Infofinanciar > Lumea la zi > Scurgerile de la gazoductele Nord Stream s-au oprit! Gazprom anunță cantitatea imensă de gaze pierdută
Lumea la zi

Scurgerile de la gazoductele Nord Stream s-au oprit! Gazprom anunță cantitatea imensă de gaze pierdută

Nord Stream Sursa foto Stirile ProTV
Sursa foto Stirile ProTV

Agenția daneză pentru energie a anunțat seara trecută că scurgerile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 s-au oprit, după avariile care au avut loc săptămâna trecută. Evenimentele au produs un val de acuzații la nivelul internațional, oficialii europeni și americani invocând suspiciuni de sabotaj.

Presiunea din gazoducte pare să se fi stabilizat. „Acest lucru indică faptul că scurgerile de gaze în această conductă au încetat”, a precizat Agenția daneză pentru energie. Exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream I și 2 în această săptămână au dus la scurgeri uriașe de metan.

Agenția daneză pentru energie a declarat că una dintre cele două conducte de gaze naturale rupte în Marea Baltică pare să nu mai aibă scurgeri de gaze naturale. Agenția a declarat sâmbătă pe Twitter că a fost informată de compania care operează conducta Nord Stream 2 că presiunea pare să se fi stabilizat în conductă, potrivit CBS.

Un val de acuzații la nivel internațional

Ca urmare a avariilor de la Nord Stream 1 și 2 de săptămâna trecută, mai mulți oficiali europeni și din SUA au ridicat acuzații de sabotaj internațional, intuind că ar fi fost provocate de Rusia. Pe de altă parte, Putin a afirmat că Occidentul a trecut de la impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei la „atacuri teroriste”, sabotând conductele în ceea ce el a descris drept o încercare de a „distruge infrastructura energetică europeană”.

Cele trei segmente ale gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 conțineau circa 800 de milioane de metri cubi de gaz în momentul în care au avut loc avariile care au dus la scurgerile de metan din Marea Baltică, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, potrivit Antena 3.

Oficialii americani au declarat că afirmația lui Putin încearcă să mute atenția de la anexarea de către acesta, vineri, a celor patru regiuni din Ucraina. Președintele american a negat vehement acuzațiile lui Putin.

„A fost un act deliberat de sabotaj. Iar acum rușii pompează dezinformare și minciuni. Vom lucra cu aliații noștri pentru a ajunge la fondul problemei (despre) exact ceea ce s-a întâmplat”, a promis Biden. „Doar nu ascultați ce spune Putin. Ceea ce spune el știm că nu este adevărat”.

„Nu vom lăsa dezinformarea Rusiei să ne distragă atenția, nici pe noi și nici lumea, de la încercarea sa transparent frauduloasă de a anexa teritoriul suveran al Ucrainei”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson.

Occidentul dorește oprirea gazoductului rusesc

SUA se opune de mult timp celor două conducte și a îndemnat în mod repetat Germania să  oprească funcționarea acestora, spunând că acestea sporesc dependența energetică a Europei de Rusia și îi diminuează securitatea. Nord Stream 1 și-a oprit funcționarea la 1 septembrie, în urma deciziei președintelui rus, iar Nord Stream 2 nu a apucat să intre niciodată în funcțiune, proiectul fiind abandonat de Germania la puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Pe fondul războiului din Ucraina, Putin a decis oprirea aprovizionării cu gaze naturale a Europei, provocând o adevărată criză energetică. Liderii europeni l-au acuzat pe Putin că se folosește de „șantajul energetic” pentru a diviza în sprijinul lor pentru Ucraina. Atacurile asupra conductelor au determinat companiile energetice și guvernele europene să întărească securitatea în jurul infrastructurii energetice.