Lumea la zi

Elon Musk se alătură celor care critică Forumul Economic Mondial! „Seamănă din ce în ce mai mult cu un guvern mondial neales”

elon musk
Sursa foto: Business Today

Atenția opiniei publice este ”deturnată” în această perioadă de Forumul Economic Mondial (WEF), forum ce se desfășoară în perioada 16-20 ianuarie. Cu această ocazie, fondatorul Tesla și Space X a ținut să critice organizația și modul în care acesta funcționează.

Poziția miliardarului a fost exprimată la puțin timp după ce Musk a vizionat un clip cu fondatorul și președintele WEF, Klaus Schwab. Acesta din urmă discuta despre modul în care se poate avea încredere în noul ”Global Collaboration College” din cadrul WEF din Metaverse.

Forumul Economic Mondial seamănă din ce în ce mai mult cu un guvern mondial neales pe care oamenii nu l-au cerut niciodată și pe care nu-l doresc”, a scris pe Twitter, Elon Musk.

Fondatorul WEF a precizat că se poate avea încredere în Global Collaboration Village al WEF din Metaverse pentru că Interpolul este implicat în proiect.

Cancealarul Germaniei, singurul lider din G7 prezent la WEF

Reuniunea anuală care pune laolaltă șefi de stat, directori de afaceri, creatori de tendințe culturale și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și-au asumat obiectivul de a găsi soluții la probleme ce țin de sănătate publică, schimbările climatice, situația economică actuală sau instabilitatea geopolitică.

Printre șefii de stat, la reuniunea de la Davos, participă și diplomați de carieră precum Henry Kissinger, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății Tedros Ghebreyesus, secretarul general al ONU, Antonio Guterres dar și actorul Idris Elba.

Cancelarul Germaniei este singurul lider din cadrul G7 care a participat în această săptămână la reuniunea WEF. Diplomatul german a susținut o alocuțiune, miercuri, la ora locală de 15:45.

Stațiunea elvețiană de schi reunește  în 2023 cel mai mare număr de oameni de afaceri, aproximativ 1.500, din care 600 ocupă funcția de director executiv. Noutatea acestui an constă în faptul că numărul de femei prezente la acest eveniment este cel mai mare din istorie.

Numărul de miliardari înregistrați în acest an este de 116, valoare mai mare cu 40% mai mare față de cea de acum 10 ani. Absenții de anul acesta au fost oligarhii ruși și cei chinezi, cei din urmă suportând încă repercusiunile în urma creșterii numărului de cazuri COVID-19.

Ce reprezintă Forumul Economic Mondial

WEF a fost fondat în 1971 de Klaus Schwab, un economist și profesor elvețiano-german, în încercarea de a promova cooperarea globală în probleme politice, sociale și economice.

Scopul organizației internaționale, al cărei sediu se află în prezent în apropiere de Geneva, a fost acela de a reuni sectorul public și cel privat pentru a găsi soluții la aceste probleme globale, ceea ce rămâne unul dintre principiile sale fondatoare și se regăsește în declarația sa de misiune: „Angajamentul de a îmbunătăți starea lumii”.
Prima reuniune a WEF a avut loc în urmă cu cinci decenii la Davos și, de atunci, a fost în fiecare an centrul întâlnirii sale anuale, numele stațiunii devenind chiar prescurtarea obișnuită a evenimentului.

Unul dintre cele mai deosebite lucruri la Davos este reprezentat de cei care participă. Deși este adesea criticat ca fiind un loc de discuții pentru cei 1% privilegiați din lume, este, totodată, locul unde oamenii vin să încerce să facă lobby și să influențeze aceste elite puternice pentru a influența schimbările la nivel global.

În mod obișnuit, se pot aștepta să fie prezenți lideri mondiali, de obicei președintele în exercițiu al SUA, conducerea UE și a ONU și așa mai departe, dar și lideri de afaceri și antreprenori, gânditori și academicieni proeminenți, șefi de ONG-uri și din sectorul caritabil, inovatori, mass-media, societatea civilă, activiști de toate cultele, chiar și câte o celebritate ocazională.