Infofinanciar > Lumea la zi > Noua armă politică a lui Putin! Rusia folosește importurile de gaze naturale lichefiate ca avantaj împotriva UE
Lumea la zi

Noua armă politică a lui Putin! Rusia folosește importurile de gaze naturale lichefiate ca avantaj împotriva UE

Gaze naturale lichefiate SUA sursa foto Observator
sursa foto Observator

Vladimir Putin a reușit, în ciuda eforturilor Europei de a reduce dependența față de importurile rusești de gaze, obțină un nou avantaj asupra europenilor, prin intermediul exporturilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

Țările europene au demarat un efort comun pentru a limita dependența față de gazele naturale și petrolul de import rusesc, au introdus sancțiuni care urmează să intre în vigoare în lunile următoare și s-au orientat către surse de energie alternative. Cu toate acestea, Rusia reușește să mențină un control puternic asupra sectorului energetic.

În timp ce livrările de gaze naturale livrate prin conducte au scăzut dramatic în acest an, importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia în UE au crescut cu 46% de la an la an în primele nouă luni ale anului 2022, relatează Mediafax.

Europa, din lac în puț

Uniunea Europeană a emis o serie de sancțiuni asupra Rusiei, mai ales asupra importurilor de gaze naturale și petrol, pentru a lovi în finanțele rusești. „Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a-și finanța războiul atroce din Ucraina”, a declarat în septembrie președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În ciuda acestui efort, statisticile înaintate de Comisia Europeană arată că, în perioada ianuarie-septembrie 2022, țările UE au importat 16,5 miliarde de metri cubi de GNL rusesc, în creștere de la 11,3 miliarde mc în aceeași perioadă a anului trecut. Chiar dacă această creștere a importurilor de GNL nu este comparabilă cu scăderea cantității de gaze de conductă, este contrară retoricii UE și nu este lipsită de riscuri, au declarat analiștii pieței energetice, potrivit Politico.

Cei mai mari importatori de GNL rusesc din acest an sunt Franța, Țările de Jos, Spania și Belgia, dintre care  o treime fiind direcționate către Franța și aproape un sfert către Spania. Principalul furnizor de GNL pentru Europa este compania Novatek, care operează terminalul Yamal LNG din nord-vestul Siberiei, la care gigantul energetic francez TotalEnergies este acționar minoritar.

Spre deosebire de Gazprom, deținut majoritar de statul rus, care deține monopolul asupra exporturilor prin conducte, Novatek este o companie independentă, dar are „acționari care sunt apropiați de Kremlin, ceea ce îi poate influența puternic operațiunile”, potrivit unei analize publicate de Center on Global Energy Policy de la Universitatea Columbia.

Rusia ar putea folosi importurile ca o armă politică

Anne-Sophie Corbeau, cercetător global la Columbia, a declarat că este „foarte convenabil pentru toată lumea să închidă ochii la fluxurile de GNL rusesc” în Europa.

Din punct de vedere economic, a spus Corbeau, „are sens” ca Europa să continue să importe GNL din Rusia pentru moment. Eliminarea GNL rusesc de pe piața UE ar însemna că țările europene ar cumpăra mai mult GNL din alte părți ale lumii, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor pentru țările mai sărace din Asia.

Pe de altă parte, creșterea importurilor de GNL rusesc a ridicat potențialul ca „Rusia să folosească GNL ca armă geopolitică” , la fel cum a făcut-o anterior cu gazele naturale.  O astfel de mișcare ar putea avea consecințe pentru UE în 2023, în contextul în care Agenția Internațională pentru Energie a lansat noi avertismente potrivit cărora Europa s-ar putea confrunta cu un deficit de aprovizionare cu gaze de până la 30 de miliarde de metri cubi în timpul verii anului viitor, când depozitele de gaze vor trebui umplute iar.