Lumea la zi

Rusia a distrus un pod important din regiunea Herson! Răspunsul venit din partea ucrainenilor

Pod Herson, Sursă foto: România TV
Sursă foto: România TV

Potrivit ultimelor informații venite de pe frontul din Ucraina, armata rusă a aruncat în aer podul Dariivka, situat pe malul drept al Niprului, lângă oraşul Herson. De asemenea, au fost distruse și punctele de trecere peste canalul de lângă Snihurivka care duceau în zona urbană. Ca răspuns la această acțiune, armata ucraineană a devastat două depozite de muniţii ruseşti din sudul Ucrainei.

Prin urmare, comandamentul operaţional „Sud” al Ucrainei a raportat că au fost uciși 55 de soldați ruși, au fost distruse patru tancuri, un sistem de rachete antiaeriene Tor-М2, un obuzier autopropulsat Akatsiya, două mortiere şi nouă vehicule blindate, scriu cei de la România TV.

Acum o lună a explodat podul Kerci

Pe data de 8 octombrie 2022, o explozie a avariat podul Kerci, care leagă Rusia de Peninsula Crimeea. Acest lucru a dus la întreruperea liinlor de aprovizionare ale armatei ruse.

Potrivit mai multor filmări care au surprins incidentul, un camion a explodat pe acest pod, lucru care a aprins rezervoarele de combustibil ale unei garnituri de tren.

„Astăzi la ora locală 06:07 pe partea rutieră a podului Crimeii un camion a fost aruncat în aer, ceea ce a dus la incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea”, au anunțat la acea vreme cei din cadrul Comitetului național antiterorist rus.

Podul Kerci a fost ridicat după ce Federația Rusă a anexat Crimeea în 2014 și inaugurat de președintele Putin în mai 2018. Construcția se întinde pe aproximativ 19 kilometri și este una dintre cele mai mari investiții în infrastructură ale Moscovei în peninsula ocupată.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a atribuit acest atac trupelor ucrainene, motiv pentru care a decis să lanseze atacuri cu rachete asupra celor mai importante orașe din Ucraina, dar și a capitalei Kiev. La acel moment, oficialii ucraineni au raportat explozii, în afara Kiev-ului, în Harkov, Dnipro, Nikolaev, Jîtomîr, Liov și Ternopîl, dar și în alte localități din regiunile Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Rivne.

„Nu există niciun dubiu. Acesta este un act de terorism ce a vizat distrugerea unei infrastructuri civile de importanță critică”; „A fost conceput, derulat și comandat de serviciile speciale ucrainene”, a menționat liderul de la Moscova atunci într-un video distribuit pe canalul de Telegram al Kremlinului.

SUA oferă Ucrainei încă 25 de milioane de euro

Reprezentanții Agenţiei americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) au susținut marți că vor trimite Ucrainei încă 25 de milioane de euro, pentru a ajuta cetățenii din această țară să facă față iernii, dar și pentru a contribui la reclădirea infrastructurii ucrainene.

„Cu aceste noi fonduri, Statele Unite îşi vor extinde eforturile existente de planificare şi de răspuns pentru iernare, mărind asistenţa pentru aproape 75.000 dintre cele mai afectate gospodării, în principal în estul Ucrainei, unde invazia neprovocată a lui Putin a decimat infrastructura şi serviciile esenţiale”, se arată în comunicat.