Infofinanciar > Lumea la zi > Unii sunt mai privilegiați! Polonia achiziționează avioane și tancuri performante din Coreea de Sud. România le cumpără second-hand din Norvegia
Lumea la zi

Unii sunt mai privilegiați! Polonia achiziționează avioane și tancuri performante din Coreea de Sud. România le cumpără second-hand din Norvegia

Avioane din Coreea de Sud Sursa foto Black News
Sursa foto: Black News

Ministrul polonez al Apărării, Marius Błaszczak a anunțat faptul că Polonia va achiziționa din Coreea de Sud avioane și tancuri performante, conform Reuters. De asemenea, România va face câteva achiziții de echipamente, însă second-hand.

Polonia va cumpăra 48 de avioane de vânătoare FA-50, un prim lot de 180 de tancuri K2 Black Panther și obuziere din Coreea de Sud.

România va cumpără la mâna a doua 32 de avioane F16 din Norvegia.

„În acest an vor fi livrate primele unităţi şi vor exista 180 de tancuri (K2 Black Panther) în prima comandă. În cele din urmă, aceste tancuri vor fi produse în Polonia”, a transmis Błaszczak într-un interviu pentru săptămânalul „Sieci”.

Conform stiripesurse.ro, referitor la avioanele achiziționate, el a declarat faptul că primul avion va ajunge în posesia polonezilor anul viitor.

„Este compatibil sau chiar identic cu echipamentul american, construit cu participarea companiilor americane. Am fost într-o vizită la Seul, președintele Andrzej Duda a avut o conversație cu omologul său din Coreea de Sud, la marginea summitului NATO. Această cooperare merge foarte bine. Pe lângă obuze și tancuri, vom cumpăra – ceea ce pot spune – un vânător sud-coreean FA-50 ”, a declarat Mariusz Błaszczak.

Construirea propriei capacități de apărare

„Finalizăm negocierile pe această temă, suntem aproape de final. Per total, va fi o creștere bruscă a valorii de luptă a armatei noastre”, a mai spus el.

„Panterele negre coreene se vor alătura lui Abrams american”, a ținut oficialul să menționeze.

De asemenea, aceasta nu este prima achiziție pe care polonezii o fac din Coreea de Sud.

„În cele din urmă vom avea 366 de Abram, plus „pantere negre” coreene, adică tancuri K2. Deja în acest an ne vor fi livrate primele unități, în total 180 de tancuri în primul lot; în cele din urmă, aceste tancuri vor fi produse în Polonia ”, a spus Mariusz Błaszczak.

În contextul războiului din Ucraina, ministrul a susținut faptul că Polonia ajută țara care este atacată, însă își creează o proprie capacitate de apărare. Acest lucru scoate în evidență cumpărarea a unor echipamente de tip Abrams.

„Susținem Ucraina pentru că și ea luptă pentru noi, dar ne dezvoltăm și propriile capacități de apărare. Am negociat o afacere bună pentru a cumpăra 250 de tancuri Abrams în cea mai modernă versiune. Închidem contractul pentru achiziționarea a 116 Abrams folosite, dar încă foarte eficient în condiții foarte preferențiale. Valoarea de luptă a lui Abrams este de cel puțin două sau chiar de trei ori mai mare decât cea a tancurilor T-72.”, a continuat acesta.

Polonia s-a angajat să aloce pentru apărare 3% din produsul său intern brut. De asemenea, are în vedere dublarea forţelor armate pentru descurajarea oricărui atac.