Infofinanciar > Lumea la zi > 45 de ani de pace și prietenie între China și Japonia! Miniștrii de externe din cele două state, întâlnire la Beijing
Lumea la zi

45 de ani de pace și prietenie între China și Japonia! Miniștrii de externe din cele două state, întâlnire la Beijing

China Japonia (sursă foto: blacknews.ro)
sursă foto: blacknews.ro

Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a început duminică, 2 aprilie, discuțiile cu omologul său chinez, Qin Gang, la Beijing, în China. Se așteaptă ca diplomatul japonez să încerce să obțină eliberarea unui om de afaceri japonez reținut sub suspiciunea de spionaj, dar, în același timp, să transmită ideile și preocupările ce se duscută la Tokyo cu privire la o dispută teritorială.

În remarcile sale din cuvântarea de deschidere, Hayashi a declarat că devine „din ce în ce mai important” ca Japonia și China să mențină relații bilaterale „constructive și stabile”, convenite de premierul Fumio Kishida și liderul chinez Xi Jinping în timpul discuțiilor lor la nivel înalt din noiembrie anul trecut, în ciuda „numeroaselor provocări”.

45 de ani de prietenie

Qin a menționat că anul acesta se împlinesc 45 de ani de la semnarea Tratatului bilateral de pace și prietenie din 1978 și că trebuie făcute „cele mai corecte” pentru a onora spiritul pactului. El a promis să lucreze cu Hayashi pentru a promova în continuare schimburile și dialogul, astfel încât cele două țări să poată „merge înainte prin eliminarea obstacolelor”.

Întâlnirea este prima care are loc în persoană între Hayashi, care întreprinde ceea ce reprezintă prima călătorie în China a unui ministru de externe japonez din decembrie 2019, și Qin, care și-a preluat funcția de ministru la sfârșitul anului trecut. Hayashi urmează să se întâlnească mai târziu duminică cu șeful politicii externe a Chinei, Wang Yi, și cu premierul Li Qiang. El va fi primul ministru japonez care se va întâlni cu Li, care a preluat funcția de premier luna trecută.

Japonezul arestat

Bărbatul reținut, un angajat de rang înalt al companiei farmaceutice japoneze Astellas Pharma Inc. a fost arestat în China luna trecută, fiind suspectat de implicare în spionaj. Tokyo a cerut eliberarea sa și acordarea accesului consular pentru cetățeanul japonez.

De asemenea, se așteaptă ca ministrul japonez să își exprime îngrijorarea cu privire la intrarea repetată a navelor chineze în apele din apropierea insulelor Senkaku din Marea Chinei de Est, controlate de Japonia și revendicate de Beijing, precum și cu privire la activitățile militare comune dintre China și Rusia în apropierea teritoriului japonez.

În ceea ce privește Taiwanul, insula democratică autoguvernată, considerată de Beijing ca fiind teritoriul său, se așteaptă ca Hayashi să sublinieze importanța păcii și a stabilității în Strâmtoarea Taiwan, pe fondul creșterii presiunii militare chineze în regiune.

China și dreptul internațional

De asemenea, cel mai înalt diplomat japonez va solicita probabil ca China să joace un „rol responsabil”, bazat pe dreptul internațional, în eforturile pentru pace și stabilitate în Ucraina, care se apără în prezent de o invazie a Rusiei care a început în februarie 2022. Xi și omologul său rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit în capitala rusă în luna martie, Moscova evaluând pozitiv propunerea Beijingului de încetare a focului și de soluționare politică a crizei.

Dar criticii spun că planul chinezesc nu este unul imparțial, deoarece nu cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina. În timpul discuțiilor, Qin ar putea aduce aminti de o decizie luată vineri, 31 martie, de către oficialii din Japonia de a înăspri controalele la export pentru echipamentele avansate de fabricare a cipurilor, o măsură văzută ca un efort de a împiedica dezvoltarea de către Beijing a semiconductorilor de ultimă generație care ar putea fi folosiți în scopuri militare.

Neliniștea Beijingului

De asemenea, se așteaptă ca ministrul chinez de externe să transmită îngrijorările Beijingului cu privire la planul Tokyo-ului de a începe să elibereze în mare apa radioactivă tratată de la centrala nucleară paralizată Fukushima, cândva în această primăvară sau vară. În noiembrie anul trecut, Kishida și Xi au convenit, în cadrul unui summit la Bangkok, să organizeze vizita lui Hayashi în China.

Sâmbătă seară, Hayashi s-a întâlnit cu reprezentanți ai întreprinderilor japoneze care operează în China și le-a spus că va protesta cu fermitate la Beijing în legătură cu detenția angajatului Astellas Pharma și va cere cu fermitate eliberarea sa rapidă, potrivit Ministerului japonez de Externe.

Hayashi a mai spus că va continua să îndemne China să asigure un mediu de afaceri transparent, previzibil și echitabil și a promis sprijin pentru operațiunile firmelor japoneze din China, a adăugat ministerul, scrie publicația Japan Times.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.