Infofinanciar > Info > Retrospectiva 2022! Bogdan Aurescu spune că România a traversat cel mai dificil an din punct de vedere diplomatic după 1989
Info

Retrospectiva 2022! Bogdan Aurescu spune că România a traversat cel mai dificil an din punct de vedere diplomatic după 1989

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, Sursă foto: EPA
Sursă foto: EPA

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a susținut că anul 2022 a fost unul extrem de dificil pentru România pe plan diplomatic. Oficialul a declarat că la acest lucru a contribuit decisiv declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

„Anul trecut a fost un an hotărâtor, un an care a schimbat poate pentru totdeauna modul de a percepe comunitatea internațională, relațiile internaționale în sens larg. Pentru că, până la urmă, vorbim despre declanșarea primului conflict armat pe teritoriul european după al Doilea Război Mondial”, a mărturisit oficialul.

Aurescu a precizat că, luând în considerare începerea războiului din Ucraina, din data de 24 februarie 2022, ministerul aflat în subordinea sa a fost nevoit să adopte „o diplomație de război”.

„Din punctul acesta de vedere, într-adevăr, spuneam că anul trecut am fost nevoiți să ne adaptăm, să reacționăm foarte rapid, să transformăm, practic, modul de lucru al Ministerului Afacerilor Externe și al diplomației române intrând în această modalitate de acțiune pe care eu am denumit-o “diplomație de război””, a precizat joi șeful diplomației, Bogdan Aurescu, într-un dialog în emisiunea „Tema zilei” de la postul TVR Info.

România, alături de Ucraina în 2022

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a mai subliniat ajutoarele oferite de țara noastră Ucrainei pe parcursul anului 2022, dar și poziția fermă pe care România și-a asumat-o pe plan diplomatic vizavi de acest conflict militar.

„A fost un an care a impus imediat din partea României o acțiune fermă, hotărâtă, în sprijinul Ucrainei, în sprijinul victimei acestei agresiuni a Federației Ruse. Și m-aș referi aici nu doar la efortul de a primi și găzdui refugiați ucraineni – iată, aproape 3,3 de milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România de la începutul războiului -, dar mai ales, de exemplu, la efortul pe care l-am făcut pentru a preîntâmpina o criză alimentară mondială, prin faptul că România a sprijinit Ucraina în facilitarea tranzitului de cereale și alte produse agricole ucrainene prin teritoriul României”, a mai spus Aurescu, în cadrul interviului cu realizatoarea TVR, Ramona Avramescu.

Sprijin acordat Republicii Moldova

Pe lângă ajutoarele oferite Ucrainei, Bogdan Aurescu a mai scos în evidență și eforturile pe care le-a făcut țara noastră în 2022 pentru a-și sprijini „frații” de peste Prut să facă față efectelor economice ale războiului miliar declanșat de Rusia.

„A fost anul (n.r. – 2022) care a determinat, iarăși, un sprijin hotărâtor pentru Republica Moldova, pentru a face față crizelor suprapuse prin care acest stat a trecut din cauza războiului declanșat în Ucraina. A fost, în același timp, anul în care am reușit să sprijinim obținerea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, alături de Ucraina.

A fost anul în care am inovat foarte mult, pentru că este anul în care am creat, împreună cu omologii german și francez, Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Am creat o Trilaterală România – Republica Moldova – Ucraina, care s-a concentrat, încă din septembrie, pe securitatea energetică, anticipând practic, cu aproximativ o lună, criza energetică din Ucraina și apoi din Republica Moldova, pe care, de altfel, am sprijinit-o cu livrări de energie electrică, în proporție de peste 80% din necesarul de consum al acestui stat”, a mai adăugat Aurescu.

Succese importante pentru România

Nu în ultimul rând, șeful diplomației de la București a evidențiat faptul că România a făcut pași importanți în vederea consolidării securității în 2022, pe fondul începerii războiului din Ucraina.

Astfel, spune el, deciziile luate în cadrul Summiturilor NATO din martie și, mai ales, în Summitul de la Madrid, au consolidat postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic, din care face parte și țara noastră.

„Au fost create, anul trecut, Grupurile de Luptă pe Flancul Estic, inclusiv Grupul de Luptă din România. A crescut în mod hotărâtor numărul de militari aliați de pe teritoriul României, consolidând astfel securitatea țării noastre. Și tot anul trecut a fost anul care a determinat găzduirea de către România a Reuniunii miniștrilor de externe NATO, în noiembrie, alături de Reuniunea Liderilor de la München, ceea ce a transformat capitala României, pentru câteva zile, în centrul de decizie al diplomației europene și euroatlantice”, a precizat Aurescu.

De asemenea, oficialul a menționat că România a făcut pași importanți în 2022 pentru a adera la OCDE. Totodată, Bogdan Aurescu a mai adus aminte că țara noastră a reușit să câștige anul trecut alegerile pentru Consiliul Drepturilor Omului, pentru un mandat important în perioada 2023-2025.