Infofinanciar > Vocile afacerilor > NXP, planuri mari pentru industria semiconductorilor din România. A fost făcut primul pas pentru deschiderea unei fabrici de cipuri
Vocile afacerilor

NXP, planuri mari pentru industria semiconductorilor din România. A fost făcut primul pas pentru deschiderea unei fabrici de cipuri

sursă foto: arhiva companiei
sursă foto: arhiva companiei

NXP este prezentă de 22 de ani pe piața din România, mai exact din anul 2000, atunci când a fost deschis centrul Motorola. A urmat o perioadă în care compania a fost cunoscută sub brandul Freescale și după fuziunea dintre Freescale și NXP, din anul 2015, compania este cunoscută sub numele de NXP.

În toți acești ani, NXP și-a făcut un renume în proiectarea, dezvoltarea și inovarea produselor software, care se regăsesc pe piețele de Automotive, Industrial, Consumer și Internet of Things. Compania mamă, NXP Semiconductors are ca domeniu de activitate dezvoltarea de produse semiconductoare, software-ul fiind parte din soluțiile oferite.

sursă foto: arhiva companiei

sursă foto: arhiva companiei

 

Simona  Almăjan, de 18 ani în NXP

Simona Almăjan aproape că se confundă cu istoria companiei în România și în acest an își serbează majoratul în cadrul NXP. Ea s-a alăturat companiei în 2004 în grupul care dezvolta soluții pentru aplicațiile telefoanelor mobile, având rol în dezvoltarea de software și în managementul calității software-ului. În 2009, Simona s-a alăturat echipei Automotive, care dezvolta software pentru mașini. A fost momentul din care a avut roluri cu responsabilitate din ce în ce mai mare la nivel global și care datorită rezultatelor remarcabile obținute a fost propulsată în martie 2022 în poziția de country manager al centrului R&D NXP România. Ea este responsabilă de conducerea activităților din România precum și de dezvoltarea centrului de cercetare și dezvoltare.

Simona este licențiată în Telecomunicații la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și în Economie/Tranzacții Internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din același oraș și ne-a dezvăluit într-un interviu oferit Revistei Capital planurile companiei de dezvoltare în țara noastră, precum și oportunitatea pe care România o are în a construi fabrici de semiconductori, proiect în care Simona Almăjan este implicată trup și suflet.

Numărul de angajați a fost triplat în ultimii doi ani

Revista Capital: Ce fel de produse produce NXP în România și pe ce piețe se comercializează acestea?

Simona Almăjan: NXP România se ocupă cu proiectarea, dezvoltarea și inovarea produselor software, produse comercializate pe piețele de Automotive, Industrial, Consumer și Internet of Things, deci software-ul scris aici rulează pe cipurile NXP, integrate ulterior în mașini sau în diverse dispozitive inteligente. Există cel putin un cip NXP în fiecare mașină.

NXP este lider global în dezvoltarea de solutii pentru tehnologiile de tip 5G, Wireless, Automotive (ADAS, AI/ML, Radar), soluții de securitate și instrumente folosite în dezvoltarea de software.

R.C.: Cum au evoluat operațiunile din România în ultimii 5 ani și cum îi vedeți pe următorii 5?

S.A.: În ultimii doi ani, am extins masiv activitățile din România, am triplat numărul de angajați, ne îndreptăm spre cifra 1000. Am extins portofoliul de produse software adăugând multe produse noi și inovatoare, contribuind la avansul tehnologic din industrie. Pe măsură ce arhitectura automobilelor evoluează, centrul de excelență în software NXP România dezvoltă produse software integrate, care îmbunătățesc experiența clienților prin furnizarea de platforme hardware și software de referință, ușor de utilizat și configurat.

Legat de viitor, nevoia de chipuri este în continua crestere, industria globala de semiconductori era undeva în 2021 la 600 miliarde de dolari, iar în 2030 va putea ajunge la 1 triliard de dolari, conform cu cele mai recente predicții. Prevăd o crestere a activităților din România, mai mare decat creșterea pe care am avut-o în ultimii ultimii 5 ani, dată de nevoia globală de creștere a volumului de dispozitive software în mașini și a gradului de interconectare a dispozitivelor de ultimă generație.

R.C.: Cum vă descurcați în această criză globală de semiconductori?

S.A.: Avem deja puse în practică programe dedicate acestor provocări din industrie,  lucrăm foarte strâns cu clienții și cu furnizorii pentru a asigura o acoperire maximă a nevoii de pe piața – evident, cu cipuri produse de către NXP.

sursă foto: arhiva companiei

sursă foto: arhiva companiei

A fost făcut primul pas pentru deschiderea unei fabrici de cipuri în România

R.C.: Ați discutat cu instituțiile statului despre planul UE de a produce 20% din semiconductorii globali până în 2030? Va avea NXP România un anume rol în acest program?

S.A: Am participat la diverse conferințe pe această temă și mi-am exprimat pozitia legata de deschiderea de fabrici de cipuri în România – în acest moment, toate opțiunile sunt deschise.

R.C.: Credeți că se va deschide o fabrică de semiconductori în România?

S.A.: De ce nu? Primul pas s-a facut deja cu programul subvenționat IPCEI (Important Projects of Common European Interest), program în cadrul căruia sunt implicați 8 parteneri direcți, printre care și NXP și 29 de parteneri indirecți. Este o inițiativă fără precendent în țara noastră. Aș dori, cu această ocazie, să felicit echipele ministeriale pentru modul în care a fost și este gestionat proiectul.

O fabrică de cipuri în România are nevoie de o strategie solidă, de o investiție gândită pe termen lung și de o execuție extrem de riguroasă.

Trebuie, de asemenea, să ținem cont de întreg lanțul de fabricare a cipurilor: design, producție, împachetare. Să nu uităm de ecosistem: clienți, furnizori, parteneri din industrie, universități. La nivel național avem nevoie de competențe puternice, pregătire serioasă a forței de muncă, la toate nivelurile, de la muncitori specializați la ingineri hardware, software, de design și de producție.

Avem nevoie de o redresare a educației, care să ne asigure forța de muncă specializată, la volumul și cu pregatirea necesară. De exemplu, avem nevoie de mai multe licee duale, avem nevoie de noi specializări la universitați (e.g: electronics packaging) și inițiative de sprijinire a studiilor post-universitare din partea structurilor guvernamentale.

R.C.: Cum vă descurcați cu recrutarea? Ce dificultăți întâmpinați în recrutare?

S.A.: Am recrutat peste 200 de noi colegi în acest an și încă avem peste 150 de poziții deschise. Recrutarea ca și retenția angajaților, este o provocare în zilele noastre, dată de multitudinea de oportunități care există pe piața forței de muncă. Prin eforturile noastre de selectare a celor mai talentați și pasionați specialiști din piață, suntem capabili să onorăm cu succes chiar și cele mai ambițioase proiecte.

Cariera angajaților, o prioritate pentru NXP

R.C.: Ce programe de formare și dezvoltare profesională oferă NXP?

S.A.: Gradul de satisfacție a angajaților noștri este foarte important pentru noi, oamenii fiind cel mai mare atu al companiei. Implementăm și dezvoltăm in mod continuu programe de wellbeing și de dezvoltare personală.

Cariera angajaților este o prioritate pentru noi. Încurajăm colaborarea globală și mentoratul pentru a avansa în carieră și pentru a stimula dezvoltarea personală.  Avem școli în interiorul companiei, care urmaresc dezvoltarea angajatilor care devin lideri tehnici, arhitecti software, experți în securitate software (Architects School – Școala de Arhitecți Software, Functional Safety School, Cybersecurity School). Pe partea de soft-skills si dezvoltare personala avem workshop-uri pe diverse teme: hobby-uri, mindfulness, povești de succes, comunicare, coaching, limbi străine.

R.C.: Ce puteți să ne spuneți despre salarii și beneficii la compania dumneavoastră?

S.A.: La NXP, pe lângă salarii competitive, avem beneficii atractive: RSU (Restricted Stock Units) – bonus în acțiuni NXP oferit anual în funcție de performanță; ESPP (Employee Stock Purchase Plan) – angajații au posibilitatea să aloce o parte din salariul brut pentru cumpărare de acțiuni NXP, cu reducere de 15%; două bonusuri de performanță pe an, plus alte bonusuri de exemplu: Bravo, peer-to-peer, prime de proiect etc.; Referral Bonus substanțial, sumă care crește gradual în funcție de calificarea persoanei recomandate; Abonamente la servicii medicale; Asigurarea de viața; Decontarea activităților și a echipamentelor sportive; Opțiunea de lucru de la distanță; Program de Wellbeing și de asistență psihologică; abonament la Bookster; Burse pentru master și doctorat.

R.C.: Care este profilul angajatului pe care compania dumneavoastră îl caută?

S.A.: Cautăm în general ingineri software cu următoarele specializări: embedded C/C++, Java, Python, Matlab, ingineri IT, dar si profesioniști pentru functii de management și suport: manageri de proiect/programe, manageri de echipă, manageri de calitate, Customer Supply Chain, Administrativ.

R.C.: Ce programe aveți pentru a preîntâmpina plecarea angajaților din companie?

S.A.: Efectuăm anual sondaje privind gradul de satisfacție a angajaților, colectăm feedback și idei de imbunătățire, pentru a ne putea adapta la așteptările tuturor. În plus, îmbrățișăm o cultură incluzivă, transparentă, care promovează onestitatea, integritatea, diversitatea și feedback-ul deschis.

150 de poziții deschise are NXP în momentul de față

1 triliard de dolari este valoarea prevăzută pentru 2030 a industriei globale de semiconductori

2000 este anul în care NXP a intrat pe piața din România