Infofinanciar > Lumea la zi > Restricțiile japoneze pentru semiconductorii din China. Conform Beijingului, statul va ajunge autosuficient
Lumea la zi

Restricțiile japoneze pentru semiconductorii din China. Conform Beijingului, statul va ajunge autosuficient

China si japonia Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Șeful diplomației japoneze, Yoshimasa Hayashi, a apărat restricțiile ca fiind „în conformitate cu normele internaționale”. Restricțiile anunțate de Tokyo privind exportul de echipamente de fabricare a semiconductorilor nu vor face decât să „stimuleze și mai mult” China să „devină autosuficientă”, i-a spus duminică ministrul chinez de externe Qin Gang omologului său japonez în timpul unei vizite în China.

„Blocajul nu va face decât să stimuleze și mai mult determinarea Chinei de a deveni autosuficientă”, a declarat Qin, numind Japonia un „lacheu” al Washingtonului, potrivit unui proces-verbal al reuniunii ministeriale. Vorbind cu reporterii, șeful diplomației japoneze, Yoshimasa Hayashi, a apărat restricțiile ca fiind „în conformitate cu regulile internaționale” și a declarat că acestea „nu au vizat nicio țară anume”.

Relațiile bilaterale deteriorate

Vizita Hayashi este prima vizită în China a unui ministru de externe japonez din decembrie 2019. Ea vine după mai mult de trei ani de relații bilaterale grav deteriorate.

Întâlnirea celor doi miniștri de duminică de la Beijing a avut loc la doar două zile după ce Japonia și-a anunțat intenția de a restricționa exportul de echipamente de fabricare a semiconductorilor. Prin acest anunț făcut vineri, similar cu deciziile anterioare ale Statelor Unite și Olandei, Tokyo și-a atras imediat mânia Chinei, care a fost vizată fără a fi numită direct.

Restricțiile la export sunt menite să „împiedice deturnarea tehnologiei în scopuri militare”, a declarat vineri ministrul japonez al Economiei, Yasutoshi Nishimura, asigurând că nicio țară nu a fost vizată în mod special.

„Statele Unite au folosit tactici de intimidare pentru a suprima în mod brutal industria japoneză a semiconductorilor, iar acum revin la vechile trucuri împotriva Chinei”, i-a spus ministrul chinez de externe omologului său japonez, potrivit procesului-verbal al întâlnirii.

Semiconductorii au devenit un punct de suspensie major în relația dificilă dintre China și Japonia, a doua și, respectiv, a treia cea mai mare economie a lumii. Cei doi miniștri au discutat, de asemenea, despre cazul unui japonez reținut în China. Suspectat de spionaj, acesta lucra în China pentru grupul farmaceutic japonez Astellas.

Hayashi a declarat presei, după întâlnire, că Japonia a „protestat” împotriva acestei detenții și a cerut „eliberarea imediată” a cetățeanului japonez. China va trata acest caz „în conformitate cu legea”, a comentat Qin.

Industria cipurilor din China va „renaște” sub sancțiunile americane

Industria cipurilor din China va „renaște” ca urmare a sancțiunilor americane, a declarat vineri un șef de top de la Huawei, în timp ce gigantul chinez din domeniul telecomunicațiilor a afirmat că a făcut o descoperire în tehnologia de proiectare a semiconductorilor. Eric Xu, președintele rotativ al Huawei, a lansat cuvinte de luptă împotriva restricțiilor impuse de Washington asupra exporturilor de tehnologie din China.

„Cred că industria de semiconductori din China nu va sta cu mâinile în sân, ci va depune eforturi în jurul … consolidării și autonomiei. În ceea ce privește Huawei, vom acorda sprijinul nostru tuturor acestor eforturi de auto-salvare, de autoîntărire și de autosuficiență ale industriei chineze a semiconductorilor”, potrivit unei traduceri oficiale a comentariilor lui Xu în timpul unei conferințe de presă.

Semiconductorii au fost un punct fierbinte în bătălia mai largă dintre SUA și China pentru supremația în domeniul tehnologiei. În ultimii ani, Washingtonul a încercat să taie calea Chinei și a firmelor chinezești prin sancțiuni și restricții la export, conform lefigaro.fr.

Restricțiile impuse de americani

În 2019, Huawei a fost inclusă pe o listă neagră a SUA, numită Entity List, care a interzis firmelor americane să vândă tehnologie companiei chineze. Aceasta includea cipuri pentru produse 5G – unde 5G se referă la rețelele mobile super-rapide de generație următoare. Restricțiile privind cipurile împotriva Huawei au fost înăsprite în 2020 și au separat efectiv compania de cele mai recente cipuri de ultimă generație de care avea nevoie pentru smartphone-urile sale.

Washingtonul a introdus apoi restricții mai ample privind cipurile anul trecut, cu scopul de a priva firmele chineze de semiconductori critici care ar putea servi inteligenței artificiale și altor aplicații mai avansate. Statele Unite sunt îngrijorate că China ar putea folosi semiconductoare avansate în scopuri militare.

Xu de la Huawei a declarat că aceste evoluții ar putea impulsiona, mai degrabă decât să împiedice industria internă de semiconductoare a Chinei.

„Cred că industria de semiconductori a Chinei va renaște sub aceste sancțiuni și va realiza o industrie foarte puternică și autonomă”, a declarat Xu.

Experții au declarat anterior pentru CNBC că cea mai recentă rundă de restricții americane este posibil să afecteze industria de semiconductori din China. Conform regulilor actuale, anumite instrumente sau cipuri care sunt realizate cu ajutorul tehnologiei americane nu au voie să fie exportate în China.

Natura lanțului de aprovizionare cu cipuri face ca această măsură să fie foarte eficientă. Uneltele americane sunt utilizate pe tot parcursul procesului de producție a cipurilor, chiar dacă un semiconductor este fabricat în altă țară, potrivit cnbc.com.

Industria internă chineză a cipurilor se bazează în mare măsură pe tehnologia străină și nu are companii care să poată egala firmele din SUA, Taiwan, Japonia și Coreea de Sud. China a făcut din autosuficiență o mare prioritate în contextul bătăliei tehnologice cu SUA, dar experții sunt de acord că acest lucru se va dovedi o performanță extrem de dificilă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.