Esential

Revista presei din energie! Germania finalizează prima linie de alimentare cu GNL, iar Asia ar putea salva Europa cu gazul său

Revista presei Sursă foto Unsplash.com
Sursă foto Unsplash.com

Germania a inaugurat primul feeder pentru gaz natural lichefiat (GNL) marți, la Wilhelmshaven, regiune care ar urma să ajungă „un centru pentru hidrogenul verde și pentru importul de energii regenerabile din Marea Nordului”. Totodată, Turcia, Azerbaidjanul și Turkmenistanul s-ar putea transforma în jucătorii esențiali tranziției către o nouă sursă stabilă de gaze naturale pentru Europa, având în vedere evoluțiile ce țin de cei trei jucători asiatici. Pe de altă parte, prețul gazelor în Europa ajunge la 1.250 de dolari pentru 1.000 de mc, Polonia va confisca partea sa din activele Gazprom, iar Naftogaz din Ucraina cumpără gaze naturale cu ajutorul unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BERD.

Printre cele mai importante titluri din presa internațională pe subiectul energiei se numără: Prima linie de alimentare cu gaz natural lichefiat din Wilhelmshaven este gata; Erdogan și Aliyev vor vizita Turkmenistanul pentru a discuta despre ruta gazului; Azerbaidjanul poate juca un rol central în securitatea energetică a UE în anii următori – Bruegel; Zăcământul de gaze din Marea Neagră din Turcia va fi pus în funcțiune anul viitor: Erdogan reiterează.

Prima linie de alimentare cu gaz natural lichefiat (GNL) din Wilhelmshaven este gata

Primul terminal de GNL din Germania, sursă foto Project Cargo Journal

Primul terminal de GNL din Germania, sursă foto Project Cargo Journal

Prima linie de alimentare cu gaz natural lichefiat (GNL) din Germania a fost finalizată și inaugurată marți.

Primul feeder pentru gaz natural lichefiat (GNL) din Germania a fost finalizat și deschis marți. În aproximativ o lună, o navă specială încărcată, așa-numita instalație plutitoare de stocare și regazeificare (FSRU), va acosta la locul de debarcare. Acest lucru reiese dintr-o declarație publicată marți de Niedersachsen Ports, un operator portuar deținut de stat. Niedersachsen Ports a comandat construcția digului. Petrolierele cu GNL ar trebui să ajungă apoi la Wilhelmshaven începând cu jumătatea lunii ianuarie.

„Decizia timpurie de a alege Wilhelmshaven ca hub pentru importurile de GNL a fost una corectă”, a declarat ministrul Economiei din Saxonia Inferioară, Olaf Lies (SPD), cu ocazia inaugurării. Ministrul Mediului din Saxonia Inferioară, Christian Meyer (Verzi), a declarat că noul investitor va contribui la securitatea aprovizionării în Saxonia Inferioară și în Germania. Cu toate acestea, el dorește să reducă importurile de combustibili fosili, inclusiv de gaze naturale. „Scopul este de a trece cât mai repede posibil la gaze verzi neutre din punct de vedere climatic și de a face din Wilhelmshaven centrul pentru hidrogenul verde și pentru importul de energii regenerabile din Marea Nordului”, a declarat Meyer. Lucrările de construcție la locul de aterizare au început în luna mai a acestui an. Un alt FSRU în Wilhelmshaven este programat să intre în funcțiune la sfârșitul anului 2023. După cum a precizat Ministerul Mediului din Saxonia Inferioară într-o declarație de luni seară, nu ar trebui să existe mai mult de două nave speciale pe amplasament. În schimb, urmează să fie construit un terminal pe uscat pentru a înlocui un FSRU.

Erdogan (Turcia) și Aliyev (Azerbaidjan) vor vizita Turkmenistanul pentru a discuta despre ruta gazului

Erdogan și Aliyev, sursă foto President.az

Erdogan și Aliyev, sursă foto President.az

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, intenționează să viziteze Turkmenistanul la începutul lunii decembrie, unde va sosi și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, relatează SonDakika. Erdogan a vorbit despre vizită în timp ce răspundea la o întrebare a unui jurnalist pe aeroportul din Istanbul înainte de plecarea sa în Indonezia.

Jurnalistul l-a întrebat pe președintele turc despre planurile de a transforma țara într-un hub energetic, la care Erdogan a vorbit despre viitoarea sa călătorie în Turkmenistan, unde vor avea loc discuții tripartite pe această temă cu Aliyev și Turkmenbașa.

Turkmenbașa este titlul primului președinte al Turkmenistanului, Saparmurat Niyazov, care a murit în 2006. Nu este clar la cine anume se gândea Erdogan – Gurbanguly (titlu – Arkadag) sau Serdar Berdimuhamedov (titlu – Arkadaglu Serdar).

Se remarcă faptul că Turkmenistanul și Azerbaidjanul discută despre dezvoltarea comună a câmpului Dostluk (Dostlug). Cele două țări s-au confruntat anterior din cauza proprietății unui câmp situat între ele în centrul Mării Caspice.

Azerbaidjanul poate juca un rol central în securitatea energetică a UE în anii următori – Bruegel

Steagul Azerbaijanului, sursă foto Wikipedia Commons

Steagul Azerbaijanului, sursă foto Wikipedia Commons

Măsurile propuse de Comisia Europeană pentru a face față crizei energetice merg în direcția corectă, a declarat pentru Trend Giovanni Sgaravatti, analist de cercetare la Bruegel, un think tank european specializat în economie.

Potrivit cercetătorului, solidaritatea sporită printr-o mai bună coordonare a achizițiilor de gaze, prin acorduri bilaterale de schimb de gaze între țările UE în caz de urgență, precum și atenția reînnoită acordată reducerii cererii și îmbunătățirii eficienței energetice în clădiri sunt toate evoluții pozitive.

„Crearea unui coridor de preț dinamic temporar nu a fost încă detaliată, dar, din câte am înțeles, ideea din spate este aceea de a stabili un preț maxim la care pot avea loc tranzacții cu gaze naturale pe piețele spot TTF [Title Transfer Facility]. Prin termenul „dinamic” m-aș aștepta ca acesta să varieze în funcție de prețul altor repere (de exemplu, cel asiatic). Prin „coridor” cred că se înțelege că alte centre de tranzacționare a gazelor naturale din UE ar fi legate de prețul spot TTF „corectat” (stabilit în Țările de Jos). Cred că, odată ce se va conveni asupra designului coridorului dinamic de prețuri, locurile de tranzacționare vor avea sarcina de a-l pune în aplicare”, a declarat acesta.

După cum a precizat Sgaravatti, nu se așteaptă ca aceste noi măsuri să afecteze în mod semnificativ livrările din Azerbaidjan. În același timp, Azerbaidjanul poate juca un rol semnificativ în securitatea energetică a UE pentru anii următori, a adăugat el.

Citând Comisia, analistul a spus că este bine ca „măsura să permită tranzacțiile cu gaze extrabursiere, să nu afecteze securitatea aprovizionării cu gaze a UE și fluxurile intra-UE, să nu conducă la o creștere a consumului de gaze și să nu afecteze stabilitatea și funcționarea ordonată a piețelor de instrumente financiare derivate din domeniul energiei”.

„Așadar, mă aștept ca instrumentul să fie conceput astfel încât să nu agraveze criza pentru nicio țară din UE. Cu toate acestea, cei care se opun cel mai vehement sunt țările a căror (i) securitate a aprovizionării nu este încă perfect clară fără gazele naturale rusești și (ii) dispun de suficient spațiu fiscal pentru a putea utiliza semnalul prețului de piață pentru a obține gazele naturale necesare pentru a-și satisface cererea internă. Acesta este motivul pentru care Germania nu pare să aprecieze prea mult sistemul, în timp ce Italia a fost un susținător puternic”, a explicat el.

Prețul gazelor în Europa ajunge la 1.250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi

Prețul gazelor naturale în Europa a urcat peste 1.250 de dolari pe mia de metri cubi la închiderea ședinței din 14 noiembrie, potrivit datelor ICE, relatează AzVision.az citând TASS.

Prețul gazelor a urcat în total cu 20% pe parcursul zilei. Contractele futures pentru luna decembrie la hub-ul TTF din Olanda au urcat ușor până la 1.256 de dolari pe mia de metri cubi sau la 117,5 euro pe MWh.

Creșterea prețurilor la gaze în Europa a fost reluată în condițiile în care temperaturile din regiune au început să scadă.

Livrările de gaze din zăcămintele Asgard și Visund au fost aproape complet oprite din cauza unor probleme tehnice, iar un termen pentru rezolvarea problemelor rămâne neclar, potrivit operatorului de transport de gaze Gassco.

Zăcământul de gaze din Marea Neagră din Turcia va fi pus în funcțiune anul viitor: Erdogan reiterează

Erdogan Sursa foto The New Yorker

Erdogan Sursa foto The New Yorker

Câmpul de gaze din Marea Neagră al Turciei este pe cale să intre online anul viitor, așa cum a promis, iar lucrările de conectare a acestuia la infrastructura națională s-au accelerat, a declarat președintele Recep Tayyip Erdoğan.

Adresându-se unei inaugurări a unei conducte de gaze naturale în provincia nordică Kastamonu, Erdoğan a declarat că forajul la nouă din cele 10 sonde din prima fază a câmpului de gaze Sakarya de pe fundul mării a fost finalizat.

„Sperăm că vom începe să folosim acest gaz anul viitor”, a declarat Erdoğan prin intermediul unei înregistrări video.

Turciei a descoperit gaze naturale în largul coastei sale nordice în 2020 și, de atunci, a estimat volumele la 540 de miliarde de metri cubi (bcm).

Țara a construit o „bază energetică” în Sakarya, iar aceasta va deveni o piață de referință pentru gazele naturale odată cu includerea livrărilor interne, a declarat Erdoğan.

„Ne pregătim să construim o piață avansată a gazelor naturale în care mai multe produse și mai multe contracte se reunesc pentru a forma prețuri de referință.”

Erdoğan nu a menționat Rusia în discursul său.

În ultimele săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a repetat că un hub de gaze naturale ar putea fi înființat destul de repede în Turceni, prognozând că mulți clienți europeni ar apărea pe o astfel de piață.

Erdoğan a declarat anterior că autoritățile energetice din Rusia și Turcia vor colabora pentru a desemna cea mai bună locație pentru potențialul centru de distribuție a gazelor naturale, adăugând că regiunea Tracia din Türkiye, la granița cu Grecia și Bulgaria, pare să fie cel mai bun loc.

În Turcia se află șapte gazoducte internaționale de gaze naturale, patru instalații de GNL și unități plutitoare de stocare și regazeificare (FSRU). Are singura piață regională organizată de gaze naturale în cadrul pieței sale de schimb de energie – Energy Exchange Istanbul (EXIST).

Infrastructura extinsă de gaze naturale a țării sprijină nu numai securitatea energetică internă, ci și securitatea energetică europeană. Uniunea Europeană, care anterior apela la Rusia pentru aproximativ 40% din necesarul său de gaze naturale, încearcă să se debaraseze de energia rusească în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

Una dintre modalitățile prin care gazul rusesc ajunge în Europa este prin conducta dublă de gaze naturale TurkStream. Cu o capacitate totală de 31,5 miliarde de metri cubi (mld. mc), fiecare conductă are o capacitate anuală de 15,75 mld. mc. Prima livrează gaz în Turceni, iar cealaltă în Europa.

Gazoductul care ar putea salva Europa

Conducta, care își are originea pe coasta rusă, străbate 930 de kilometri prin Marea Neagră și ajunge la țărm, în regiunea Tracia din Turghia.

Blue Stream, o conductă majoră de gaze trans-Marea Neagră, care are capacitatea de a transporta 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din Rusia către Turghia, face parte, de asemenea, din infrastructura care ar putea ajuta Turghia să dobândească statutul de hub.

Linia principală de transport de gaze naturale Federația Rusă-Türkiye, în prezent fără fluxuri, și care se întinde pe o distanță de 845 de kilometri (525 de mile) de la Malkoçlar, la granița cu Bulgaria, până la destinația sa finală din Ankara, oferă, de asemenea, potențialul de a deschide ușa către Europa.

Fiind unul dintre proiectele-cheie ale ultimilor ani, conducta de gaze naturale Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) transportă gaze naturale din zăcământul Shah Deniz-II din Marea Caspică, precum și din alte zăcăminte din partea de sud a Mării Caspice, în Turcia și în Europa, prin conectarea la conducta Trans Adriatic Pipeline (TAP) de la granița turco-greacă.

De asemenea, în Turcia se află conducta Baku-Tiflis-Erzurum. Cu toate acestea, contractul pentru transportul de gaze prin această conductă a fost reziliat anul trecut. Cu toate acestea, gazoductul ar putea fi redeschis pentru a răspunde volumelor suplimentare din Azerbaidjan către Turciei.

Linia principală de transport de gaze naturale din Anatolia de Est este o conductă cu o lungime de 1 491 de kilometri, cu o capacitate de transfer de 10 miliarde de metri cubi pe an.

Gazoductul de gaze naturale Türkiye-Grecia, care a început să funcționeze în 2007, permite transportul de gaze naturale din Türkiye în Grecia, relatează Daily Sabah.