Infofinanciar > Lumea la zi > REUTERS: Moscova cere ajutor Indiei pentru a face față sancțiunilor! Rusia a rămas fără piese în sectoare cheie ale industriei
Lumea la zi

REUTERS: Moscova cere ajutor Indiei pentru a face față sancțiunilor! Rusia a rămas fără piese în sectoare cheie ale industriei

REUTERS: Moscova cere ajutor Indiei pentru a face față sancțiunilor! Rusia a rămas fără piese în sectoare cheie ale industriei
vladimir putin si narendra modi, sursa foto reuters

Pe fondul sancțiunilor impuse de către SUA și Uniunea Europeană față de Rusia, Moscova a trimis Indiei o listă cu peste 500 de produse care ar putea fi comercializate între cele două state, inclusiv piese pentru mașini, avioane și trenuri, potrivit unor surse familiare cu această chestiune.

Lista de produse pe care Rusia dorește să le importe din India este una provizorie și nu este clar câte dintre articole vor fi în cele din urmă exportate și în ce cantitate, dar o sursă guvernamentală indiană a declarat că solicitarea este neobișnuită, mai ales prin amploarea sa.

India este interesată să întărească legăturile comerciale cu Rusia

India este dornică să stimuleze comerțul în acest mod, a declarat sursa, în timp ce încearcă să reducă un deficit comercial în creștere cu Rusia. Cu toate acestea, unele companii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ar putea cădea sub incidența sancțiunilor occidentale, relatează Reuters.

O sursă din industria de la Moscova, care a refuzat să fie numită din cauza caracterului sensibil al problemei, a declarat că Ministerul rus al Industriei și Comerțului a cerut marilor companii să furnizeze liste cu materiile prime și echipamentele de care au nevoie.

Sursa a adăugat că vor fi necesare discuții suplimentare pentru a se ajunge la un acord asupra specificațiilor și volumelor și că această deschidere nu s-a limitat la India. Ministerul rus al Industriei și Comerțului și ministerele indiene de externe și de comerț, precum și biroul prim-ministrului nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Solicitările Rusiei au fost făcute cu câteva săptămâni înainte de vizita la Moscova a ministrului indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, care a avut loc la 7 noiembrie, au declarat două dintre sursele indiene. Nu a fost imediat clar ce a fost transmis de New Delhi Rusiei în timpul vizitei.

Guvernul premierului Narendra Modi nu s-a alăturat țărilor occidentale în a critica în mod deschis Moscova pentru războiul din Ucraina și a crescut puternic achizițiile de petrol rusesc care au atenuat o parte din impactul sancțiunilor.

În timpul vizitei la Moscova, Jaishankar a declarat că India trebuie să stimuleze exporturile către Rusia pentru a echilibra comerțul bilateral care este acum înclinat către Rusia.

El a fost însoțit în această vizită de înalți funcționari responsabili pentru agricultură, petrol și gaze naturale, porturi și transport maritim, finanțe, produse chimice și îngrășăminte și comerț – ceea ce, potrivit lui, a demonstrat importanța legăturilor cu Rusia.

Rusia se confruntă cu o probleme de aprovizionare

Sancțiunile occidentale au paralizat aprovizionarea cu unele produse esențiale în Rusia. Companiile aeriene se confruntă cu o lipsă acută de piese, deoarece aproape toate avioanele sunt fabricate în străinătate. Piesele auto sunt, de asemenea, la mare căutare, în condițiile în care producătorii auto mondiali au părăsit piața.

O sursă din industria de vânzări auto din Rusia a declarat că ministerul comerțului a trimis o listă cu piesele auto necesare ministerelor și agențiilor de stat corespunzătoare din alte țări, inclusiv din India.

Lista de articole din Rusia, care se întinde pe aproape 14 pagini, include piese pentru motoare auto, precum pistoane, pompe de ulei și bobine de aprindere. Există, de asemenea, cerere pentru bare de protecție, centuri de siguranță și sisteme de transmitere a informațiilor.

Pentru avioane și elicoptere, Rusia a solicitat 41 de articole, inclusiv componente ale trenului de aterizare, sisteme de combustibil, sisteme de comunicare și sisteme de stingere a incendiilor, veste de salvare și anvelope de aviație.

De asemenea, pe listă au fost incluse materii prime pentru producerea de hârtie, pungi de hârtie și ambalaje de consum și materiale și echipamente pentru producerea de textile, inclusiv fire și coloranți, potrivit documentului analizat de Reuters.

Producătorii ruși de metale, precum gigantul Nornickel (GMKN.MM), producător de nichel și paladiu, au declarat că sancțiunile occidentale au făcut dificilă obținerea de către companiile industriale a echipamentelor, pieselor de schimb, materialelor și tehnologiilor importate în 2022, ceea ce reprezintă o provocare pentru programele lor de dezvoltare.

Lista include aproape 200 de articole de metalurgie. Rusia a fost cel mai mare furnizor de echipamente militare al Indiei timp de decenii și este a patra cea mai mare piață pentru produsele farmaceutice indiene.

Dar, în condițiile în care achizițiile de petrol rusesc au crescut vertiginos, iar livrările de cărbune și de îngrășăminte sunt, de asemenea, puternice, India caută modalități de reechilibrare a schimburilor comerciale, a declarat prima sursă guvernamentală indiană.

Exporturile indiene, în scădere

Importurile indiene din Rusia au crescut de aproape cinci ori, ajungând la 29 de miliarde de dolari între 24 februarie și 20 noiembrie, comparativ cu 6 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile, între timp, au scăzut la 1,9 miliarde de dolari de la 2,4 miliarde de dolari, a precizat sursa citată.

India speră să își majoreze exporturile la aproape 10 miliarde de dolari în următoarele luni cu ajutorul listei de solicitări a Rusiei, potrivit sursei guvernamentale.

Însă unele companii indiene sunt reticente în a exporta în Rusia din cauza temerilor de a fi sancționate de Occident, a lipsei de claritate în ceea ce privește plățile și a provocărilor legate de obținerea asigurărilor.

„Există o ezitare în rândul exportatorilor… în special în ceea ce privește articolele sancționate”, a declarat Ajay Sahai, directorul general al Federației organizațiilor indiene de export (FIEO), un organism sprijinit de ministerul indian al comerțului.

Sahai, care este la curent cu cererea Rusiei, a declarat că nici măcar exportatorii mici și mijlocii care ar putea satisface unele dintre solicitări și care au exportat anterior în Iran după sancțiunile occidentale, nu au fost entuziasmați.

Marii creditori indieni sunt, de asemenea, reticenți în a procesa tranzacții comerciale directe în rupii cu Rusia, la câteva luni după ce mecanismul a fost pus în aplicare, de teamă că vor fi sancționați.