Infofinanciar > Info > Condu că esti asigurat, mergi pe jos că nu mai ești! Câți șoferi rămân fără poliță RCA după falimentul City Insurance
Info

Condu că esti asigurat, mergi pe jos că nu mai ești! Câți șoferi rămân fără poliță RCA după falimentul City Insurance

polita RCA - sursa foto - promotor.ro
Sursa foto - promotor.ro

Începând cu data de 12 mai, polițele de tip RCA care au fost emise de City Insurance nu mai sunt valabile, chiar dacă termenul lor de valabilitate nu s-a încheiat încă. De asemenea, sute de mii de oameni din România încă au mașinile asigurate la compania falimentară.

Astfel, oamenii care au mașini cu RCA realizat de City Insurance vor trebui să parcurgă multe etape birocratice ca să își recupereze pierderea. În cazul în care au fost răniți într-un accident, aceștia trebuie să facă apel la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule sau în instanță.

Cum se vor descurca oamenii care aveau poliță RCA la compania falimentară

500.000 de polițe RCA care au fost emise de City Insurance își pierd valabilitatea astăzi, iar șoferii trebuie să-și facă o altă asigurare la o altă companie de acest gen din țară. 90 de zile au mai fost valabile polițele făcute la City Insurance, după care acestea nu au mai fost valabile.

În cazul unui accident auto care a fost provocat de către un șofer care a deținut o poliță de la City Insurance, partea păgubită nu o să aibă posibilitatea despăgubirii. Acest lucru se aplică, în ciuda faptului că respectiva asigurare mai avea termen de valabilitate chiar și după data de 12 mai.

Dan Apostol, directorul Autorității de Supraveghere Financiară, spune, conform sitelui antena3.ro, următoarele: „Se pot adresa biroului asiguratorilor de autovehicule din Romania pentru a fi despăgubiți din Fondurile de Protecție ale Victimelor Străzii, și asta în situația în care accidentul a implicat, din nefericire, vătămări corporale sau chiar decese.”. De asemenea, în cazul în care persoana păgubită nu a fost rănită, ultima variantă este adresarea în instanță contra conducătorului auto care a provocat incidentul rutier.

Din momentul în care companiei City Insurace i s-a retras dreptul de funcționare, șoferii care erau asigurați de firma falimaentară au făcut apel Fondului de Garantare a Asiguraților ca să fie despăgubiți. Până la momentul actual, în jur de 34.000 de dosare pentru daune sunt deschise.

Banii de pe o poliță City Insurance se pot recupera din momentul în care acestea nu mai sunt valabile, 12 mai, până pe 30 iunie 2022.

Falimentul City Insurance afectează și ANPC

Faptul că asigurările emise de City Insurance nu mai sunt valabile, a afectat și ANPC. Practic mașinile din proprietatea Asociației Naționale de Protecție a Consumatorilor din mai multe zone ale țării nu mai pot fi utilizate.

Comisarul șef al ANPC, Claudiu Susanu, declară, conform Antena 3 că : „ Cele două mașini sunt ale comisariatului, dar din păcate nu pot fi folosite. Sper ca, în cel mai scurt timp, lucrurile să intre în normalitate pentru că în mod direct sunt prejudiciați consumatorii.”. Faptul că mașinile nu mai au asigurare este și motivul pentru care, în aceste zile, mai mulți comisari de la Protecția Consumatorului vor merge mai rar pe teren pentru activități de control.

În județele Buzău, Tulcea, Vrancea, Brăila și Constanța este, de asemenea, o situație dificilă, iar suma totală de plată pentru polițele RCA noi este în jurul valorii de 4.000 de lei.

Reprezentantul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului din Galați a spus că la birou se va face tot ce este posibil ca toate petițiile și reclamațiile să fie rezolvate, luând în calcul și varianta mersului pe jos.