Lumea la zi

Rușii caută cu disperare să scape de război. „Cum să pleci din Rusia?”, cea mai căutată întrebare pe Google

putin proteste vox.com
sursa foto vox.com

Ca urmare a deciziilor lui Vladimir Putin de mobilizare parțială, un număr mare de ruși s-au grăbit să își rezerve bilete de pentru a ieși din țară cât mai repede și a nu fi trimiși să lupte pe frontul din Ucraina.

Zborurile s-au vândut rapid, iar prețurile biletelor pentru legăturile rămase au crescut extraordinar, aparent din cauza temerilor că granițele Rusiei s-ar putea închide în curând sau că Putin ar putea anunța o mobilizare mai amplă care ar putea trimite și mulți bărbați ruși în vârstă de luptă pe frontul de luptă.

Bărbații, în mare parte rezerviști cu vârsta de până în 35 de ani, care au servit în trecut în armată și au grade militare, au primit înștiințări scrise la muncă sau la domiciliu. În unele cazuri, li s-au verificat actele de identitate pe stradă și li s-a spus să se prezinte imediat la un control de sănătate. Alții au primit ordinele prin telefon, potrivit Antena 3.

Populația rusă, sub presiuni radicale

Tendințele de căutare pe Google au arătat o creștere a căutărilor precum „cum să părăsești Rusia” și „cum să îți rupi un braț acasă”, sperând la orice posibilitate de a scăpa de înrolarea obligatorie, au arătat mai multe publicații din Rusia.

„M-au urmărit din februarie, încercând să-mi ofere un contract”, a declarat într-un interviu un cetățean al Moscovei, care a servit în armată și are experiență în luptă. „Mi s-a ordonat să merg la comisia de sănătate mâine dimineață”, a spus el pentru The Washington Post. „Deci, mă îndoiesc că voi scăpa de data asta.”, a declarat un bărbat rus sub anonimat.

Un alt cetățean rus în vârstă de 32 de ani care a primit cetățenia israeliană în luna mai a anului trecut, intenționează să se mute în Israel pe termen nelimitat în următoarele săptămâni. „Întotdeauna am crezut că a avea o a doua cetățenie atunci când trăiești în Rusia este o idee bună, dar acum cred că este o idee bună să locuiești în altă parte cel puțin pentru o perioadă de timp și poate să te stabilești acolo în viitor. Eu și soția mea am avut norocul să rezervăm biletele la El Al în urmă cu câteva zile, când era mult mai ieftin”, a declarat acesta. Cuplul a plătit puțin peste 1.000 de dolari pe bilet, în timp ce acum prețurile s-au dublat, iar până la sfârșitul lunii octombrie nu mai sunt bilete disponibile pentru zborurile El Al de la Moscova la Tel Aviv. Simon a adăugat că multe persoane pe care le cunoaște au plecat deja spre Israel, potrivit Haaretz.

Un locuitor al Moscovei în vârstă de 50 de ani, a declarat că fiul său de 21 de ani intenționează să se mute în Kazahstan. „Este considerat doar parțial apt pentru serviciu din cauza stării sale de sănătate, dar vrem să îl trimitem oricum”, a declarat Alexander. „Nu știu dacă îl vor lăsa să treacă granița, dar sper că o vor face. Acum își ia toate referințele de la locul de muncă și speră să găsească de lucru în Kazahstan. Eu sunt sceptic și l-am rugat să mai aștepte, dar soția mea insistă să plece.”

Confruntat cu pierderi considerabile pe câmpul de luptă, Kremlinul încearcă să își refacă activele militare din Ucraina; au existat chiar rapoarte privind o recrutare pe scară largă în închisori. Întrebat dacă Rusia își va închide granițele pentru cei care fac obiectul mobilizării, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Nu pot răspunde la această întrebare … Există prevederi în acest sens în legile actuale”. Peskov a mai spus că, guvernul rus va stabili în scurt timp categoriile de cetățeni care vor fi trimise pe front, conform Reuters.