Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul trece și pe la noi! Ce mișcări militare face Ucraina pe teritoriul României?
Lumea la zi

Războiul trece și pe la noi! Ce mișcări militare face Ucraina pe teritoriul României?

tancuri t-72
sursă foto: unimedia.ro

Aparatură militară care să ajute Ucraina a fost transportată recent pe teritoriul României. Este vorba despre aproximativ zece blindate grele donate venite dintre Macedonia de Nord și care se îndreptau către țara vecină afltă în conflict militar.

Recent, ministerul apărării de la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, a anunţat că sprijină Kievul în situația complicată din prezent și s-a oferit să ofere Ucrainei un număr nespecificat de tancuri de tip T-72, scriu cei de la TVR.

În acest sens, joi după-amiază, 4 august, un convoi care transportă mai multe tancuri de provenienţă sovietică a putut fi văzut pe teritoriul Bulgariei, la granița cu România, în timp ce era escortat de poliție, în drum spre podul Prieteniei ce desparte cele două țări, Giurgiu-Ruse.

Ce spun specialiștii

Jurnaliștii de la televiziunea română au stat de vorbă cu un general de armată aflat acum în rezervă. Acesta a specificat, după ce a vizionat filmarea, că blindatele par a fi de tip T-72, tancuri de provenienţă sovietică din anii ’80.

De la Sofia, ministerul bulgar al Apărării a confirmat pentru Ştirile TVR că tancurile erau într-adevăr din Macedonia de Nord, au tranzitat Bulgaria şi se îndepretau spre România pentru a ajunge, într-un final, pe teritoriul Ucrainei și pentru a ajuta să confrunte armata rusească.

Cei de la Televiziunea de Stat au s-au adresat către Ministerul Apărării Naţionale de la București și au întrebat unde vor ajunge blindatele care au vin dinspre Macedonia de Nord prin Bulgaria în România, însă răaspunsul întțrzie să apară.

În urmă cu câteva zile, ministerul Apărării de la Skopje a anunţat public că va dona Ucrainei un număr nespecificat de tancuri T-72, însă a precizat că mașinile de luptă au blindaj compozit şi sistem computerizat de stabilizare a focului.

Ce sunt T-12?

Tancurile de tip T-72 este un echipament militar considerat învechit în acest moment, în comparație cu noile tehnologii din domeniu ale ultimilor ani. Un tant T-72 are un blindaj compozit, echivalent cu 500 mm, iar ca armament principal dispune de un tun 2A46M de calibrul 125 mm cu ţeavă lisă.

În acest sens, experţii militari americani iau în calcul de o uriașă eroare de proiectare pe care ruşii nu au corectat-o nici până acum, cu toate că deficienţa acestor tancuri este cunoscută de peste 30 de ani. Militarii americani au descoperit acest lucru încă din timpul Primului Război din Golf din anul 1991, când s-au confruntat pentru prima oară în istorie cu tancurile T-72 de fabricaţie sovietică folosite de armata irakiană.