Infofinanciar > Lumea la zi > Reţele clandestine de voluntari ruși îi salvează pe ucrainenii din teritoriile controlate de Moscova
Lumea la zi

Reţele clandestine de voluntari ruși îi salvează pe ucrainenii din teritoriile controlate de Moscova

refugiati-Ucraina sursa bzi.ro
sursa bzi.ro

Ajutor neașteptat primit de Ucraina din partea Rusiei. Refugiații ucraineni care ajung împotriva voinței lor în zone aflate sub controlul Moscovei primesc ajutor de la rețele de voluntari ruși care îi ajută să scape de regimul rusesc.

„Este un miracol că am plecat. Voluntarii au făcut posibil acest lucru”, a spus Goncearov, un ucrainean în vârstă de 26 de ani, care a lucrat în construcții înainte de război și acum începe o nouă viață în Suedia. Reţelele de voluntari sunt conduse de ruşi stabiliţi în alte ţări, dar acestea cooperează şi cu voluntari din Rusia. Însă există și cetățeni ruși care se află încă în țara lor și lucrează clandestin pentru a evita să intre în vizorul autorităților ruse.

740.000 de ucraineni au trecut graniţa în Rusia

Vladimir Putin: „Noi nu îi reţinem . Le oferim tot ajutorul şi sprijinul posibil”

Acesta spunea la sfârşitul lunii aprilie că autorităţile ruse au ajutat până la 140.000 de persoane să iasă din oraşul Mariupol, dând asigurări că acestea au fost libere să plece oriunde au dorit – în Rusia sau Ucraina. Potrivit datelor oferite de  ONU până în data de 6 mai, peste 13 milioane de ucraineni au fost forţaţi să-şi părăsească ţara sau dislocaţi în interiorul ţării, circa 740.000 au trecut graniţa în Rusia.

Activitățile voluntarilor prezintă mari riscuri

Cetățenii din Rusia care s-au opus războiului și au avut diferite obiecții la adresa actelor de terorism s-au confruntat cu amenzi și urmăriri penale. O femeie din Rusia care a ajutat zeci de ucraineni să părăsească Rusia pe la granița cu Estonia a încetat să ofere ajutor după ce a fost chemată la poliție pentru audieri, potrivit unor colegi voluntari. Femeia a fost reținută câteva ore fără a avea acces la un avocat. Peste 13 milioane de ucraineni și-au părăsit țara fără voia lor de la începutul conflictului. 

„Cu toții avem acest sentiment constant de vinovăție”, a povestit Maria Belkina, în vârstă de 20 de ani, care trăiește în Georgia. Aceasta conduce un grup despre care spune că a ajutat aproximativ 300 de ucraineni să părăsească Rusia. Volunteers Tbilisi, oferă și asistență umanitară pentru refugiații ucraineni din Georgia. „Mulți oameni din Rusia scriu și întreabă: „În ce mod pot ajuta?””, a declarat ea, conform Reuters.

Povestea lui Bogdan Goncearov

Goncharov a decis să plece, după ce au început să cadă bombele în apropiere de blocul unde locuia, pe 15 martie. A fugit cu soţia şi fetiţa sa şi alte două familii, ajungând în Berdiansk, sub control rusesc, şi apoi în Crimeea anexată. Acolo i s-a oferit cazare într-o pensiune din staţiunea Ialta şi i s-a promis asistenţă cu privire la statutul său de imigrant şi un stimulent  de 10.000 de ruble. El susţine că oficialii ruşi i-au pus în vedere că nu poate ieşi din Crimeea decât după ce se înregistrează ca refugiat. Omul se temea că el şi familia sa ar putea fi trimişi în Siberia, aşa cum au păţit alţi refugiaţi, după cum a auzit de la alţi ucraineni ce au reuşit să iasă din Mariupol.  Voluntarii din Georgia i-au oferit indicaţii despre cum să ajungă în Rostov, în sudul Rusiei, iar de acolo i-au oferit transport până la graniţa cu Estonia. Vameşii ruşi înainte de a-i permite să intre în Estonia l-au chestionat cu privire la eventuale legături cu forţele de securitate sau de poliţie ucrainene.