Infofinanciar > Lumea la zi > „Regimentul nemuritorilor” nu va avea loc la parada din Rusia anul acesta. Care e adevăratul motiv?
Lumea la zi

„Regimentul nemuritorilor” nu va avea loc la parada din Rusia anul acesta. Care e adevăratul motiv?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Credit imagine: Podul.ro

În data de 9 mai, Rusia sărbătorește victoria Aliaților asupra Germaniei Naziste. Însă anul 2023 va fi diferit de toți ceilalți de până acum, deoarece „Regimentul nemuritorilor” nu va mai defila. Această paradă, dedicată soldaților care și-au pierdut viața în luptă, ar fi anulată „din motive de securitate”, conform unui comunicat al Elenei Țunaeva, deputată în Duma de Stat.

Motivul pentru care acest eveniment ar fi fost anulat în mai multe regiuni ale Rusiei, inclusiv în Crimeea, care a fost anexată acum nouă ani, ar fi altul. „În realitate, autoritățile (ruse) sunt extrem de îngrijorate că participanții la acest marș ar arăta numărul de pierderi suferite recent de Rusia”, consideră Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Ce înseamnă defilarea militară pentru Rusia

În spațiul rusesc, al Doilea Război Mondial este numit „Marele Război Patriotic”. An de an, Piața Roșie este martora defilărilor și paradelor militare, care amintesc de căderea Germaniei Naziste, la scurt timp după ce liderul ei și-a pus capăt zilelor, ne informează digi24.ro.

„Regimentul nemuritorilor” este o adiție relativ recentă la paradele militare comemorative. Scopul este acela de a evidenția soldații care s-au remarcat prin fapte de eroism și au murit în acțiune. Însă se crede că acum, Regimentul nemuritorilor ar trăda mult prea multe pierderi militare  din războiul ruso-ucrainean, care este în desfășurare de peste un an.

Conform unor surse, inclusiv documentele scurse de la Pentagon, armata rusă ar fi pierdut în jur de 200.000 de soldați de când a început invazia asupra Ucrainei. Ucraina ar fi pierdut în jur de 130.000 de soldați de la începerea războiului.

Starea războiului ruso-ucrainean

În prezent, armata rusă se bazează pe grupuri de voluntari, dar și mercenari, precum Grupul Wagner, a cărui sferă de influență este în continuă creștere. Grupul de merceni face recrutări active în Moscova, inclusiv în rândul minorilor. În același timp, este posibil să activeze și în zone dinafara Rusiei și Ucrainei. Președinta kosovară, de exemplu, a anunțat că trupe Wagner se află la granița dintre Kosovo și Serbia. Trebuie amintit că Serbia și-a arătat în repetate rânduri susținerea față de Moscova și se opune vehement independenței kosovare, pe care nu o recunoaște, deși a fost declarată acum cincisprezece ani.

Bătăliile continuă în estul Ucrainei, unde orașul Bahmut este disputat de luni întregi. Grupul Wagner a anunțat că a preluat controlul asupra celei mai mari părți din acest oraș, însă informația nu este deocamdată certă. Ucraina a avut de suferit în momentul în care o scurgere de informații de la Pentagon a făcut publice niște secrete strategice ale Kievului și aliaților săi.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.