Infofinanciar > Lumea la zi > Erdogan grăbește alegerile prezidențiale! Turcii vor vota cu o lună mai devreme
Lumea la zi

Erdogan grăbește alegerile prezidențiale! Turcii vor vota cu o lună mai devreme

Recep Erdogan
Sursa foto: newsbucureti.ro

Vineri, președintele turc Tayyip Erdogan a stabilit oficial alegerile parlamentare și prezidențiale pentru 14 mai, cu o lună mai devreme și la doar o lună după cutremurele care au lăsat milioane de oameni fără adăpost în sudul Turciei. 

„Națiunea noastră va merge la urne pentru a-și alege președintele și parlamentarii pe 14 mai”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat după ce a semnat decizia, la puțin mai mult de o lună de la cutremurele care au ucis aproape 50.000 de persoane în Turcia. 

Erdogan a declarat că alegerile au fost devansate deoarece data planificată de 18 iunie coincide cu examenele universitare, vacanțele de vară și călătoriile pentru pelerinajul Hajj. 

Votul decisiv 

Votul va fi cel mai mare test al lui Erdogan în cei 20 de ani la putere și va decide nu doar cine conduce Turcia, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa și ce rol poate juca în atenuarea conflictului din Ucraina și Orientul Mijlociu. 

Luni, principala alianță de opoziție formată din șase partide l-a desemnat pe Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), drept candidatul său pentru a-l provoca pe Erdogan la președinție. 

Erdogan a declarat că campania sa electorală se va concentra pe recuperarea după cutremure și nu va folosi niciun fel de muzică. Toți candidații parlamentari din partea Partidului său AK vor trebui să facă o donație „generoasă” pentru fondul pentru cutremur al Autorității pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), a spus el. 

Un decret publicat în Monitorul Oficial a precizat că supraviețuitorii cutremurelor își vor păstra dreptul de vot dacă s-au mutat, ceea ce înseamnă că vor putea vota în orașele în care locuiesc în prezent. Erdogan a declarat că peste 47.000 de persoane au murit în Turcia din cauza cutremurelor, ceea ce ridică bilanțul general, inclusiv al celor uciși în Siria, la peste 53.000. Mai mult de 600.000 de case s-au prăbușit sau au fost grav avariate în întreaga regiune, potrivit datelor oficiale. 

Sondajele sugerează că atât votul prezidențial, cât și cel parlamentar vor fi strânse, blocul de opoziție având un ușor avans față de alianța de guvernare. 

Blocul a promis că va inversa multe dintre politicile lui Erdogan în ceea ce privește economia, drepturile civile și afacerile externe, în ceea ce mulți consideră a fi cele mai importante alegeri din istoria de 100 de ani a republicii, scrie Reuters. 

Erdogan, la putere de două decenii 

Tayyip Erdogan este la putere de 20 de ani în Turcia datorită unei combinații de factori, printre care se numără: 

Economia: sub conducerea lui Erdogan, Turcia a cunoscut o creștere economică semnificativă, ceea ce i-a adus mulți susținători și i-a consolidat puterea. 

Conservatorismul social: Erdogan a reprezentat o alternativă conservatoare față de partidele politice tradiționale din Turcia, bazate pe secularism. 

Controlul mass-media: Erdogan și partidul său, AKP, au putut controla mass-media în Turcia, ceea ce le-a permis să își consolideze puterea și să-și controleze mesajul. 

Represiunea opoziției: Erdogan a fost criticat de mulți pentru represiunea opoziției politice, media și societatea civilă. Acest lucru a dus la marginalizarea și slăbirea opoziției, ceea ce a consolidat puterea lui Erdogan. 

Este important de menționat că Erdogan și partidul său AKP au fost acuzați de opoziție și de organizații pentru drepturile omului de încălcări ale drepturilor omului, corupție, restricționarea libertății de exprimare și încălcarea principiilor democratice.