Infofinanciar > Info > Românii pot da mai puțini bani pe facturile de energie! Care sunt trucurile pe care le pot face oamenii
Info

Românii pot da mai puțini bani pe facturile de energie! Care sunt trucurile pe care le pot face oamenii

factura-energie, sursa realiatea.net
sursa foto realiatea.net

Prețurile la energie electrică și gaze au crescut semnificativ față de anul 2021. Plafonarea prețurilor a avut un impact puternic asupra bugetului românilor, care acum trebuie să aloce o suma mult mai mare pentru achitarea utilităților.

În această direcție, există mici trucuri pe care oamenii le pot face pentru a reduce facturile, atât la gaze, cât și la curentul electric.

Cât de mult trebuie încălzită locuința în funcție de anotimp

Este important să știm cum gestionăm temperatura  din locuință în timpul iernii și cât de mult răcorim casa pe timpul verii. Specialiștii afirmă faptul că setarea temperaturii aerului condiționat sau centralei termice diferă de la o zonă la alta a țării.

Capitala este bine situată din punct de vedere al necesarului de încălzire. În București, nu este nevoie să setăm centrala termică iarna la o temperatură ambientală mai mare de 24 de grade Celsius. Motivul acestui lucru este dat de amplasarea capitalei într-o zonă de câmpie, unde de obicei temperatura este mai caldă. De asemenea, dacă vara sau primăvara temperatura este în medie de 24 de grade Celsius, nu este necesară pornirea aerului condiționat.

Harta încălzirii, de la județ la județ

Fiecare zonă a României necesită un grad diferit de folosire a energiei electrice și a gazului. Putem exemplifica o clasificare a celor mai scumpe sau ieftine zone din punct de vedere al încălzirii.

Începând cu perioada de iarnă, generarea unei surse de căldură este necesară dacă temperatura medie este de cel puțin 15 grade Celsius. Nevoia de încălzire depinde de la județ la județ. În București, în județele Călărași și Constanța este nevoie de cea mai scăzută cantitate de energie termică pe parcursul unui an calendaristic. Pe următoarele poziții se află în special județele din partea de sud și de vest a României, datorită faptului că aici predomina câmpia. În județele Harghita, Suceava, Covasna și Bistrița-Năsăud este nevoie de cea mai mare cantitate de energie termică pentru încălzire. Centrul țării se află la mijlocul acestei categorii, având temperaturi scăzute cât și ridicate. Putem spune că nu e nici rău, nici bine.

Cât de mult trebuie să folosim aerul condiționat vara în funcție de județ

În cadrul sezonului cald, este necesară o sursă de răcire dacă temperatura medie de pe parcursul unei zile este de cel puțin 24 de grade Celsius. Nevoia de răcire este diferită în funcție de localizare. Cel mai mare necesar de răcire este în București. Capitala, cu un indice de 324 de grade Celsius, este mult peste următoarea “clasată”, și anume județul Teleorman, cu un indice de 271 de grade Celsius. Cel mai probabil, acest lucru se întâmplă deoarece întreaga suprafață a Bucureștiului este plină de construcții și beton, care atrag și păstrează căldura, comparativ cu suprafețele de teren liber pe care le găsești în orice județ al țării și unde căldura nu se propaga atât de repede, conform Antena 3.

Necesarul de căldură sau de aer condiționat depinde și de alți factori care trebuie luați în calcul, inclusiv tipul de izolare termică a locuinței (de exemplu, bloc de locuințe reabilitat sau nu), tipul de sistem de încălzire (încălzire în sistem centralizat, centrală termică individuală), precum și tipul de materie primă folosită (gaze naturale, pompe de căldură, aer condiționat).

În plus, costurile efective pentru energia termică și energia electrică pot să difere semnificativ de la un județ la altul, dar și în funcție de furnizor. Astfel că nu este o regulă generală că într-un județ mai călduros pe timp de iarnă, vei plăti mai puțin pentru gaze naturale decât într-un județ mai friguros.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.