Lumea la zi

Retragerea rușilor din Herson, o capcană pregătită de Putin? Zelenski: „Dușmanul nostru nu ne face cadouri”

Zelenski Sursa foto TV8.md
Sursa foto TV8.md

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a vorbit despre retragerea rușilor din Herson, punând accent pe ideea că regiunea va fi eliberată prudent și treptat, în cazul în care Rusia pregătește o capcană strategică pentru armata ucraineană.

În mesajul său de la miezul nopții, președintele Volodimir Zelesnki atrage atenția asupra faptului că lupta pentru orașul Herson nu s-a terminat, făcând apel la prudența față de următoarele posibile mișcări ale armatei ruse.

„Nimeni nu se retrage dacă nu simte că are în față o forță mai mare. Duşmanul nostru nu ne face cadouri, nu face “gesturi de bunăvoinţă”. Noi luptăm și, atunci când lupți, trebuie să înțelegi că fiecare pas al inamicului este întotdeauna unul de rezistență, este făcut pentru a provoca pierderi eroilor noștri. Prin urmare, ne mișcăm foarte atent, fără emoții, fără riscuri inutile, în scopul eliberării întregului nostru pământ și pentru ca pierderile să fie cât mai mici. Așa vom asigura eliberarea Hersonului, Kahovka, Donețk și a altor orașe ale noastre”, a declarat acesta potrivit Biziday.

Armata rusă a început retragerea din Herson

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea trupelor rusești de peste râul Nipru, în timpul unei întâlniri televizate foarte bine puse în scenă cu comandantul forțelor armate ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin, la 9 noiembrie. În timpul întâlnirii televizate, Surovikin a recomandat retragerea, iar Shoigu i-a acceptat decizia, dându-i lui Surovikin sarcina de a asigura „transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor” pe malul estic.

Acest moment marchează începutul retragerii trupelor ruse, conform analizei de la Institutul pentru studiul războiului (ISW).

„Întregul contingent rus va avea nevoie de ceva timp pentru a se retrage peste râul Nipru și încă nu este clar dacă forțele ruse vor putea efectua retragerea ordonat sub presiunea forțelor ucrainene. Bătălia de la Herson nu s-a încheiat, dar forțele ruse au intrat într-o nouă fază , prioritizând retragerea forțelor peste râu în bună ordine și întârzierea forțelor ucrainene, mai degrabă decât să încerce să oprească complet contraofensiva ucraineană”, mai arată ISW.

Încă de la începutul invaziei, armata ucraineană a folosit tactici de război de uzură pentru a opri avansul rușilor. Trupele ucrainene au lansat constant bombardamente asupra podurilor de peste râul Nipru și au vizat centrele de aprovizionare și depozitele de muniții de pe malul de est al râului, ceea ce a degradat capacitatea forțelor ruse de a aproviziona gruparea de pe malul de vest.

Decizia oficialităților militare ruse de a opri campania arată că armata rusă nu mai poate să își apere liniile de aprovizionare din zona Herson împotriva atacurilor ucrainene. Cu toate acestea, analiza ISW arată că este puțin probabil ca retragerea contingentului rus să fie, în fapt, o capcană.

„Retragerea Rusiei de pe malul de vest al Niprului este puțin probabil să fie o capcană menită să atragă trupele ucrainene în lupte costisitoare lângă orașul Herson, așa cum au sugerat unele surse ucrainene și occidentale. ISW a observat anterior multe indicii că forțele ruse, activele militare și economice și elementele de ocupație s-au retras în mod constant de pe malul de vest peste râul Nipru, iar oficialii ruși au anticipat și s-au pregătit pentru retragere într-un mod care este incompatibil cu o campanie de păcălire și atragere a ucrainenilor într-o capcană.

Comandanții ruși vor încerca cu siguranță să încetinească avansurile ucrainene pentru a menține o retragere ordonată, iar unele forțe ar putea rămâne pentru a întârzia trupele ucrainene în orașul Herson, dar această luptă va fi un mijloc de a retrage cât mai multe unități rusești în bună ordine”, arată raportul.

Opinia publică este împărțită

În ceea ce privește opinia publică asupra deciziei de retragere, aceasta este una polarizată. Există voci în mediul online care au lăudat decizia, pe când alții au considerat-o o înfrângere majoră.

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, și-a exprimat sprijinul pentru retragere și a numit-o „cea mai mare realizare” a lui Surovikin. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost de acord cu evaluarea lui Prigojin și a susținut că Surovikin a salvat mii de vieți. Aceste reacții din partea celor doi, observă ISW, sunt semnificativ diferite de criticile usturătoare adresate anterior comandanților ruși. Președintele Vladimir Putin nu a comentat încă retragerea, ceea ce sugerează că Kremlinul o va încadra ca fiind o decizie pur militară, potrivit Biziday.