Lumea la zi

Șeful adjunct al ocupanților din Herson, Kirill Stremousov, a murit. El considera că București este ,,pământ rusesc”

Șeful adjunct al ocupanților din Herson, Kirill Stremousov, a murit. El considera că București este ,,pământ rusesc”
sursa foto - REUTERS

Oficialii din Herson au transmis că Kirill Stremousov a murit, fără a preciza detalii privind circumstanțele decesului. Informația referitoare la moartea lui Stremousov a apărut pe rețelele rusești de Telegram și ulterior a fost confirmată de serviciul de presă al administrației ,,civilo-militare” din Herson.

Stremousov a fost unul dintre cei mai cunoscuți oficiali instalați de ruși în Herson și a susținut într-un videoclip delirant că Bucureștiul și în totalitate, întreaga lume este ,,pământ risesc.”

Oficialii din Herson au păstrat sub confidențialitate detaliile despre moartea lui Stremousov, însă conform informațiilor apărute pe rețelele de socializare din Rusia acesta și-ar fi pierdut viața într-un accident de mașină.

Stremousov este cel care luna trecută a afirmat într-un mesaj video delirant că Bucureștiul, alături de majoritatea lumii aparțin Rusiei, fiind ,,pământuri rusești”.

Profilul lui Kirill Stremousov

În urma invaziei rusești din 2022 în Ucraina și a ocupării regiunii Kherson, Stremousov a adoptat o poziție pro-rusă. La 16 martie 2022, Stremousov și alți activiști pro-ruși locali au organizat o reuniune a Comitetului colaboraționist de salvare pentru pace și ordine în clădirea administrației regionale din Kherson.

Deși ocupa doar poziția de șef adjunct al ocupanților din Herson, Stremousov s-a bucurat de mai multă popularitate decât superiorul său direct, Vladimir Saldo, datorită ieșirilor sale publice în presa de stat din Rusia și mesajelor sale de pe Telegram, dar și pentru intervențiile sale din cadrul televiziunilor rusești.

Vladimir Saldo a fost transferat la un spital din Moscova sub suspiciunea că a fost otrăvit la începutul lunii august a acestui an, iar Stremousov a rămas șeful ocupanților ruși din Herson atunci când forțele armate ucrainene au început să lanseze în regiune atacurile puternice cu sistemele HIMARS primite din Statele Unite.

O înregistrare video postată de Stremousov pe profilul său de Telegram, a devenit cunoscută inclusiv pe rețelele de socializare rusești, acesta fiind pe larg ridiculizat că a filmat pe 30 august, la o zi după ce presa ucraineană anunța declanșarea contraofensivei mult așteptate din sudul țării, un clip în care vorbea de atacul „zadarnic” al ucrainenilor în timp ce o biserică din fundal arăta că el se află de fapt în Rusia, precizează hotnews.ro.

Mesajele ciudate ale lui Stremousov

La jumătatea lunii septembrie, în perioada în care armata rusă încerca să își apere teritoriile construite în regiune, Stremousov a încercat să îi încurajeze, avertizând că ucrainenii „sunt pregătiți să ne mănânce copiii” dacă vor reuși să reocupe teritoriul.

La începutul lunii octombrie, atunci când armata ucraineană a spart frontul rusesc din Herson în mai multe direcții și a avansat zeci de kilometri într-o singură zi, după mai mult de o lună de lupte grele din poziții statice, Stremousov s-a filmat în fața podului Antonovsky, pentru a arăta că nu a fugit din regiune. Acesta a afirmat într-o declarație la televiziune că forțele rusești înaintează, când de fapt se retrag.

„Pentru a evita victimele în rândul populației civile din regiunea Herson în timpul <<curățării>> teritoriului [de forțele armate ucrainene], administrația regiunii Herson recomandă insistent să se profite de oportunitatea unei călătorii umanitare pentru odihnă și recuperare în Federația Rusă”, a spus Stremousov vinerea trecută.