMobil, Shell și BP – urmărește să foreze 35 de sonde de explorare de gaz până în iulie 2025, potrivit ministrului.

În plus, Apache Corporation plănuiește să investească anul viitor 1,4 miliarde de dolari în industria energetică a Egiptului. Firma americană este unul dintre cei mai mari investitori și cel mai mare producător de petrol din țara nord-africană. La sfârșitul anului 2022, Apache deținea 5,3 milioane de acri bruti în șase concesii separate. Aproximativ 68% din suprafața brută a companiei în Egipt este nedezvoltată, oferind oportunități considerabile de explorare și dezvoltare pentru viitor, spune compania americană, potrivit oilprice.com.

Aprovizionarea cu energie a Ungariei este garantată

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că guvernul său va garanta aprovizionarea cu energie a Ungariei. Furnizarea de gaze naturale, petrol și combustibil nuclear va continua neîntrerupt, a declarat vineri, la New York, Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului.

Declarația Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului, lansată cu ocazia Adunării Generale a ONU unde a avut loc întâlnirea, a precizat că „ONU a fost creată pentru ca toate țările aflate în conflict sau în război între ele să discute despre probleme dificile și văd că nu a existat nicio coordonare între liderii occidentali și ruși care să aducă speranță și să pună capăt războiului”, a adăugat el.

Szijjártó a adăugat că „colegul meu Serghei Lavrov m-a informat și că Rusia este pregătită să negocieze pacea. Evident, multe detalii trebuie clarificate. Sper din tot sufletul că la un moment dat vor fi create circumstanțele care vor face clar atât Ucrainei, cât și Rusiei că trebuie să caute o soluție la masa de negocieri cât mai curând posibil”, a continuat el.

Ministrul a mai informat publicul că cooperarea bilaterală în domeniul energiei a intrat în discuție, iar omologul său rus l-a asigurat că țara sa își va îndeplini obligațiile contractuale.

„Putem fi siguri de aprovizionarea cu energie a Ungariei. Atât în ceea ce privește livrările de petrol, cât și de gaze, volumele contractate vor fi livrate continuu la momentul contractat, iar la fel se va proceda și pentru combustibilul nuclear”, a spus el. În plus, s-au făcut referiri la extinderea Paks, spunând că progresul lucrărilor arată că noile unități vor fi început să funcționeze până în 2030. El a mai spus că până în acest an au fost primite 3,3 milioane de tone de petrol din Rusia și un total de 4,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

În cele din urmă, discuția s-a îndreptat către tema noului manual de stat rusesc. „I-am spus lui Serghei Lavrov că revoluția din 1956 este unul dintre cele mai înălțătoare evenimente din istoria Ungariei, când poporul maghiar a devenit erou, a susținut libertatea și suveranitatea țării lor, fără teama de forțele copleșitoare cu care luptau și, prin urmare, etichetarea acestor oameni drept fasciști este pur și simplu inacceptabilă și este o problemă pe care nici măcar nu suntem dispuși să o discutăm”, a mai spus Szijjártó, citat de hungarytoday.hu.

AmCham Moldova pledează pentru eliminarea taxei pentru schimbarea furnizorului de gaze

AmCham Moldova, care reunește 158 de membri, solicită ministrului Energiei Victor Parlicov să reanalizeze modificările aduse Legii nr. 108/2016 privind gazele naturale, în principal stabilirea componentei de capital propriu. Aceasta este plătită de consumatorii care schimbă furnizorul de pe piața reglementată cu unul din marcajul competitiv, sub forma unei taxe unice care include abaterile de tarif restante.

De asemenea, consumatorii finali pot alege un furnizor de pe piața concurențială. Introducerea componentei capitalurilor proprii este considerată de AmCham Moldova drept un obstacol în calea liberalizării pieței gazelor naturale. Într-o scrisoare publică adresată ministrului Energiei, organizația face trimitere la Directiva Europeană 73 din 2009 privind regulile comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale, potrivit căreia

„Securitatea aprovizionării cu energie electrică este un element esențial pentru siguranța publică și este, prin urmare, indisolubil legată de funcționarea eficientă a pieței interne a gazelor naturale și de integrarea piețelor izolate de gaze naturale din statele membre”. Unul dintre principiile fundamentale ale bunei guvernări pe piața gazelor naturale este că interesele consumatorilor sunt primordiale.

„În contextul descris mai sus, stabilirea componentei de capital propriu, în varianta propusă, ar putea condiționa o denaturare a prețurilor pe piața gazelor și ar putea încălca principiul egalității între consumatori, adică cei care preferă să își folosească dreptul la schimbare. furnizorul lor sunt descurajați să facă acest lucru, fiind obligați să plătească o plată suplimentară pe lângă plata tarifului pentru gazul consumat, ceea ce nu este compatibil cu principiul liberalizării pieței. Pe de altă parte, prin plata acelei taxe, consumatorii sunt obligați să plătească pentru un serviciu de care nu au beneficiat”, citează energynomics.ro.

Eurostat: Continuă scăderea importurilor de gaze și petrol din UE și în al doilea trimestru consecutiv

Importurile de energie din UE au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv, comparativ cu creșterea înregistrată în anii precedenți. Potrivit datelor Eurostat, în trimestrul II al anului 2023 importurile au scăzut cu 39,4% din punct de vedere al valorii, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2022, și cu 11,3% din punct de vedere cantității. Ratele au fost de 26,5%, respectiv 6,1%, în primul trimestru al anului.

În special, în ceea ce privește volumele nete, ponderea Rusiei în importurile de petrol și gaze din UE a scăzut constant începând cu al doilea trimestru al anului 2022. Mai exact, de la 8,7 milioane de tone pe lună în medie, acestea au ajuns la 1,6 milioane de tone în trimestrul al doilea al 2023, înregistrând o scădere de 82%. Astfel, ponderea se situează acum la 4%, de la 21,6%. În schimb, importurile de la partenerii din afara Rusiei au crescut cu 5,8 milioane de tone, ajungând la 37,3 milioane de tone, adaugă energypress.gr.

Europa a economisit gazele naturale

Importurile de gaze naturale din UE au scăzut cu 17% (în termeni de masă netă) în al doilea trimestru al anului 2023, comparativ cu același trimestru din 2022. Această reducere poate reflecta în principal obiectivul de economisire al UE, în care țările UE s-au angajat să reducă consumul.

În plus, importurile din Rusia au scăzut de la o medie lunară de 5,1 milioane de tone în al doilea trimestru al anului 2022 la 2,5 milioane de tone în trimestrul corespunzător din acest an.

Diversificarea aprovizionării cu energie

Invazia Ucrainei de către Rusia a determinat UE să pună în aplicare o serie de sancțiuni, care au afectat direct și indirect comerțul cu petrol și gaze. Impactul este acum vizibil în diversificarea tot mai mare a furnizorilor de energie. Pe partea petrolului, interzicerea importurilor maritime de țiței rusesc a intrat în vigoare la 5 decembrie 2022, urmată de embargoul asupra produselor petroliere rafinate, care a afectat rezultatele în primul și al doilea trimestru din 2023.

În al doilea trimestru al anului 2022, Rusia a fost principalul furnizor de produse petroliere, cu o pondere de 15,9% din totalul importurilor UE. În al doilea trimestru al anului 2023, Rusia ocupă doar locul 12, cu o pondere de doar 2,7%. În schimb, rata Norvegiei a ajuns la 13,7% (în creștere cu 3,5%), la Kazahstan la 10,2%, la SUA 13,6% și la 9% a Arabiei Saudite și la 8,1% a Libiei.