Infofinanciar > Info > Bogdan Aurescu, despre boicotul împotriva firmelor austriece. ,,Vom avea o atitudine echilibrată, atentă”
Info

Bogdan Aurescu, despre boicotul împotriva firmelor austriece. ,,Vom avea o atitudine echilibrată, atentă”

Ministrul MAE, Bogdan Aurescu
sursa foto capital.ro

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a oferit câteva lămuriri cu privire la pașii pe care îi poate face România, care a fost pusă în fața unui vot negativ pentru intrarea în Schengen. Austria a fost principalul contestatar al țării noastre, bazându-și opțiunea pe problema migrației.

Bogdan Aurescu a vorbit despre boicotul pentru firmele austriece, acțiune care se vehiculează atât în presă, cât și la nivelul opiniei publice. Conform spuselor ministrului, autoritățile nu vor face apel la acest tip de practici întrucât, în definitiv, România va avea nevoie de votul pozitiv al Austriei când va încerca din nou să intre în Spațiul Schengen.

„Am convocat ambasadorul Austriei la București și am protestat împotriva alegațiilor privind rele tratamente față de companiile austriece. Toate interesele Austriei la nivel internațional sunt în atenția noastră. Este normal să ne exprimăm dezaprobarea, pe de altă parte este nevoie de construcție. Avem nevoie de votul Austriei. Vom avea o atitudine echilibrată, atentă. Autoritățile statului nu vor boicota firmele austriece și Austria în general”, a precizat Bogdan Aurescu.

Ce poate face acum România

Conform declarațiilor ministrului de Externe, România poate sesiza Comisia Europeană pentru a acționa direct împotriva Austriei, care i-a acordat votul negativ de aderare la Schengen.

,,Există o singură acțiune pe care România o poate introduce direct împotriva Austriei la CJUE, anume o acțiune în constatarea încălcării a obligației de stat membru. Presupune sesizarea Comisiei Europene. Avizul motivat se dă în 3 luni, faza contencioasă durează aproape 2 ani. Pentru acest tip de procese CJUE are o jurisprudență extrem de redusă. 21,8 luni este media unei astfel de proceduri. Dorim să intrăm cât mai rapid în Schengen. Mai este o acțiune pe care Comisia o poate introduce împotriva Austriei și mai există două acțiuni pe care România le-ar putea introduce împotriva Consiliului UE. Dacă CJUE ar anula decizia din 8 decembrie, ar fi nevoie de o altă decizie pe procedură. În toate aceste proceduri nu se pot obține despăgubiri. Curtea nu va putea obliga Austria să voteze pozitiv”, a subliniat Bogdan Aurescu conform Digi24, citat de Realitatea.

Obiectivul României, intrarea în Spațiul Schengen

Bogdan Aurescu a transmis că ținta României este de a adera la Spațiul Schengen. Deși obiectivul este extrem de bine setat și România ar putea desfășura acțiuni împotriva Consiliului Uniunii Europene, Curtea de Justiție a Uniunii Europene este cu ,,mâinile legate” în ceea ce privește convingerea Austriei.

„Dorim să intrăm cât mai rapid în Schengen. Mai este o acțiune pe care Comisia o poate introduce împotriva Austriei și mai există două acțiuni pe care România le-ar putea introduce împotriva Consiliului UE. Dacă CJUE ar anula decizia din 8 decembrie, ar fi nevoie de o altă decizie pe procedură. În toate aceste proceduri nu se pot obține despăgubiri. Curtea nu va putea obliga Austria să voteze pozitiv”, a menționat ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a dat asigurări că oficialii un plan pentru a convinge Austria că migrația ilegală nu vizează România. În acest sens, sunt așteptate discuții și tratative cu președinția suedeză.

,,România va acționa pentru a construi elementele de care are nevoie Austria pentru a gestiona mai bine migrația ilegală. Vom discuta cu președinția suedeză viitoare. În momentul în care lucrurile vor fi aliniate vom solicita un vot în Consiliul JAI. Vom lucra în continuare dar nu vom da termene fixe pentru că este contraproductiv”, a mai completat Bogdan Aurescu.