Lumea la zi

„Referendumuri de fațadă”? Astăzi începe votul crucial pentru soarta războiului

referendum ucraina ankasam.org
sursă foto: ankasam.org

Procesele de vot în regiunile separatiste Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, au început astăzi, 23 septembrie. Cetățenii au acum șansa de a-și exprima dorința de alipire la Federația Rusă, însă întreg referendumul este văzut cu ochi răi de către Occident, care îl numește ca fiind o „simulare”.

Primele controverse nu întârzie să apară, căci conform unor informații, la acest vot sunt folosite buletine de vot pe suport de hârtie. Din cauza unei organizări rapide, căci acest referendum a fost anunțat doar în urmă cu câteva zile, nu a fost timp necesar pentru a se recurge la o metodă de vot electronic.

Apoi vine problema validității, căci se pare că rezultatele nu vor fi luate în considerare de către Ucraina și aliații. Votul acesta va ține până în ziua de marți, 27 septembrie.

Situația din teritoriu

Liderii instalați de Rusia au anunțat marți planurile pentru aceste voturi, o provocare pentru Occident care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Asta pentru că rezultatele sunt văzute ca o concluzie inevitabilă în favoarea anexării.

Referendumurile care au început astăzi au fost discutate de luni de zile de către autoritățile pro-Moscova din teritoriu, dar recentele victorii ale Ucrainei au determinat o grabă a oficialilor de a le programa. În condițiile în care Putin a anunțat, de asemenea, în această săptămână, un proiect militar pentru înrolarea a 300.000 de soldați care să lupte în Ucraina, Moscova pare să încerce să recâștige controlul în conflict.

Oprtunitate sau abuz?

Rusia a susținut că referendumurile au fost o oportunitate pentru oamenii din regiune de a-și exprima punctul de vedere. „Încă de la începutul operațiunii am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă faptul că ele vor să fie stăpâne pe soarta lor în fața Ucrainei”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la începutul acestei săptămâni, citat de publicația The Guardian.

Autoritățile de la Kiev sunt de părere că Guvernul de la Moscova intenționează să încadreze rezultatele referendumului ca fiind un semn de sprijin popular, iar apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeii în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o nici până în ziua de astăzi, la opt ani distanță.

Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară ca fiind necesară pentru a-și apăra teritoriul. Miercuri, Putin a declarat că Rusia va „folosi toate mijloacele de care dispune” pentru a se proteja, o referire aparentă la armele nucleare. „Aceasta nu este o cacealma”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Rezultatele inevitabile

La scrutinul care începe astăzi, un rezultat în favoarea Rusiei este considerat inevitabil. Referendumul din Crimeea din 2014, criticat la nivel internațional ca fiind fraudat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

„Dacă toate aceste teritorii sunt declarate ca fiind ale Rusiei, ei pot declara că este un atac direct asupra Rusiei, astfel încât să lupte fără nicio rezervă”, a declarat guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, pentru televiziunea ucraineană.

Referendumurile au fost denunțate de lideri mondiali, printre care președintele american Joe Biden, secretarul general al ONU António Guterres și președintele francez Emmanuel Macron, precum și de organismele internaționale NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Vot în ilegalitate?

„Referendumurile de fațadă” sunt „ilegale și ilegitime”, au declarat joi reprezentanții NATO. OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea nicio forță juridică, deoarece nu sunt conforme cu legislația ucraineană sau cu standardele internaționale. Nu vor exista observatori independenți, iar o mare parte din populația de dinainte de război a fugit deja din aceste teritorii.

Rusia consideră deja Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, ocupată parțial de Moscova în 2014, ca fiind state independente. Ucraina și Occidentul, pe de altă parte, consideră că toate părțile din Ucraina deținute de forțele rusești sunt ocupate ilegal. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni, doar aproximativ 60% din regiunea Donețk fiind în mâinile Moscovei.