Infofinanciar > Lumea la zi > Restaurarea Nord Stream este posibilă. Vicepremierul rus: „Este nevoie de timp și de fonduri”
Lumea la zi

Restaurarea Nord Stream este posibilă. Vicepremierul rus: „Este nevoie de timp și de fonduri”

Nord Stream Sursa foto Euronews
Sursa foto: Euronews

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat duminică că este posibil din punct de vedere tehnic să se restabilească infrastructura offshore ruptă a gazoductului Nord Stream, a relatat agenția de presă TASS.

Un total de patru scurgeri au fost descoperite săptămâna trecută pe conductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, în apropiere de Danemarca și Suedia, o scădere semnificativă a presiunii gazelor conducând la detectarea rupturilor.

Reparațiile la Nord Stream necesită timp și fonduri

„Nu au existat niciodată astfel de incidente. Desigur, există posibilități tehnice pentru a restabili infrastructura, este nevoie de timp și de fonduri corespunzătoare. Sunt sigur că se vor găsi posibilități adecvate”, a declarat Novak.

Agenția daneză pentru energie a declarat duminică că a fost informată de Nord Stream AG că a fost obținută o presiune stabilă în Nord Stream 1, cândva cea mai mare rută unică de aprovizionare cu gaz rusesc în Europa, ceea ce indică faptul că scurgerea de la ultimele scurgeri a fost oprită.

Nord Stream AG a declarat sâmbătă că nu mai curgeau gaze din gazoductul Nord Stream 2, care a reținut o parte din gaz deși nu a devenit niciodată operațional. potrivit reuters.com.

Act de sabotaj

Statele Uniunii Europene spun că sunt de părere că avariile au fost cauzate de sabotaj, dar ele și alte guverne occidentale au evitat să arate direct cu degetul. Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Statele Unite și aliații săi sunt responsabili, o acuzație pe care Casa Albă a respins-o.

„Am vorbit cu Frederiksen despre acțiunea de sabotaj la Nord Stream. Orice întreruper deliberată a infrastructurii energetice europene active este inacceptabilă și va duce la cel mai puternic răspuns posibil”, a transmis Ursula von der Leyen într-o postare pe Twitter.  

Novak a declarat, potrivit TASS, că Statele Unite, Ucraina și Polonia s-au opus gazoductelor Nord Stream. El a adăugat că cei care și-au exprimat opoziția au avut interesul de a opri funcționarea conductelor

Conducta Nord Stream 1 a fost deja închisă, dar acum nu poate fi redeschisă cu ușurință. Noul gazoduct Nord Stream 2 nu intrase încă în exploatare comercială după ce a fost construit în septembrie 2021.

Putin dă vina pe Occident

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a transmis faptul că acest incident s-a pordus din cauza Occidentului.

„Organizând explozii la gazoducte internaționale, pe fundul Mării Baltice, ei au început, în realitate, să distrugă infrastructura energetică europeană”, a susținut liderul de la Kremlinul în discursul său destinat anexării ilegale a celor patru teritorii ucrainene.