Lumea la zi

SUA discreditează noile decizii ale Rusiei! Casa Albă, despre referendumurile din Donbas: Nu ar ajuta cu nimic

Jake Sullivan, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Administrația SUA a anunțat în cursul zilei de marți, prin vocea consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, că nu va recunoaște referendumurile ce vor fi organizate de ruși în zonele controlate de aceștia din Ucraina. De asemenea, oficialii americani nu vor valida anexările teritoriale pe care Rusia le va săvârși în statul vecin.

Jake Sullivan a mai precizat că SUA cunoaște intențiile liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de a decreta o mobilizare parțială în Rusia. De asemenea, consilierul Casei Albe consideră această mișcare este una fără folos, întrucât noile forțe trimise (rezerviștii armatei ruse) în Ucraina nu vor putea submina capacitatea Ucrainei de a respinge aceste atacuri.

Încercare de oprire a contraofensivei ucrainenilor

În plus, Sullivan a spus că liderii de la Moscova vor organiza mai multe referendumuri în zonele controlate de ruși în Ucraina (Donbas, Herson și Zaporojia), pentru a mobiliza în aceste teritorii mai multe trupe care să lupte în continuare, în încercarea de a opri contraofensiva ucrainenilor. Sullivan a catalogat aceste acțiuni ale Rusiei drept un afront adus principiilor suveranității și integrității teritoriale.

„Președintele rus Vladimir Putin ar putea recurge la mobilizare parțială, forțând și mai mulți ruși să ducă războiul său brutal în Ucraina, în parte pentru că pur și simplu au nevoie de mai mult personal și forță de muncă, având în vedere succesul pe care l-a avut Ucraina pe câmpul de luptă, în special în nord-est, dar chiar împingând în alte părți ale teritoriului ocupat anterior. Concluzia este că Rusia organizează referendumuri false cu un preaviz de trei zile, deoarece continuă să piardă teren pe câmpul de luptă și pe măsură ce mai mulți lideri mondiali se distanțează de Rusia pe scena publică. Rusia caută personal care să se implice în această luptă. Acestea nu sunt acțiunile țării competente. Acestea nu sunt acte de forță, ci dimpotrivă”, a precizat Sullivan.

„Dacă acest lucru se va întâmpla, Statele Unite nu vor recunoaște niciodată revendicările Rusiei cu privire la orice părți ale Ucrainei pretins anexate. Nu vom recunoaște niciodată acest teritoriu ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei. Respingem fără echivoc acțiunile Rusiei”, a mai menționat Consilierul pentru securitate națională al SUA, potrivit G4Media.

Ce au declarat oficialii ucraineni

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a menționat că organizarea acestor referendumuri pe teritoriul țării sale vor distruge orice posibilitate a negocierilor dintre administrațiile Kievului și a Rusiei.

„Orice referendum privind aderarea Rusiei în teritoriile ucrainene ocupate de ruşi ar distruge orice şansă ca Moscova şi Kievul să se aşeze la masa negocierilor”, a declarat marţi Nikiforov pentru publicația ucraineană Liga.net.

„Fără organizarea de referendumuri încă există cea mai mică şansă pentru o soluţie diplomatică. După referendumuri, nu”, a mai completat acesta.

De asemenea, ministrul afacerilor de externe din Ucraina, Dmitri Kuleba, a precizat că această contraofensivă ucraineană va continua, indiferent de acțiunile rușilor de pe front.

„Referendumurile simulate nu vor schimba nimic. În ciuda planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene ocupate, în perioada 23-27 septembrie, Ucraina își va continua contraofensiva. Ucraina are tot dreptul să-și elibereze teritoriile și va continua să le elibereze indiferent de ce are de spus Rusia”, a spus Kuleba.