Lumea la zi

Reuters: Iată cât a pierdut Twitter din veniturile din publicitate în ultimele luni ale anului 2022

Elon Musk Twitter, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Principalii agenți de publicitate de pe Twitter și-au redus cheltuielile după preluarea companiei de către Elon Musk, potrivit estimărilor compilate pentru Reuters de firma de cercetare Pathmatics, în cel mai recent șoc pentru sursa dominantă de venituri a companiei.

Paisprezece dintre cei mai importanți 30 de agenți de publicitate de pe Twitter au încetat orice fel de publicitate pe platformă după ce Musk a preluat conducerea pe 27 octombrie, potrivit estimărilor Pathmatics. Patru agenți de publicitate au redus cheltuielile între 92% și 98,7% din săptămâna de dinaintea preluării lui Musk până la sfârșitul anului.

În general, cheltuielile de publicitate ale primelor 30 de companii au scăzut cu 42%, la o valoare estimată de 53,8 milioane de dolari pentru lunile noiembrie și decembrie combinate, potrivit Pathmatics, în pofida creșterii cheltuielilor de către șase dintre acestea.

Pathmatics a precizat că cifrele neraportate anterior privind publicitatea pe Twitter sunt estimări, precizează Reuters. Firma își bazează estimările pe tehnologiile care urmăresc reclamele pe browserele desktop și pe aplicația Twitter, precum și pe cele care imită experiența utilizatorului.

Cheltuielile pentru publicitate făcute de marile companii de pe twitter în ultimele patru luni din 2022, după ce Musk a preluat conducerea platformei, sursă foto Reuters

Cheltuielile pentru publicitate făcute de marile companii de pe twitter în ultimele patru luni din 2022, după ce Musk a preluat conducerea platformei, sursă foto Reuters

Elon Musk, despre banii din publicitate

Dar compania a precizat că aceste estimări nu iau în considerare ofertele pe care le pot primi agenții de publicitate de la Twitter, sau tendințele și conturile promovate. „Este posibil ca datele privind cheltuielile să fie mai mari pentru unele mărci” dacă Twitter oferă stimulente, a declarat Pathmatics într-un e-mail.

Twitter nu a răspuns la mai multe solicitări de comentarii.

În cadrul unui eveniment din noiembrie pe Twitter Spaces, Musk, abordând problema companiilor care pun pe pauză reclamele, a spus că înțelege dacă agenții de publicitate „vor să le acorde un minut”. El a adăugat că „cel mai bun mod de a vedea cum evoluează lucrurile (la Twitter) este să folosești Twitter”.

Publicația The Information, axată pe tehnologie, citând detalii împărtășite miercuri de un director de top din domeniul publicității de la Twitter în cadrul unei ședințe a personalului, a raportat că veniturile Twitter din trimestrul al patrulea au scăzut cu aproximativ 35% față de anul trecut din cauza unei scăderi a publicității.

Twitter a înregistrat o pierdere de 270 de milioane de dolari în cele trei luni încheiate la 30 iunie, la venituri totale de aproximativ 1,18 miliarde de dolari.

Estimările Pathmatics arată că principalele surse de venituri ale Twitter vor continua să fie bulversate până în 2023, în urma unei retrageri din partea mărcilor de consum de top.

Rezervările la termen, sau acordurile de blocare a anunțurilor viitoare, au fost, de asemenea, în scădere pentru lunile ianuarie și februarie, potrivit firmei de cercetare Standard Media Index, care nu a oferit detalii.

Companiile care au renunțat la Twitter

Twitter se mișcă pentru a inversa exodul advertiserilor. A introdus o serie de inițiative pentru a recâștiga agenții de publicitate, oferind unele anunțuri gratuite, ridicând interdicția privind publicitatea politică și permițând companiilor un control mai mare asupra poziționării anunțurilor lor.

„Sunt, sincer, stimulente cu adevărat uimitoare. Sincer, nu am văzut niciodată un astfel de stimulent din partea niciunui agent de publicitate”, a declarat Molly Lopez, proprietara agenției de publicitate HITE Digital Miami.

În plus, Mark DiMassimo, fondator al agenției de publicitate DiMassimo Goldstein, cu sediul la New York, a declarat că agenții de marketing direct „de doi bani” și comitetele de acțiune politică – mari cheltuitori pe  platforma Facebook a Meta Inc. – ar putea umple golul publicitar.

Coca-Cola Co a oprit cheltuielile la jumătatea lunii noiembrie, după ce a cumpărat reclame pe Twitter în valoare estimată de 1,1 milioane de dolari la începutul acelei luni, în timp ce cheltuielile HBO s-au prăbușit la aproximativ 38.000 de dolari în decembrie, de la aproximativ 1,1 milioane de dolari în noiembrie, a constatat Pathmatics.

Coca-Cola a refuzat să comenteze. Purtătorul de cuvânt al HBO, Chris Willard, nu a făcut niciun comentariu cu privire la specificul cheltuielilor de publicitate, dar a declarat că „vom evalua platforma sub noua sa conducere și vom determina următorii pași corespunzători”.

Dintre mărcile de consum, producătorul de ketchup Heinz Kraft Heinz Co și producătorul de mâncare Stouffers Nestle SA au oprit orice fel de publicitate, potrivit estimărilor Pathmatics. Heinz și Nestle au refuzat să comenteze.

Retailerul Target Corp și operatorul de mari magazine Kohls Corp au renunțat, de asemenea, la publicitatea pe Twitter în ziua de Black Friday, una dintre cele mai mari zile de cumpărături din an, arată estimările. Kohls nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Cu toate acestea, Apple Inc și PepsiCo Inc au crescut cheltuielile, potrivit Pathmatics.

Apple nu a răspuns la solicitările de comentarii. PepsiCo a refuzat să comenteze.

Furnizorul de tehnologie financiară SmartAsset și Amazon.com Inc au declarat că estimările Pathmatics care arată o creștere a publicității sunt inexacte. Amazon nu a dat mai multe detalii, iar SmartAsset a spus că cifrele au fost „umflate”, fără a oferi detalii. Pathmatics a declarat că „dorim să reiterăm că cifrele noastre sunt doar estimări”.

Siguranța mărcii

Sosirea lui Musk la Twitter a exacerbat o scădere a publicității care a început în septembrie, după ce Reuters a raportat că promoțiile au apărut alături de tweet-uri care solicitau pornografie infantilă.

Cele mai multe companii au încetat să mai cheltuiască în noiembrie, arată estimările, în aceeași lună în care Musk a restabilit conturile suspendate și a lansat o verificare a conturilor plătite care a dus la escroci care s-au dat drept corporații.

Compania de telecomunicații AT&T Inc și furnizorul de alimente pentru animale de companie Mars Inc au redus cheltuielile în septembrie din cauza îngrijorărilor legate de siguranța mărcii.

Pe măsură ce companiile s-au retras de pe Twitter, au menținut și, în unele cazuri, au sporit publicitatea pe Facebook și Instagram ale Meta Platform Inc. și pe aplicația de videoclipuri scurte TikTok, potrivit Pathmatics.

Meta și TikTok nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

AT&T a declarat că a întrerupt publicitatea în septembrie din cauza „preocupărilor legate de conținutul care apare alături” de reclamele sale. Compania a discutat cu Twitter în legătură cu îngrijorările sale, potrivit unei persoane familiare cu gândirea AT&T.

Mars a spus că „suspendarea sa rămâne în vigoare”.

Twitter a declarat pentru Reuters că investește în siguranța copiilor. Platforma se bazează pe automatizare pentru a modera conținutul și a restricționa hashtag-urile predispuse la abuzuri și rezultatele căutărilor în domenii care includ exploatarea copiilor.

Companiile au redus, de asemenea, numărul de tweet-uri. Target și producătorul de cereale Special K Kellogg Co nu au mai scris pe Twitter din octombrie; Coca-Cola și retailerul de electronice Best Buy Co Inc au întrerupt tweeting-ul în noiembrie, potrivit unei analize Reuters a principalelor fluxuri ale companiilor.

Target, Best Buy și Kellogg nu au răspuns solicitărilor de comentarii.