Infofinanciar > Info > Reducere de 50% pentru facturile la curent! Mulți români beneficiază de noile prevederi
Info

Reducere de 50% pentru facturile la curent! Mulți români beneficiază de noile prevederi

Facturi Sursa foto Economedia
Sursa foto Economedia

Zeci de mii de români beneficiază în prezent de o reducere de 50% pentru facturile la curent, în urma unei legi adoptate încă din anul 1996. Măsura a venit ca un mare ajutor în 2023, în condițiile în care prețurile pentru consumul de energie electrică au crescut considerabil în ultimele luni. Totuși, doar oamenii care locuiesc în anumite localități vor beneficia de această veste bună.

Conform informațiilor, peste 60.000 de oameni din 21 de localități din România vor avea parte de o reducere de 50% pentru facturile de energie, însă condițiile în care a fost luat în calcul acest beneficiu sunt mai complexe în ideea în care această reducere se va face în baza unei legi mai vechi, de acum 27 de ani. Astfel, prevederea legislativă benefică în 2023 a fost adoptată în anul 1996 și ar urma să se aplice în curând, fiind vorba de românii care locuiesc în 21 de unități administrativ-teritoriale din zona Munților Apuseni și a altor câteva județe din țara noastră, printre care și Delta Dunării.

 Zeci de mii de români primesc 50% reducere privind facturile la curent

Recent, reprezentanții Prefecturii Alba au avut o discuție cu compania Electrica Furnizare, în care au fost analizate solicitările transmise prin intermediul a 21 de UAT-uri din județul lor. În urma acestui dialog, concluzia a fost că în peste 87,53% din locurile de consum analizate se poate acorda o reducerea de 50%.  Pentru restul de 12,47% s-a demarat un dialog cu primăriile pentru aducerea în conformitate, deoarece din punct de vedere al Electrica Furnizare SA acestea erau neconforme, transmite România TV.

Mai mult, furnizorul de energie Electrica Furnizare a transmis că, în contextul modificărilor legislativ care prevăd măsuri de sprijin aplicate clienților, a fost nevoit să facă dezvoltări semnificative în ceea ce privește sistemul informativ de facturare, astfel încât să poată fi făcută evidențierea beneficiilor acordate consumatorilor.

„Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, în colaborare cu UAT-uri din Munţii Apuseni, va monitoriza în continuare cu atenţie modul în care Electrica Furnizare SA, dar şi alţi furnizori de energie electrică, vor aplica reducerea de 50% şi solicită cetăţenilor din zona Munţilor Apuseni care au contracte de furnizare a energiei electrice cu alţi furnizori să transmită prin intermediul UAT-urilor în care domiciliază sau lucrează dacă întâmpină probleme în acordarea acestui beneficiu legal”, arată un comunicat al instituției.

Localitățile în care se poate obține reducerea la facturi

Potrivit legii, peste 60.000 de locuitori care trăiesc în cele 21 de localități vor avea parte de acest avantaj din punct de vedere financiar. Astfel, această lege se plică în cazul localităților din Apuseni aflate în județele Hunedoara, Bihor și Cluj. Mai mult, lega din 1996 include și locuitorii din Delta Dunării.

În aceeași ordine de idei, legea cardurilor de energie din România ar putea să se schimbe. USR a propus modificarea legii, iar de comisie a trecut amendamentul care scoate din ecuație Poșta Română privind livrarea și emiterea cardurilor, în condițiile în care această propunere legislativă ar scuti aproximativ 3,5 milioane de oameni de drumuri și cozi la Poșta Română pentru cardurile de energie. Amendamentul a fost votat recent în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, însă mai este un drum lung până la modificarea legii actuale.