Infofinanciar > Lumea la zi > China, cu ochii pe SUA! Cum încearcă Casa Albă să gestioneze vizita liderului taiwanez în America
Lumea la zi

China, cu ochii pe SUA! Cum încearcă Casa Albă să gestioneze vizita liderului taiwanez în America

Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului (sursă foto: dw.com)
sursă foto: dw.com

Casa Albă face eforturi fără precedent pentru a minimiza importanța vizitei președintelui taiwanez Tsai Ing-wen în SUA în această săptămână, în timp ce oficialii încearcă să evite ca relația deja șubredă cu China să se înrăutățească și mai mult. Deși China a protestat deja față de această vizită, mai mulți analiști și cunoscători ai situației spun că sunt de părere că un răspuns al Chinei ar putea fi unul „mai discret” decât până acum.

Astfel, Tsai a renunțat la unele evenimente și și-a limitat conferințele de presă, cele care au fost considerate de către administrația de la Taipei ca fiind cele mai susceptibile de a atrage furia Beijingului. De asemenea, echipa americană este ușurată de faptul că președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care urmează să se întâlnească cu Tsai săptămâna viitoare, când aceasta va vizita Los Angeles, a decis să se abțină, cel puțin pentru moment, de la o călătorie în democrația autonomă.

Liderul taiwanez ajunge în America

„Această abordare atinge obiectivele pe care McCarthy, Tsai și administrația le au, făcând în același timp dificil pentru Beijing să răspundă într-un mod zgomotos, să zicem”, a declarat Eric Sayers, cercetător la American Enterprise Institute. „Este modalitatea ideală”, a adăugat el. Este un exercițiu destul de dificil pentru echipa președintelui american Joe Biden, care este hotărâtă să mențină sprijinul pentru Taiwan ca un far al democrației și, mai practic, ca sursă pentru cele mai avansate microcipuri din lume.

În același timp, SUA încearcă să calmeze tensiunile cu China după o serie de probleme, inclusiv furia legată de presupusul balon spion chinezesc din februarie, care a urmat vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan vara trecută. Acea călătorie a dus la exerciții militare fără precedent ale Chinei în jurul Taiwanului și la suspendarea contactelor militare între cele două superputeri.

Ministerul Apărării de la Taipei a declarat vineri, într-un mesaj pe Twitter, că China a trimis nouă avioane de război peste linia mediană a strâmtorii Taiwan, în cadrul unei „patrule de luptă”. Deși este un număr mult mai mic decât cele 47 care au traversat în decembrie, după ce SUA au aprobat finanțarea de arme pentru Taiwan, ministerul a declarat că zborurile „au pus în pericol stabilitatea regională”.

Xi, avertizări pentru SUA

Președintele Xi Jinping a avertizat SUA și alte națiuni să nu adopte o politică de „reprimare și suprimare”, în timp ce legislatorii americani prezintă China ca fiind cea mai gravă amenințare la adresa SUA din ultimele decenii. Tranzitul prin SUA este al șaptelea pe care Tsai îl face în calitate de președinte și primul din 2019. Ea a sosit miercuri la New York și a plecat vineri spre Guatemala și apoi spre Belize, două dintre puținele țări rămase care recunosc suveranitatea Taiwanului. Chiar în această săptămână, Honduras a anunțat că va stabili legături diplomatice cu China, punând capăt legăturilor cu Taiwanul după mai bine de opt decenii.

Cu toate eforturile de a prezenta escalele americane ca fiind de rutină, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat vineri că „tranzitele acestea nu sunt vizite. Ele sunt private și nu oficiale”.

„Taiwanul se află în prima linie a democrației”, a declarat Tsai la un eveniment miercuri seara. „Cu cât mai uniți sunt taiwanezii, cu atât mai sigur va fi Taiwanul și cu atât mai sigură va fi lumea”, citează Japan Times.