Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiunile cresc între Rusia și țările NATO! Exercițiile militare din Arctica au pus lumea pe gânduri
Lumea la zi

Tensiunile cresc între Rusia și țările NATO! Exercițiile militare din Arctica au pus lumea pe gânduri

nato rusia arctica ankasam.org
Credit imagine: ankasam.org

Soldați, nave și avioane participă la exercițiul militar din marea înghețată din nordul Rusiei. Între timp, Marea Britanie a declarat că Rusia își consolidează probabil forțele aeropurtate.

Forțele rusești au dat startul unor manevre militare la scară largă în Marea Arctică, a anunțat Flota de Nord a marinei rusești luni seara târziu. Exercițiile includ aproximativ 1.800 de soldați, până la 15 nave și 40 de aeronave. Potrivit Flotei de Nord, exercițiile au ca scop protejarea „securității marinei comerciale a Rusiei și a căilor maritime, cum ar fi Pasajul de Nord-Est”.

Se va testa coordonarea între forțele aeriene, terestre și maritime.

Tensiunile se întețesc

Forțele NATO au desfășurat exerciții și în regiunea arctică după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina anul trecut.

Pasajul de Nord-Est este un culoar maritim care se întinde de-a lungul coastei nordice înghețate a Rusiei, de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific. Din cauza schimbărilor climatice, pasajul a devenit mai accesibil, iar importanța sa economică și strategică a crescut.

Ucraina plănuiește să taie podul terestru dintre Donețkul ocupat și peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Dar, potrivit unor aparente documente ale Departamentului american al Apărării care au fost distribuite pe platformele de socializare la începutul lunii, forțele ucrainene ar putea să nu-și atingă „cu mult” obiectivele, a relatat Washington Post.

Lipsa munițiilor, a echipamentelor și a trupelor a fost prezentată ca fiind principalul motiv al lipsei de încredere a SUA.

Deși nu este clar dacă documentele sunt autentice, o evaluare a stării războiului aparent publicată la începutul lunii februarie spunea că deficiențele armatei ucrainene sunt „susceptibile de a încuraja criticii care consideră că Statele Unite și NATO ar trebui să facă mai mult pentru a face presiuni pentru o soluționare negociată a conflictului”.

Egiptul a trădat SUA?

O altă scurgere de informații separată sugerează că președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a ordonat ca aproximativ 40.000 de rachete să fie trimise în secret în Rusia.

Documentul, preluat și de Washington Post, citează o conversație între Sisi și oficiali de rang înalt pentru a păstra la secret producția și expedierea „pentru a evita problemele cu Occidentul”.

Cairo este unul dintre cei mai importanți aliați ai Washingtonului în Orientul Mijlociu și unul dintre cei mai mari beneficiari ai ajutorului militar american.

Rusia plănuiește recrutarea online pentru a stimula mobilizarea
O nouă legislație care va fi discutată marți în parlamentul rus vizează simplificarea conscripției, permițând livrarea documentelor de chemare prin intermediul unui portal online.

În prezent, recruții trebuie să primească documentele de recrutare în persoană de la ofițerul local de înrolare militară sau prin intermediul unui angajator.

Noul sistem propus ar însemna că o scrisoare tradițională, precum și o notificare online, ar fi suficiente.

Cei care nu se vor prezenta la datorie vor avea interdicția de a părăsi țara.

„Convocarea este considerată primită din momentul în care este plasată în contul personal al unei persoane pasibile de serviciul militar”, a declarat Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare a parlamentului rus.

În urma eșecului Rusiei de a obține o victorie rapidă în Ucraina anul trecut, peste 300.000 de foști soldați și foști recruți au fost chemați să se alăture „operațiunii militare speciale” a Rusiei, raportează dw.com.

Dar desfășurarea sa haotică, în urma căreia au fost chemați și bărbați care nu erau eligibili din cauza vârstei sau a stării de sănătate, a determinat Kremlinul să recunoască faptul că a făcut o „greșeală” și să înceapă să își digitalizeze dosarele militare.

Poziția Elveției

Un oficial guvernamental elvețian a apărat modul în care țara a gestionat activele rusești, în urma criticilor venite din partea SUA și a altor națiuni din G7, care au afirmat că centrul bancar internațional ar putea face mai mult.

Helene Budliger Artieda, director al departamentului guvernamental al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), a declarat pentru ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung că a fost surprinsă de critici.

Elveția s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Rusiei, deși nu face parte din blocul comunitar. Ea a înghețat aproximativ 7,5 miliarde de franci elvețieni (8,3 miliarde de dolari, 7,6 miliarde de euro) în active aparținând unor persoane aflate pe listele de sancțiuni.

Această sumă reprezintă „o treime bună” din cele 21,5 miliarde de euro în active înghețate în întreaga UE, a declarat Artieda.

Ambasadorul SUA în Elveția, Scott Miller, a declarat luna trecută că alte 50 până la 100 de miliarde de franci elvețieni ar putea fi înghețate. Națiunile G7 au scris, de asemenea, o scrisoare prin care au cerut țării să facă mai mult.

„Când ne întâlnim la nivel tehnic cu UE, Marea Britanie și Statele Unite, nu auzim niciodată acest tip de critici. Este evident că există neînțelegeri”, a declarat Budliger Artieda pentru ziar.

„Cifra de 50 până la 100 de miliarde de franci a fost vehiculată inițial ca o posibilă estimare a fondurilor rusești gestionate”, deși nu era o estimare produsă de Elveția, a precizat ea. „Dar nu toți rușii sunt supuși sancțiunilor – doar o mică minoritate”.

Rusia caută să restabilească forțele aeriene, potrivit serviciilor secrete britanice
Ministerul britanic al Apărării a raportat marți, în actualizarea sa zilnică de informații, că forțele aeropurtate ale Rusiei (VDV) au fost aprovizionate cu sisteme de rachete termobarice cu lansare multiplă TOS-1A.

Deși transferul acestor sisteme fusese deja raportat de mass-media rusești la începutul lunii aprilie, ministerul a subliniat faptul că „TOS-1A, foarte distructiv, pe care Rusia îl desemnează drept „aruncător de flăcări greu” … nu a fost asociat anterior în mod oficial cu VDV”.

„Transferul indică probabil un rol viitor pentru VDV în operațiunile ofensive din Ucraina”, a declarat ministerul în actualizarea sa. „Este probabil că face parte din eforturile de reconstituire a VDV după ce a suferit pierderi grele în primele nouă luni ale războiului”.